Пратећи програм уз изложбу АНА Елизабет Nowness

06.07.2018., 18:00

АНА Елизабет Nowness
Пратећи програм уз изложбу
ПЕТАК, 6.јул2018.
18:00 Разговор са АНОМ Елизабет, са видео презнтацијом ауторског опуса
Учествују: уметница и историчар уметности Мирослав Карић

У кратком запису о свом раду у медију скулптуре загребачка уметница АНА Елизабет бележи“..Радови не настају тако да их ‘дизајнирам’ или да на папиру цртежом утичем на њихову креацију. Долазе готови. Гледам их, спуштам на папир и потом моделујем. У изради их не дотерујем, ништа им не додајем већ их чистим од вишка, од оног дела који не разумем. Реч је о својеврсној археологији, ископавању и чишћењу од сувишних слојева да би се дошло до сржи. Тражим легитимитет њиховог постојања. Моделе одлажем у ‘чекаоницу’ и тек када се укаже смисао њихове егзистенције, крећем у изведбу скулптуре. Неки још чекају.”

У разговору са уметницом пажња ће бити усмерена на скулптуре малих формата представљенe на изложби од којих су некe (не)реализовани или реализовани радови у јавним просторима у парковима и на трговима у градовима у Хрватској и јужној Аустрији, али и о принтовима који чине саставни део изложбе са импресивним фотографијама неба  као неистраженог, и за АНУ Елизабет, инспиративног визуелног простора. Биће речи и о образовању на угледној уметничкој школи у Бечу, и о предностима и разликама  образовања и уметничких пракси у домаћим и иностраним срединама.

Ана Елизабет Хорн је рођена 1969. у Загребу, Хрватска. Дипломирала је на  Akademie der Bildenden Künste у Бечу, 1998. код  проф. Бруна Ђиронколија ( Bruno Gironcoli). Ради у медијима – скулптура, скулптура у јавном простору, објекат, амбијент, светлосна инсталација, дизајн. Од 1999. приредила је око двадесетак самосталних изложби у познатим галеријама и музејима у Загребу, Трогиру, Сплиту, Београду, Лабину, Задру, Вела Луци, Бечу/Аустрија и Дармштату/Немачка. Учествовала је на бројним групним, тематским и међународним изложбама и манифестацијама скулптуре у Хрватској, на Кипру, Лихтенштајну и Аустрији. Учесник је више конкурса за скулптуру у јавном простору и њени реализовани радиви се налазе у Загребу и у неколико градова у Доњој Аустрији.

Мирослав Карић је дипломирао историју уметности на Филозофском факултету у Београду. Вишегодишњи је члан Уметничке асоцијације Ремонт и кустос галерије Ремонт. Уређивао је и писао о савременој визуелној уметности у часопису Yellow cab. Аутор је и кустос бројних самосталних и тематских изложби савремених уметника са бивших југословенских простора приређених у земљи и иностранству. Ауторски и кооауторски је приредио неколико запажених монографских књига савремених српских уметника. Био је уметнички директор фотографске галерије Артгет Културног центра Београда током 2017. године (у сарадњи са колегиницом Слађаном Варагић).

Loading...