LIČNE GEOGRAFIJE / PERSONAL GEOGRAPHIES

02.08.2018-25.08.2018, 12:00-20:00

Galerija Podroom, Trg republike 5

Otvaranje: četvrtak, 2. avgust u 20.00

2 – 25. 8. 2018

LIČNE GEOGRAFIJE / PERSONAL GEOGRAPHIES

Izložba Lične geografije / Personal Geographies obuhvata radove sedam internacionalnih umetnica: Ana Hoffner, Angela Melitopoulos, Angelika Levi, Lana Čmajčanin, Teresa Mulet, Virginia Villaplana  i Yara Haskiel. Kroz mikro-istorije različitih geografskih područja od jugoistočne Evrope do Južne Amerike, ove umetnice istražuju načine suočenja sa tragovima prošlosti koji se upisuju u pejzaže, u psihe i u tela. Njihove kritičke refleksije iz antirasističke feminističke i queer perspektive stavljaju u pitanje istoriografske kategorije, linearnost istorijskog procesa i značenje političkih identiteta i teritorija.

Vizuelni eseji i instalacije u okviru izložbe se bave pitanjem sećanja i zaborava vezanim za sopstvena porekla, temama raseljavanja/ migracija, nasilja, ratova i transgeneracijskih trauma, oslanjajući se na anahronizme, kontradikcije i procepe umesto na sveobuhvatne i zaključene priče. Osnovni medij u sklopu izložbe jeste pokretna slika, bilo da se radi o video ili filmskom eseju (Angela Melitopoulos, Angelika Levi, Yara Haskiel), video-instalaciji (Ana Hoffner, Lana Čmajčanin), dokumentarnom video intervjuu (Virginia Villaplana) ili video dokumentu u sklopu šireg multidisciplinarnog projekta (Teresa Mulet). Ključna tema je odnos pokretne slike i pisanih, oralnih i performativnih modela svedočanstva u formi monologa, dijaloga, gesta, poema i melodija. Fokus Ličnih geografija je na istraživanju bolnih prostora koja su istovremeno i prostori otpora, nade, empatije, solidarnosti i utopijske imaginacije.

Izložba je deo dugoročnog projekta koji je nastao iz prijateljstva i čije su autorice istoričarka umetnosti Branka Vujanović iz Sarajeva i vizuelna umetnica Yara Haskiel iz Berlina. Konceptualni okvir projekta jeste propitivanje dispozitiva—ne samo političkih, društvenih, kulturnih i porodičnih dispozitiva sećanja kojima se ovi radovi bave—nego i samog prostora u kojem pokretne slike uspostavljaju komunikaciju sa posmatračima. Galerijski prostor je jedan od dispozitiva u kojem se pokretne slike predstavljaju kao deo izložbe. Drugi način predstavljanja će biti bioskopska projekcija u okviru filmskog programa, koji je planiran za 2019. godinu u koncepciji filmske umetnice Angelika Levi iz Berlina i teoretičarke filma Borjane Gaković iz Sarajeva.

Prateći program u okviru izložbe uključuje prezentacije knjiga i razgovore sa umetnicama. Knjiga Ane Hoffner The Queerness of Memory u izdanju b_books iz Berlina biće predstavljena uoči otvorenja izložbe, 2. avgusta, u 18.30 sati. U petak, 3. avgusta, u 18.30 sati, biće predstavljena knjiga kao umetnički objekat venecuelanske umetnice Terese Mulet Informe 1999-2016. Nakon toga, sa početkom u 19 sati biće upriličeni razgovori sa umetnicama Angelikom Levi, Lanom Čmajčanin i Yarom Haskiel.

Sve informacije na internet stranici projekta: www.personalgeographies.net

Organizaciju izložbe su podržali: Kulturni centar Beograda i Grad Beograd, ifa-Institut für Auslandsbeziehungen, European Cultural Foundation-STEP, Compagnia di San Paolo, Austrijski kulturni forum Beograd, Institut Servantes Beograd, Hamaca-Moving Image Platform.

Prateći program izložbe:

Četvrtak, 2. avgust u 18.30

Prezentacija knjige

Ana Hoffner: The Queerness of Memory

Petak, 3. avgust u 18.30

Prezentacija knjige kao umetničkog objekta

Teresa Mulet: Informe 1999-2016

Petak, 3. avgust u 19.00

Razgovor sa umetnicama: Angelika Levi, Lana Čmajčanin i Yara Haskiel

Moderiraju: Branka Vujanović i Borjana Gaković

Loading...