Izložba fotografija MILENA

12.07.2018., 12:00-20:00
-

Povodom 65. filmskog festivala u Puli, Kulturni centar Beograda u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, Udruženjem dramskih umetnika Srbije, Srpskim kulturnim centrom Pula – SKUC i Klubom Srba Istarske županije, a pod pokroviteljstvom Grada Pule i Istarske županije, organizuje izložbu fotografija i predstavljanje monografije posvećene izuzetnom opusu heroine srpske, jugoslovenske i kinematografije i glumišta regiona – Milene Dravić, koja će učestvovati u oba programa uz priređivače i predstavnike beogradskih i pulskih organizatora.

Izložba fotografija MILENA, koju su priredili Maja Medić i Stefan Arsenijević, biće otvorena u četvrtak, 12. jula u 20 sati u galeriji SKUC-a (Maksimijanova 12) i trajaće do 27. jula. Deo izložbene postavke obuhvata i dokumentarni filma Mali film o velikoj Mileni, čiji je autor i reditelj Miloš Radović.

Već posle prvog filma, Vrata ostaju otvorena (1959) Františeka Čapa, kritika je pisala: Zvezda je rođena. Od tada do danas, Milena Dravić kontinuirano pleni vanserijskim talentom, lepotom i šarmom. Od spektakularnih ratnih epopeja do subverzivnih filmova crnog talasa, od ekranizacija narodne poezije do savremenih drama, od velikih tragedija do popularnih komedija, Milena je uvek autentična heroina srpske, jugoslovenske i kinematografije regiona.

U skoro šezdeset godina dugoj karijeri igrala je u preko stotinu filmova (Jutro, Prekobrojna, Horoskop, Rondo, Hasanaginica, NJ.R. Misterije organizma…) i osvojila brojne filmske nagrade, među kojima su najveće Zlatna palma u Kanu za ulogu u filmu Poseban tretman Gorana Paskaljevića, dve Zlatne i pet Srebrnih arena na Filmskom festivalu u Puli. Dobitnica je i nekoliko nagrada za životno delo: Velika Žanka, Nušićeva nagrada, Pavle Vuisić i Dobričin prsten.
Ova izložba predstavlja tek deo tog fascinantnog i raznovrsnog filmskog opusa.

U petak, 13. jula u 20 sati u Kinu Valli, u sklopu 65. filmskog festivala u Puli, biće predstavljena monografija Milena Dravić, koju je priredila Tatjana Nježić, a objavilo Udruženje dramskih umetnika Srbije kao svoju 22. knjigu posvećenu dobitnicima Dobričinog prstena, čiji je Milena 30. laureat 2017. godine.

Monografija obuhvata 250 strana, podeljenih u nekoliko celina.
U prvoj, „Dragulj u sva tri medija“, o njenom pozorišnom, filmskom i televizijskom opusu pišu Dušan Kovačević, Aleksandar Milosavljević, Ranko Munitić (iz knjige Gluma kao sudbina i saznanje), Radoslav Zelenović, Branka Otašević i Zorica Pašić.
Deo „Milena Dravić – gradovi, ljudi, trenuci“ sadrži njena sećanja, priče, utiske, stavove, doživljaje…
Sledi „Milioni su je voleli“, deo u kome o umetnosti Milene Dravić, posebno iz fokusa datih sredina govore Haris Pašović (Naša bosanska cura), Varja Močnik iz Kinoteke Slovenije (Kad stigne lavica – Milena Dravić u slovenačkom filmu) i Daniel Rafaelić, čelnik HAVC-a (Kao cvijet u tamnom polju).
Deo „Stihovi za Milenu“ sadrži njoj posvećene pesme Arsena Dedića, Dušana Makavejeva i Ljubiše Bačića.
Poslednji deo „Šta je to u njoj… “ obuhvata tekstove Dejana Mijača, Paola Mađelija, Jagoša Markovića, Branke Krilović, Gorana Paskaljevića, Puriše Đorđevića, Renate Ulmanski, Borke Pavićević, Zdravka Šotre, Radeta Šerbedžije, Želimira Žilnika, Mire Furlan, Ivana Medenice, Jelene Đokić, Jelisavete Seke Sablić, Milana Karadžića, Branke Petrić, Milana Vlajčića.
Knjiga je bogato ilustrovana sa oko 100 fotografija i sadrži popis filmskih, televizijskih, pozorišnih uloga, nagrada i priznanja Milene Dravić.

Organizacija i partneri: Kulturni centar Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Udruženje dramskih umetnika Srbije, SKUC – Srpski kulturni centar Pula, Klub Srba Istarske županije
Pokrovitelji: Grad Pula, Istarska županija
Medijski pokrovitelji: Glas Istre, Regional Express, TV Nova, TV Istra, Radio Pula, Radio Maestra
Sponzori: Medit, Tiskara Nova, Grga, Bistro Alighieri, Navatetta

Loading...