REZULTATI KONKURSA ZA PROGRAM LIKOVNE GALERIJE ZA 2019. GODINU

16.07.2018., 12:00-20:00

Savet Likovne galerije Kulturnog centra Beograda, u mandatu 2017/2018. radio je u sastavu: Maida Gruden, urednica Likovnog programa DK Studentski grad, Daniela Purešević, urednica Programa kulture na RTS-u, i Svetlana Petrović, kustoskinja Likovne redakcije KCB-a. Na konkurs za program Galerije u 2019. godini stigle su 92 prijave za samostalne i tematske izložbe umetnika i autora iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Švedske, Ukrajine, Kube, SAD i Kanade.

Nakon što su se članovi Saveta upoznali sa konkursnim materijalom pregledanjem prijava sa cd-a, o materijalu se raspravljalo na pet radnih sastanaka održanih u Likovnoj redakciji tokom juna i jula meseca.

Pored izložbi koje je Savet odabrao na Konkursu za 2019. u izlagačkom programu naredne godine biće organizovane i sledeće izložbe i projekti: tradicionalna izložba Kritičari su izabrali, Umetnik (ni) je prisutan autorke Daniele Purešević, dobitnice nagrade „Lazar Trifunović“ za 2016. godinu; grupna izložba Hosting the Dolomites, Umetničke asocijacije iz Južnog Tirola, Austrija u okviru  16. Beogradske  internacionalna nedelja arhitekture (BINA); izložba Asako Široki, Japan/Nemačka, dobitnice nagrade KCB na 56. Oktobarskom salonu; izložba po pozivu De Stil Markovića, Srbija/Nemačka i izložba Jelene Trajković, koja se prenosi u narednu godinu zbog održavanja 57. Oktobarskog salona u galerijama KCB-a.

Obrazloženje rada Saveta:

Veliki broj kvalitetnih prijava koji je stigao na konkurs stavio je pred Savet galerije ni malo lak zadatak da iz obilja materijala odabere izložbe za šest termina koliko je predviđeno godišnjim programom Galerije KCB za 2019. godinu. Savet galerije je odabrao izložbe koje upečatljivim, jasnim, i konceptualno slojevitim vizuelnim jezikom istražuju pitanja značajna za osvetljavanje niza problema sa kojim se suočavamo u savremenom životu. Izbor izložbi obuhvata autore različitih generacija, raznovrsnost medija izražavanja i osmišljenost postavki koje imaju potencijal da animiraju posmatrača. U procesu selektovanja konkursnog materijala Savet se rukovodio profilom i izlagačkom politikom programa Galerije, kao i realnim prostornim, produkcijskim i finansijskim mogućnostima realizacije odabranih izložbi.

Zoran Dimovski, vizuelni umetnik iz Beograda u svom predlogu ambijentalne instalacije razmatra savremeni trenutak kroz dijalog sa istorijskim nasleđem. Autor na otrežnjujući način dovodi u vezu period nakon drugog svetskog rata, doba autoritativnih socijalnih sistema sa savremenim trenutkom parlamentarnih demokratija, visokotehnoloških društava i digitalno-tekstualnih sistema.

Andrea Palašti, vizuelna umetnica iz Novog Sada i istoričar umetnosti kustos Dejan Vasić iz Beograda zajedno su konceptualno osmislili izložbu pod nazivom Šetnja kroz Zoološki vrt. U okviru izložbe autori pomoću fotografije, videa i didaktičkih panela istražuju komplesna odnose između ljudi i životinja, prirode i kulture, pitanja antropomorfizma, kolonijalizma i ideoloških motiva stvaranja specijalizovanih muzejskih kolekcija.

Vladimir Sekulić, vizuelni umetnik iz Krupnja kroz prostornu instalaciju Hotel sa četiri zvezdice koja se sastoji od uljane slike, fotografije, objekata, zvučne instalacije i kratke priče ispisane na zidu galerije kombinuje sinergiju različitih medija i formi izražavanja. Autor na zanimnjiv način rekonstruiše autobiografsku priču koja dotiče široki dijapazon pripadnika njegove generacije.

Marko Stojanović vizuelni umetnik koji živi i radi u Beogradu, serijom fotografija pod nazivom Extraterritory ukazuje na ključnu odliku epohe u kojoj živimo, koju naučnici nazivaju antropecena. Reč je neupredivo velikom  ljudskom uticaju na geologiju Zemlje i Ekosistema. Suptilan vizuelni jezik i domišljatost spoja fotografija u okviru postavke oslobađaju nove uvide i emotivna stanja.

Lana Stojičević, vizuelna umetnica iz Splita (Hrvatska) predstaviće instalaciju Sunny Side kroz koju istražuje načine na koje prostorni ostaci prošlosti svedoče o vremenu u kojem su nastali. Ovaj rad karakteriše preplitanje granica između fikcije i fakcije, konstruisanja narativa prošlosti i futurističe projekcije budućnosti.

Grupna izložba posvećena temi Migracija okupiće četiri autora koji su se prijavili na konkurs samostalnim izložbama ali su prihvatili predlog Saveta galerije da nastupe grupno u okviru jedne izložbe s obzirom na temu kojom se bave u svom radu. U pitanju su sledeći vizuelni umetnici: Ana Vujović, Goran Dragaš, Bojana Lukić i Jelena Janković. Autori na različite načine govore o temi migracija obuhvatajući pitanja identiteta, izolacije, diskrinimacije, intergracije kroz medije slikarstva, fotografije, crteža i prostornih instalacija.

Biografije umetnika

Zoran Dimovski (Beograd, 1966), slikar i grafičar, diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikrastva u klasi profesora  Momčila Antonovića. Doktorske studije na istom Fakultetu završio je 2017. godine. Od 2000. predaje na FLU kao asistent a sada u svojstvu docenta. Na javnoj sceni prisutan je od 1990. godine i do sada je priredio preko dvadeset samostalnih izložbi u zemlji (Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Užice, Čačak) i inostranstvu. Slike, grafike, instalacije i video radove izlagao je na brojnim grupnim izložbama i grafičkim bijenalima u inostranstvu – Lima, Varna, Ljubljana, Tokio, Venecija, Beč, Krakov, Taipei, London, Stokholm, Tel Aviv, San Francisko, Pasadena, Bergen, Turku, Kyjoto, Prag, , Njujork,Viljnus… Dobitnik je više nagrada u zemlji, među kojima se posebno ističu: Nagrada za sliku na Oktobarskom salonu 1995. godine, nagrada na Internacionalnom bijenalu „Suva igla“ u Užicu 1996, Nagrada Mali Pečat,  Grafički Kolektiv, Beograd 1997, Politikina nagrada iz Fonda „Vladislav Ribnikar“ za 1998. Izveo je nekoliko radova u javnom prostoru, a na konkursu za rekonstrukciju enterijera Narodne biblioteke Srbije 2006. godine dobio je treću nagradu. Od 1997. učestvovao je na Otvorenom grafičkom ateljeu u beogradskom Narodnom muzeju, kao i u radu drugih letnjih škola i likovnih kolonija.

Andrea Palašti je rođena 1984. u  Novom Sadu, Srbija. Diplomirala je na katedri za Fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na katedri za Teoriju umetnosti i medija završava doktorske studije kao stipendista Ministarstva nauke. Od 2006. godine izlaže i sarađuje sa različitim umetnicima, umetničkim kolektivima i inicijativama. Dobitnica je nagrade 54. Oktobarskog salona u Beogradu 2013. godine. Živi i radi u Novom Sadu.

Dejan Vasić (1985) je istoričar umetnosti, radi kao nezavisni kustos i likovni kritičar, trenutno angažovan kao urednik likovnog programa CZKD u Beogradu. U fokusu interesovanja bila je umetnost kao kritika i politika. Likovne kritike objavljuje u elektronskim časopisima. Član AICA Srbija.

Vladimir Sekulić rođen je u Krupnju 1981, SFR Jugoslavija. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek za zidno slikarstvo. Prevashodno se bavi dokumentarističkim oblikom likovnog izražavanja, tematski predstavljajući specifične situacije iz savremenog društva. Radi na polju crteža, slike i kratke priče. Izlaže od 2007. i do sada je realizovao 13 samostalnih izložbi i projekata u galerijama i javnim prostorima u Beogradu, Krupnju, Zrenjaninu, Kragujevcu, Smederevskoj palanci, Drvengradu, Mokra gora i Novoj gorici (Slovenija). Dobitnik je prve nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković za 2015. godinu.

Marko Stojanović (1982) završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu sa nagradom Art klinike za najperspektivnijeg studenta. Kao predstavnik AUNS boravio je u Lasalle-Sia College of the Arts, Singapur, kao i na Akademiji umetnosti Univerziteta Verakruz u Meksiku.Samostalno je izlagao u galeriji Remont, Beograd; galeriji DOB; Muzeju savremene umetnosti Skoplje; Kulturnom centru Kino Šiška, Ljubljana I mnogim drugim galerijama. Ucestvovao je na grupnim izložbama kao što su 48. Oktobarski salon; Terminal00, Slovenija; Bijenale mladih umetnika Evrope i Mediterana, Bari,Italija; Mikronarativi, Muzej moderne umetnosti, Sent Etjen, Francuska; La Casa, Mladi srpski umetnici, Galleria d’Arte Moderna Palazzo Forti, Verona,Italija; Iz druge ruke, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Young Contemporary Photography, Photon, Ljubljana…Dela mu se nalaze u kolekcijama Grada Beograda, Telenor Fondacije i mnogim drugim.

Lana Stojićević je rođena 1989. u Šibeniku, Hrvatska. Živi i radi u Splitu, Hrvatska. Diplomirala je i magistrirala slikarstvo 2012. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu, na kojoj od 2015. radi kao vanjska saradnica u zvanju asistenkinje. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inostrastvu. Na izložbi New East Photo Prize (Calvert 22 Foundation, London) 2016. godine osvojila je Metro Imaging Mentorship Award. Godine 2015. nagrađena je godišnjom nagradom Hrvatskog društva likovnih umjetnika za mladog umjetnika/cu, drugom nagradom izložbe Young Contemporary Photography: Different Worlds (Galerija Photon, Ljubljana) i glavnom nagradom izložbe Erste fragmenti. Godine 2012. nagrađena je Rektorovom i Dekanovom nagradom, 2011. prvom otkupnom nagradom Zavičajnog muzeja grada Rovinja. Bila je nominovana za New East Photo Prize, HT nagradu i Nagradu Radoslav Putar. Članica je HZSU-a, HDLU-a i HULU-a. Radovi joj se nalaze u kolekciji Erste banke u Zagrebu, Zavičajnog muzeja grada Rovinja i Ruskog državnog centra za fotografiju ROSPHOTO u Sankt Peterburgu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika – HZSU, Zagreb, Hrvatska. Radi slike, crteže, objekte, site-specific intervencije i dizajn arhitekture. Svoje radove i projekte predstavila je na osam samostalnih izložbi  u Hrvatskoj (Šibenik, Zagreb, Split, Koprivnica), Kopru, Slovenija i Doboju, BiH. Izlagala je na velikom broju tematskih i grupnih međunarodnih izložbi i manifestacija u Hrvatskoj, Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini. Radovi joj se nalaze u javnim kolekcijama:Ruski državni centar za fotografiju ROSPHOTO, Sankt Peterburg, Rusija, Zavičajni muzej grada Rovinja, Rovinj, Hrvatska, Erste banka, Zagreb, Hrvatska .

Tematska izložba Migracije
Ana Vujović je rođena 1979. U Beogradu. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva. Svoju umetničku praksu realizuje kroz medije slikarstva, crteža, objekata, skulptura, instalacije. Upotrebom kombinacije multimedijalnog i digitalnog, istražuje post-analogno iskustvo-interakciju društva sa digitalnim svetom i jnjegov odnos sa korenima tradicionalnog nasleđa. Izlaže od 2003. godine. Ostvarila je osam samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu; grupno je izlagala na izložbama i manifestacijama u Grčkoj, Sloveniji, N emačkoj, Burmi,Bosni i Hercegovini, Italiji. Rezidencijalne programe i grantove ostvarila je kao stipendista Erazmus programa na Aristotelovom institutu u Solunu, u Grčkoj, Nemačkoj, Italiji, Belgiji i Srbiji. Živi i radi u Beogradu.

Goran Dragaš je rođen je 1972.u  Sisku , Republika Hrvatska. Diplomirao je na slikarskom odseku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a postdiplomske studije na  istom Fakultetu,  smer grafike, završio je 2009. Izlaže od 2004. godine u zemlji i inostranstvu  i do sad je priredio više samostalnih  i učestvovao na oko trideset  grupnih izložbi u Italiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Poljskoj . Radovi mu se nalaze u kolekcijama Muzeja grada Beograda, Telenor kolekciji, Benetton kolekciji i drugim privatnim  zbirkama.  Jedan je od osnivača i član Umetničke asocijacije „Prototip“ u okviru koje pokreće galeriju „Prototip“. U okviru asocijacije organizovao je rezidencijalne boravke, gostovanja, izložb i predavanja, za strane umetnike i kustose.

Jelena Janković je rođena 1985. u Beogradu. Završila je Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment  Univerziteta Singidunum u Beogradu i nakon toga četvorogodišnju specijalizaciju za umetničku fotografiju.  Kao saradnik 2010. počinje saradnju sa BITEF teatrom, Bitef dens company i Nacionalnim  ansamblom Kolo. Autorka je fotografija u više od 40 pozorišnih produkcija.  Izlagala je na 7 samostalnih i više od 40 grupnoih izložbi u zemlji i inostranstvu (Moskvi, Londonu, Meksiko sitiju, Tokiju, Istambulu, Kuala Lumpuru, Sieni, Zagrebu). Dobitnica je više nagrada  i priznanja za umetničku fotografiju, među njima na Sterijinom pozorju, Festivalu Photodays u Rovinju, na internacionalnim fotografskim festivalima u Rusiji, Italiji, Velikoj Britaniji, Kuala Lumpuru, Japanu, Gruziji.

Bojana Lukić je vizuelna umetnica iz Beograda. Studirala je slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti Brera u Milanu. Aktivno izlaže od 2002. godine u zemlji i inostranstvu ( Italija, Francuska, Austrija, Hrvatska, Japan). Radovi se nalaze u domaćim i inostranim kolekcijama. Ostvarila  je rezidencijalni boravak  u programu Kulturkontakta  u Beču 2010. godine.  Radi kao sradanik  edukativnih programa za decu, mlade i odrasle: kreativne radionice realizovala je u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, literarnom Festivalu Krokodil u Beogradu, projektu Barmioli u Milanu itd. Trenutno je angažovana u međunarodnim projektima Common ground u Irskoj i Kreativno mentorstvo u Beogradu. Članica je ULUS-a od 2009. Živi i radi u Beigradu.

U Beogradu, 13.jul 2018.

SAVET LIKOVNE GALERIJE

Maida Gruden

Daniela Purešević

Svetlana Petrović

Loading...