Prateći program uz izložbu ANA Elizabet Nowness

06.07.2018., 18:00

ANA Elizabet Nowness
Prateći program uz izložbu
PETAK, 6.jul2018.
18:00 Razgovor sa ANOM Elizabet, sa video prezntacijom autorskog opusa
Učestvuju: umetnica i istoričar umetnosti Miroslav Karić

U kratkom zapisu o svom radu u mediju skulpture zagrebačka umetnica ANA Elizabet beleži“..Radovi ne nastaju tako da ih ‘dizajniram’ ili da na papiru crtežom utičem na njihovu kreaciju. Dolaze gotovi. Gledam ih, spuštam na papir i potom modelujem. U izradi ih ne doterujem, ništa im ne dodajem već ih čistim od viška, od onog dela koji ne razumem. Reč je o svojevrsnoj arheologiji, iskopavanju i čišćenju od suvišnih slojeva da bi se došlo do srži. Tražim legitimitet njihovog postojanja. Modele odlažem u ‘čekaonicu’ i tek kada se ukaže smisao njihove egzistencije, krećem u izvedbu skulpture. Neki još čekaju.”

U razgovoru sa umetnicom pažnja će biti usmerena na skulpture malih formata predstavljene na izložbi od kojih su neke (ne)realizovani ili realizovani radovi u javnim prostorima u parkovima i na trgovima u gradovima u Hrvatskoj i južnoj Austriji, ali i o printovima koji čine sastavni deo izložbe sa impresivnim fotografijama neba  kao neistraženog, i za ANU Elizabet, inspirativnog vizuelnog prostora. Biće reči i o obrazovanju na uglednoj umetničkoj školi u Beču, i o prednostima i razlikama  obrazovanja i umetničkih praksi u domaćim i inostranim sredinama.

Ana Elizabet Horn je rođena 1969. u Zagrebu, Hrvatska. Diplomirala je na  Akademie der Bildenden Künste u Beču, 1998. kod  prof. Bruna Đironkolija ( Bruno Gironcoli). Radi u medijima – skulptura, skulptura u javnom prostoru, objekat, ambijent, svetlosna instalacija, dizajn. Od 1999. priredila je oko dvadesetak samostalnih izložbi u poznatim galerijama i muzejima u Zagrebu, Trogiru, Splitu, Beogradu, Labinu, Zadru, Vela Luci, Beču/Austrija i Darmštatu/Nemačka. Učestvovala je na brojnim grupnim, tematskim i međunarodnim izložbama i manifestacijama skulpture u Hrvatskoj, na Kipru, Lihtenštajnu i Austriji. Učesnik je više konkursa za skulpturu u javnom prostoru i njeni realizovani radivi se nalaze u Zagrebu i u nekoliko gradova u Donjoj Austriji.

Miroslav Karić je diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Višegodišnji je član Umetničke asocijacije Remont i kustos galerije Remont. Uređivao je i pisao o savremenoj vizuelnoj umetnosti u časopisu Yellow cab. Autor je i kustos brojnih samostalnih i tematskih izložbi savremenih umetnika sa bivših jugoslovenskih prostora priređenih u zemlji i inostranstvu. Autorski i kooautorski je priredio nekoliko zapaženih monografskih knjiga savremenih srpskih umetnika. Bio je umetnički direktor fotografske galerije Artget Kulturnog centra Beograda tokom 2017. godine (u saradnji sa koleginicom Slađanom Varagić).

Loading...