IGOR BOŠNJAK, EUtopija, video i ambijentalna instalacija

02.08.2018-25.08.2018, 12:00-20:00

IGOR BOŠNJAK, EUtopija, video i ambijentalna instalacija

Likovna galerija

Knez Mihailova 6

Otvaranje: četvrtak, 2. avgust u 20.00

Prateći program uz izložbu: petak 3. avgust u 18.00 razgovor sa umetnikom

 

2 – 25. 8. 2018.

Igor Bošnjak, vizuelni umetnik mlađe generacije iz Trebinja, predstaviće se beogradskoj publici samostalnom izložbom u Likovnoj galeriji projektom EUtopia, koji je svoju premijeru imao tokom protekle dve godine u Dubrovniku, Marseju, Trebinju i Novom Sadu. U izmenjenom i galerijskom prostoru prilagođenom obliku ova izložba se sastoji od printova i video radova koji prikazuju mapu Evrope, u stvarnom i izmaštanom izgledu. Bošnjak slika kartu Evrope tradicionalnom tehnikom ulja na platnu, da bi je zatim transformisao u neprepoznatljivu formu kojom posmatrač može da se poigrava. U video radu predstavlja Evropu kao samodovoljni oblik postojanja, kao ostrvo Eutopiju. Reč je o umetnikovoj projekciji ideje o Evropi.

Bošnjak koristi i satelitske snimke realnog, poznatog prostora koje jukstapozira sa izmaštanim ili željenim prostorom. Na taj način, on sugeriše, kako sam ističe, utopijsku sliku kao novu predstavu starog prostora. Govorimo o prostoru koji je realan, geografski utvrđen, sa svojim granicama, reljefima, svim onim elementima koji ga čine pouzdanim za tumačenje i predstavljanje. Ovaj prostor je stavljen sada u novi kontekst, bez razumnih tumačenja, bez cenzurisanog pogleda, ali provučen kroz nov iskustveni postupak. Ovaj prostor se sada prikazuje kao izolovana celina u kojoj ne postoje granice.

Igor Bošnjak je rođen u Sarajevu, živi i radi u Trebinju. Diplomirao je na Odseku za slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju, a završio je interdisciplinarne master studije na odseku Teorija umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosto u Beogradu. Predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebilju. U svom radu koristi različite medije: film, video, fotografiju. Njegovi radovi su predstavljeni na izložbama u Londonu, Beču, Parizu, Kopenhagenu, Oslu, Moskvi, Hongkongu, Veroni, Rimu, Bolonji, Bukureštu, Mariboru, Dubrovniku, Sarajevu, Banja Luci, Novom Sadu, Beogradu.

 

 

Loading...