ЧУДО КАКОФОНИЈЕ у центру града!

15.09.2018., 20:00
-

У оквиру предстојећег 57. Октобарског салона, највеће регионалне изложбе савреме уметности, на којој ћемо имати прилику да видимо неке од најпознатијих светских уметника, као што су Такаши Мураками, Анселм Кифер, Владимир Величковић, Том Сакс, Лари Бел, Душан Оташевић, Хелен Мартен, своје уметничке радове и пројекте представиће и Јоко Оно.

Јоко Оно позива жене Србије које су биле жртве родног насиља да у оквиру београдског Октобарског салона буду део пројекта Буђење.

„Напишите изјаву о било ком насиљу које сте претрпели као жена. Пошаљите слику својих очију и своју причу.“

Инсталација прикупља сведочења – текст који описује искуство и фотографију очију учесница – у Културном центру Београда и на сајту изложбе. Овим упутством, упућеним искључиво женама, Јоко Оно нуди катарзу и могућност исцељења женама чија су тела и душе били угрожени чином родне агресије. Њима се пружа могућност да своје приче саопште јавно исказом у првом лицу.

БУЂЕЊЕ (Arising) ПОЗИВ

ЖЕНЕ СВИХ ГОДИНА, ИЗ СВИХ ЗЕМАЉА СВЕТА:

ПОЗИВАМО ВАС ДА ПОШАЉЕТЕ СВОЈЕ СВЕДОЧЕЊЕ О ЗЛУ КОЈЕ ВАМ ЈЕ НАНЕТО ЗАТО ШТО СТЕ ЖЕНА

НАПИШИТЕ ГА НА СВОМ ЈЕЗИКУ,  СВОЈИМ РЕЧИМА, И ПИШИТЕ КОЛИКО ГОД ОТВОРЕНО ЖЕЛИТЕ. МОЖЕТЕ ГА ПОТПИСАТИ ИМЕНОМ, АКО ХОЋЕТЕ, АЛИ НЕМОЈТЕ СТАВЉАТИ ПРЕЗИМЕ. ПОШАЉИТЕ САМО ФОТОГРАФИЈУ СВОЈИХ ОЧИЈУ. ИСКАЗИ О ЗЛУ И ФОТОГРАФИЈЕ ОЧИЈУ БИЋЕ ИЗЛОЖЕНИ У МОЈОЈ ИНСТАЛАЦИЈИ БУЂЕЊЕ, 15. СЕПТЕМБРА – 28. ОКТОБРА, 2018. НА 57. ОКТОБАРСКОМ САЛОНУ, ЧУДО КАКОФОНИЈЕ, БЕОГРАД. ИНСТАЛАЦИЈА БУЂЕЊЕ НАСТАВЉА ДА РАСТЕ И БИЋЕ ИЗЛОЖЕНА У МНОГИМ ЗЕМЉАМА. ЗАИСТА СЕ НАДАМ ДА ЋЕТЕ УЧЕСТВОВАТИ.

ЈОКО ОНО

1. MAJ 2018.

Донесите своје исказе и фотографије својих очију лично или их пошаљите поштом на адресу:

БУЂЕЊЕ/ARISING ОКТОБАРСКИ САЛОН, Културни центар Београда

Кнез Михаилова 6/I, Београд, Србија

или имејлом на oktobarskisalon@kcb.rs

Текст песме Јоко Оно

УСТАЈАЊЕ (RISING)

Слушај своје срце

Поштуј своју интуицију

Покажи се

Нема ограничења

Имај храбрости

Имај гнева

Сви смо заједно

Следи своје срце

Користи своју интуицију

Покажи се

Нема конфузије

Имај храбрости

Имај гнева

Устајемо

Ј.О. 1994.

 

Снимак песме “Rising”

http://imaginepowerarising.com/#sthash.eiqQjO5D.5d9CS2Cv.dpbs

Јоко Оно је водећа експериментална и авангардна уметница. Рођена је 1933. године у Токију, Јапан. Живи у Њујорку. Повезује се са концептуалном уметношћу, перформансом, флуксусом и хепенингом 1960-их година. Једна је од ретких жена које су учествовале у овим покретима, а била је међу првим уметницима који су доводили у питање појам уметности и уметничког предмета и ра

Loading...