FILMSKI PROGRAM U DKC-u U DRUGOJ POLOVINI 2018.

27.08.2018., 00:00

Posle uspešno završenog prvog dela tekuće 2018. godine sredinom jula, Dvorna Kulturnog centra počinje jesenju filmsku sezonu u ponedeljak, 27 avgusta. Tog dana će se održati beogradska premijera dokumentarnih filmova koje će studenti filmskih škola iz celog sveta snimati tokom 13. po redu tronedeljnog Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2018“, u organizaciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart“ iz Požege. Kulturni centar je prijatelj ovog kampa od njegovog osnivanja 2006 godine.

Drugo po redu izdanje „Dana izraelskog filma“ biće održano od 20. do 23. septembra. Gledaoci će imati prilike da vide neke od izuzetnih filmova ove vrlo osobene kinematografije koja figurira već dugo kao jedna od najjačih u svetu. Biće zastupljeni filmovi koji su svoju premijeru imali na festivalima u Kanu, San Sebastianu, Karlovim Varima, Veneciji, Cirihu, Filadelfiji, Čikagu.

U septembru će biti održana i promocija i prezentacija dugo najavljivane i očekivane serije Jutro će promeniti sve producentske kuće „This and That“ u saradnji sa Radio Televizijom Srbije i uz prisustvo reditenja i glumaca iz serije.

U oktobru nas u Kulturnom centru Beograda najpre očekuju tradicionalni dani novog nemačkog filma, GeteFest 2018, od 11. do 16. oktobra. Pokrovitelj i glavni organizator festivala je kao i uvek Gete insitut u Beogradu. Gledaoci će imati prilike da vide neke od nejrelevantnijih savremenih filmova iz jedne od najinteresantnijih evropskih i svetskih kinematografija.

Nedugo posle Gete festa, a kao svojevrsni „filmski uvod“ u Sajam knjiga, biće održan Ferante dan, 20. oktobra, posvećen dokumentarnim filmovima o zagonetnom, svetski poznatom fenomenu književnice koja stvara pod imenom Elena Fernate, uz dodatnu projekciju igranog filma nastalog po jednom od njenih romana. Posetioci bioskopa moći će da ekskluzivno kupe tek izašli, četvrti deo njene napolitanske tetralogije.

Od 8. do 13. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda odvijaće se festival Slobodna zona, koji počinje dan ranije u Kombank Areni. Tradicionalno, poslednji dan festivala u Dvorani Kulturnog centra biće rezervisan za filmove na bis. Očekuje nas mnogo zanimljivih igranih i dokumentarnih filmova iz Evrope i sveta.

I najzad, kao velika završnica godine sledi Festival autorskog filma, koji će se održati od 23. novembra do 1. decembra, u organizaciji distributerske kuće Megacom. Takođe tradicionalno, publika će na ovom festivalu imati prilike da vidi neke od najvažnijih filmskih ostvarenja sa festivala u Berlinu, Kanu, Karlovim Varima, Lokarnu, Veneciji, San Sebastijanu, Sandensu, Torontu, Palm Springsu. Poslednji dan će, kao i do sada, biti rezervisan za filmove na bis.

Očekuje nas vrlo bogata filmska jesen ispunjena ne samo filmsk%

Loading...