ČUDO KAKOFONIJE u centru grada!

15.09.2018., 20:00
-

U okviru predstojećeg 57. Oktobarskog salona, najveće regionalne izložbe savreme umetnosti, na kojoj ćemo imati priliku da vidimo neke od najpoznatijih svetskih umetnika, kao što su Takaši Murakami, Anselm Kifer, Vladimir Veličković, Tom Saks, Lari Bel, Dušan Otašević, Helen Marten, svoje umetničke radove i projekte predstaviće i Joko Ono.

Joko Ono poziva žene Srbije koje su bile žrtve rodnog nasilja da u okviru beogradskog Oktobarskog salona budu deo projekta Buđenje.

„Napišite izjavu o bilo kom nasilju koje ste pretrpeli kao žena. Pošaljite sliku svojih očiju i svoju priču.“

Instalacija prikuplja svedočenja – tekst koji opisuje iskustvo i fotografiju očiju učesnica – u Kulturnom centru Beograda i na sajtu izložbe. Ovim uputstvom, upućenim isključivo ženama, Joko Ono nudi katarzu i mogućnost isceljenja ženama čija su tela i duše bili ugroženi činom rodne agresije. Njima se pruža mogućnost da svoje priče saopšte javno iskazom u prvom licu.

BUĐENJE (Arising) POZIV

ŽENE SVIH GODINA, IZ SVIH ZEMALJA SVETA:

POZIVAMO VAS DA POŠALJETE SVOJE SVEDOČENJE O ZLU KOJE VAM JE NANETO ZATO ŠTO STE ŽENA

NAPIŠITE GA NA SVOM JEZIKU,  SVOJIM REČIMA, I PIŠITE KOLIKO GOD OTVORENO ŽELITE. MOŽETE GA POTPISATI IMENOM, AKO HOĆETE, ALI NEMOJTE STAVLJATI PREZIME. POŠALJITE SAMO FOTOGRAFIJU SVOJIH OČIJU. ISKAZI O ZLU I FOTOGRAFIJE OČIJU BIĆE IZLOŽENI U MOJOJ INSTALACIJI BUĐENJE, 15. SEPTEMBRA – 28. OKTOBRA, 2018. NA 57. OKTOBARSKOM SALONU, ČUDO KAKOFONIJE, BEOGRAD. INSTALACIJA BUĐENJE NASTAVLJA DA RASTE I BIĆE IZLOŽENA U MNOGIM ZEMLJAMA. ZAISTA SE NADAM DA ĆETE UČESTVOVATI.

JOKO ONO

1. MAJ 2018.

Donesite svoje iskaze i fotografije svojih očiju lično ili ih pošaljite poštom na adresu:

BUĐENJE/ARISING OKTOBARSKI SALON, Kulturni centar Beograda

Knez Mihailova 6/I, Beograd, Srbija

ili imejlom na oktobarskisalon@kcb.rs

Tekst pesme Joko Ono

USTAJANJE (RISING)

Slušaj svoje srce

Poštuj svoju intuiciju

Pokaži se

Nema ograničenja

Imaj hrabrosti

Imaj gneva

Svi smo zajedno

Sledi svoje srce

Koristi svoju intuiciju

Pokaži se

Nema konfuzije

Imaj hrabrosti

Imaj gneva

Ustajemo

J.O. 1994.

 

Snimak pesme “Rising”

http://imaginepowerarising.com/#sthash.eiqQjO5D.5d9CS2Cv.dpbs

Joko Ono je vodeća eksperimentalna i avangardna umetnica. Rođena je 1933. godine u Tokiju, Japan. Živi u Njujorku. Povezuje se sa konceptualnom umetnošću, performansom, fluksusom i hepeningom 1960-ih godina. Jedna je od retkih žena koje su učestvovale u ovim pokretima, a bila je među prvim umetnicima koji su dovodili u pitanje pojam umetnosti i umetničkog predmeta i ra

Loading...