Beograd prihvata „Bajke detinjstva“

17.09.2018-20.09.2018, 00:00

Šesta Nedelja ruskog dečjeg filma u Srbiji „Bajke detinjstva“ održaće se od 17. do 20. septembra 2018. godine, a projekcije filmova počinju u 10:00 i u 12:00 časova. Glavni organizatori aktivnosti su Grad Beograd, moskovska kompanija „Vifsaida“, Srpsko odeljenje međunarodnog društvenog Fonda jedinstva pravoslavnih naroda i Omladinsko pozorište „DADOV“. Pomoć pri organizaciji pružili su: Ambasada Ruske Federacije u Republici Srbiji, „Ruski dom u Beogradu“ , (FA „Saradnja sa Rusijom“).

„Bajke detinjstva“ nastale su 2013. godine i već su postale veoma poznati ruski brend u Srbiji. Ove godine, organizatori će predstaviti program savremenih filmova filmskog studija „Udruženje animatora“ i studija za animaciju „Pčela“, dok su za decu starijeg uzrasta pripremljena dva igrana filma „Poslednji vitez“ i „Bekstvo rogatih Vikinga“. Ovi filmovi su u Rusiji su stekli veliku popularnost, a sada je pružena jedinstvena prilika mladima iz Srbije da vide ova dela.

Gosti prestojeće Filmske nedelje biće: glumac, 11-struki rekorder Ginisove knjige rekorda, 23-struki ruski rekorder u snazi Aleksandar Murmoski; režiser Ilja Belostocki; producent, režiser, rukovodilac plansko-proizvodnog odeljenja Filmskog studija „Udruženje animatora“ Sergej Strusovski; producent studija za animaciju „Pčela“ Ana Džiojeva; sekretar za organizaciju Saveza filmskih stvaralaca Ruske Federacije Mihail Kalinjin; laureat međunarodnih festivala za pevače, umetnica Olga Masaljska; glumica Ekaterina Morozova; bard Sergej Svetlov; pevačica  Anželika           Lemzikova i direktor „Novosibirskkinovideoprikazivanje“ Marija Lendova.

Za otvaranje festivala Nedelje ruskog filma u Srbiji izabran je igrani film „Poslednji vitez“, proizveden u studiju „Volt Dizni kompanije SNG“, jedan od najuspešnijih filmskih projekata za decu u prethodnoj godini.

Pozivamo vas da posetite specijalne događaje filmske nedelje – prezentacija projekta „Multi-most Rusija-Srbija“, u kome su srpska deca i ruska deca iz Novosibirska razmenjivala muzička dela i pravili crtane filmove u raznim tehnikama animacije, i veliki koncert učesnika „Bajki detinjstva“ na glavnoj sceni festivala, u Omladinskom pozorištu „DADOV“.

Prikazivanje projekcija je planirano na 9 gradskih i prigradskih opština – Voždovac, Stari Grad, Savski venac, Vračar, Palilula, Rakovica, Lazarevac, Sopot i Obrenovac. Prema proračunima organizatora, biće prikazano više od 100 filmova, a filmove posetiti 30 000 dece.

„Naša Filmska nedelja je isključivo humanitarna i dobrotvorna akcija. Deca dolaze na projekcije besplatno, a svi filmovi su adaptirani za prikazivanje na srpskom. Veoma smo zahvalni gradu Beogradu za prijem naše delegacije. Uvereni smo da ćemo opravdati ukazano poverenje i da će deca iz Srbije doživeti istinsko zadovoljstvo od ruskog filma“. – kaže direktor Filmske nedelje, član Saveza filmskih stvaralaca Rusije, Filip Kudrjašov.

Igrani filmovi

„Poslednji junak“ 12+

Ivan, običan mladić, voljom sudbine se prenosi iz savremene Moskve u fantastičnu zemlju Belogorje. U tom paralelnom svetu žive junaci ruskih bajki, čarobnjaštvo-neodvojiv sastavni deo života,  a sporna pitanja se rešavaju bitkom na junačkim megdanima. Ivan se neočekivano našao u samom centru borbe svetlih i mračnih sila, ali samo nije jasno, zašto je glavna uloga, u događajima koji se dešavaju, pripremljena baš njemu.

„Begstvo rogatih Vikinga ili pet dana iz života Džonija Vorobjova“12+

Prijatelji, koje teroriše banda uličnih huligana, rizikuju da sve leto provedu u svom gazdinstvu, budući da su zaključani, ali zahvaljujući snalažljivosti, uzajamnom pomaganju i podršci lokalnog stanovništva, uspevaju da u svoje ruke dobiju ozbiljno „biološko oružje“.

Kratkometražni animirani filmovi

„Ode baba po hleb i nešto slatko…“ 10+

Nikada ne znaš kako će se završiti dan: čak i kad izađeš da kupiš hleb, možeš da doživiš pravu avanturu.

„Jelkica“ 6+

Nova interpretacija svima nam omiljene pesme. Svi igrani likovi su mališani: Jelkica, Ježić, Medvedić, Vuk i Zeka, a radnja koja se dešava je igra mališana za Novu godinu.

„Vatrica“6+

Film je rađen po motivima nemačke pesme „Čarobni fenjer“, koja govori o dečaku koji je uzeo fenjer i pošao da traži svetlost za svoj dom.

„Snegosaurus“6+

Zima je. Na snegu stoji dinosaurus i jezikom lovi snežne pahuljice. Zatimisprobava zimske igre. I otkud on usred zime?..

„Kani i Simba“10+

Dečak Kani iz plemena Datoga uspeo je da se dogovori sa velikim i snažnim lavom Simbom o tome da lavovi neće loviti stoku Datoga, a da Datoge neće loviti lavove.

„Lenja Vasilisa“6+

Lenja Vasilisa – je perifraza italijanske narodne bajke – lenja Bručolina o izbirljivoj devojčici.

„Predugački jazavičar“ 6+

Čvrstovunenomrkijazavičardugognosa.

Evo koja je reč postala najduža. A sam jazavičar, o kome se govori u ovom dražesnom filmu je još duži! Duži od samog filma.

„Pravi krokodil“ 6+

Junak filma je mali krokodil, koji nije želeo da bude opak i surov, kao drugi krokodili.

„Čudovište-dobričina“ 6+

Ko je to Dobričina? Izgleda kao strašno čudovište, nevaspitano, prljavo i gladno. Ali mi znamo, da ako nesrećnom čudovištu pružimo ruku pomoći, ono se momentalno pretvara u dobrodušnog Dobričinu. I vući će na sebi decu, uobrazivši da je ogromna vesela vrteška.

„Divna mrlja“ 10+

Kom sve umetniku nije kvarila crtež štetna mrlja?! Ali, ne treba gubiti živce, ako se mrlja samovoljno useli na vaš list hartije. Pa, ako se pažljivo zagledamo, čak i u najobičnijoj mrlji  može da se vidi masa interesantnih stvari. A mašta i fantazija će  nam docrtati najneočekivanije slike.

„Kros“ 6+

Kros – to nije samo takmičenje u brzini i izdržljivosti. Ovde se vrši provera svih ljudskih kvaliteta i vrlina. Da li je  sportista u stanju  da pomogne drugu u teškom trenutku? A da li će primetiti, naprimer, ježa koji protrči pored njega? Hajde da o svemu tome otpevamo sa učesnicima muzičko lutkarskog krosa.

„Najstrašniji prijatelj“6+

Mala mačka u velikoj afričkoj šumi traži prijatelja. Najstrašnijeg. Takvog, kome niko nije strašan.
„Tiha večera bez soli“10 +

Jednom se Valeri veoma prohtelo da učini dobro delo – da pomogne pri spašavanju vrsta životinja koje nestaju. Ali šta da se radi, ako je onaj, kome želiš da pomogneš, pet puta veći od tebe, i ti se možeš idealno smestiti u njegovom želudcu.

„Kuća“ 6+

Postojala je kuća, koja nikog nije dirala, ali sve vreme su se tamo nalazili ukućani kojima nešto nije odgovaralo.

„Leteći dečak“ 6+

Priča o neobičnom dečaku, koji kada je vikao, pevao ili se smejao, počinjao bi da leti, ali jednom je upao u nevolju…

„Otopoli“ 6+

Jednog dana drvo se umorilo od stajanja u šumi, obulo je čizme putnika koji je spavao i krenulo u šetnju…

„Lija koja je znala da svira violinu“ 10+
Lija je znala perfektno da svira violinu. I tako je postala poznata…

Filmovi međunarodnog animirovanog projekta
„MULЬT-MOST“ Rusiя – Serbija.  6+

„Lokva“, Škola animiranog filma „ŠAF“, g. Vranje (Srbija)

„Bumbar“, Omladinsko-dečji centar  „Stari mlin“, g. Novosibirsk (Rusija)

„Ja rastem“, Dečji animirani studio „Jafilm“, Dečjeg kulturnog centra „Svetozar Marković“, g. Jagodina (Srbija)

„Ja više nisam malo dete“, Omladinski filmski studio „KIVI“, g. Novosibirsk (Rusija)

„Mačka i miš“, Studio animacije „DOM“, g. Sremski Karlovci (Srbija)

„Vuk-vragolan“, Studio dečje animacije „Polet fantazije“, g. Orel (Rusija)

„Cipelići“, Porodični centar „Zanima“, g. Beograd (Srbija)

„Kako je lep ovaj svet“, Omladinsko-dečji centar „Stari mlin“, g. Novosibirsk (Rusija)

„Bumbareva kuća u bašti“, Studio animacije „DOM“, g. Sremski Karlovci (Srbija)

„Slon lepotan“, Studio crtanog filma, „Cvetić sa sedam boja“, g. Iskitim (Rusija)

„Novogodišnja“, Studio animacije dečjeg kulturnog centra, g. Beograd (Srbija)

„Leti, leti božja kravice“, Omladinsko-dečji centar „Stari mlin“g. Novosibirsk (Rusija)

„Vodomar“, Atelje „Takčica“, g. Beograd (Srbija)

„Išli smo u Afriku“, Studio za eksperimentalnu animaciju „Medija“, g. Novosibirsk (Rusija)

 

Loading...