ИГОР БОШЊАК, ЕУтопија, видео и амбијентална инсталација

02.08.2018-25.08.2018, 12:00-20:00

ИГОР БОШЊАК, ЕУтопија, видео и амбијентална инсталација

Ликовна галеријa

Кнез Михаилова 6

Отварање: четвртак, 2. август у 20.00

Пратећи програм уз изложбу: петак 3. август у 18.00 разговор са уметником

 

2 – 25. 8. 2018.

Игор Бошњак, визуелни уметник млађе генерације из Требиња, представиће се београдској публици самосталном изложбом у Ликовној галерији пројектом ЕУтопиа, који је своју премијеру имао током протекле две године у Дубровнику, Марсеју, Требињу и Новом Саду. У измењеном и галеријском простору прилагођеном облику ова изложба се састоји од принтова и видео радова који приказују мапу Европе, у стварном и измаштаном изгледу. Бошњак слика карту Европе традиционалном техником уља на платну, да би је затим трансформисао у непрепознатљиву форму којом посматрач може да се поиграва. У видео раду представља Европу као самодовољни облик постојања, као острво Еутопију. Реч је о уметниковој пројекцији идеје о Европи.

Бошњак користи и сателитске снимке реалног, познатог простора које јукстапозира са измаштаним или жељеним простором. На тај начин, он сугерише, како сам истиче, утопијску слику као нову представу старог простора. Говоримо о простору који је реалан, географски утврђен, са својим границама, рељефима, свим оним елементима који га чине поузданим за тумачење и представљање. Овај простор је стављен сада у нови контекст, без разумних тумачења, без цензурисаног погледа, али провучен кроз нов искуствени поступак. Овај простор се сада приказује као изолована целина у којој не постоје границе.

Игор Бошњак је рођен у Сарајеву, живи и ради у Требињу. Дипломирао је на Одсеку за сликарство на Академији ликовних уметности у Требињу, а завршио је интердисциплинарне мастер студије на одсеку Теорија уметности и медија на Универзитету уметносто у Београду. Предаје на Академији ликовних умјетности у Требиљу. У свом раду користи различите медије: филм, видео, фотографију. Његови радови су представљени на изложбама у Лондону, Бечу, Паризу, Копенхагену, Ослу, Москви, Хонгконгу, Верони, Риму, Болоњи, Букурешту, Марибору, Дубровнику, Сарајеву, Бања Луци, Новом Саду, Београду.

 

 

Loading...