VOLETI ESKOBARA / 5 – 11.7 / 19.00

05.07.2018-11.07.2018, 19:00

Film je priča o Pablu Eskobaru (u njegovoj ulozi pojavljuje se maestralni Havijer Bardem) ispričana iz neobičnog ugla, iz perspektive njegove romantične veze sa novinarkom koju tumači Penelope Kruz.

Godina je 1981. Virdžiniju Valjeho, poznatu kolumbijsku novinarku pozivaju na veliku zabavu za ugledne ličnosti kod Pabla Eskobara, čoveka iz nižih slojeva koji je stekao moć i novac trgujući drogom. Ona je potpuno zavedena njegovom harizmom i započinje ljubavnu vezu sa njim uprkos tome što je on oženjen, porodični čovek. Tokom osamdesetih goina Eskobar stiče ogromnu popularnost jer se bori za bolji život svojih siromašnijih sunarodnika u Medelinu, glavnom gradu Kolumbije i počinje svoju političku karijeru. U isto vreme Virdžinija postaje svesna izvora njegove realne moći koju stiče šireći carstvo kriminala i trgujuči drogom po celoj Americi. Jedan od američkih federalnih agenata, Šepard, zainteresovan za Eskobarove aktivnosti, ali i za Virdžiniju, nastoji da stupi u vezu s njim pokušavajući da ga zasutavi. Predsednik Kolumbije, Belisario Betankur, povezuje se sa Amerikom i omogućava američkim federalnim agentima da rade na tome da zaustave Eskobara, dozvolivši njegovu ekstradiciju i suđenje izvan Kolumbije. Sva ta dešavanja prouzrokuju rat Eskobara protiv svih neprijatelja, političkih i nepolitičkih i uvećavaju njegovu žeđ za krvlju i njegovu opsesiju da vlada svima. Virdžinija shvata da Eskobar uništava njenu karijeru i reputaciju. Ona se nalazi pred izborom: da umre u rukama Eskobara ili njegovih neprijatelja ili da pomogne federalnom agentu Šepardu da je spase od Eskobara pre nego što je on ubije.

Film je bio u zvaničnoj selekciji festivala u Veneciji 2017 godine, kao i festivala u Torontu, takođe 2017.

I Havijer Bardem i Penelope Kruz su nominovani za prestižne Goja nagrade 2018, a Havijer Bardem je i osvojio Platinastu nagradu za najboljeg glumca na festivalu Latinoameričkog filma.

 

Film je osvojio 24 značajne internacionalne nagrade među kojima su:

OSKAR 2018 za najbolji internacionalni film,

SREBRNI MEDVED ZA SCENARIO NA FESTIVALU BERLINU 2017

SPECIJALNA NAGRADA EKUMENSKOG ŽIRIJA FESTIVALA U BERLINU 2017

TEDI NAGRADA za najbolji film na FESTIVALU U BERLINU 2017

Nominacija za Zlatnog medveda za najbolji film u Berlinu 2017

Nominacija za najboljeg reditelja za ZLATNI GLOBUS 2018

Specijalna nagrada žirija za najbolji film sa latinoameričkog područja na Festivalu u PALM SPRINGSU 2018

Nagrada za najbolju glumicu za Danijelu Vega  od strane žirija kritike Fipresci  na Festivalu  u  PALM SPRINGSU  2018

Najbolji film sa latinoameričkog područja na  Festivalu u SAN SEBASTIJANU 2017

ŠPANIJA, 2017, 123′, distributer TARAMOUNT FILM

Reditelj: Fernando Leon de Aranoa

Glumci: Penelope Kruz, Havijer Bardem

Biografska drama

Loading...