Dani izraelskog filma od 20. septembra u Dvorani KCB-a – Svečano otvaranje

20.09.2018., 20:00

Ambasada Izraela ove godine, svoj tradicionalni festival Dani izraelskog filma, organizuje u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, od 20. do 23. septembra u Dvorani KCB-a. U godini kada se obeležava 70 godina postojanja države Izrael i kinematografije te zemlje, publiku očekuje sedam nagrađivanih i žanrovski različitih filmskih ostvarenja koja jedinstvenim stilom prikazuju multikulturalnost izraelskog društva.

Festival 20. septembra otvara film „Izraelska ljubavna priča“ iz 2017. godine, istorijska drama u čijem centru je ljubavna priča koja se dešava tokom burnog perioda rađanja države Izrael. Dan Volman (www.wolmandan.com), autor filma i istaknuti izraelski filmski reditelj, zahvaljujući saradanji sa Filmskim centrom Srbije, tim povodom dolazi u Beograd. On će nakon projekcije, kroz razgovor sa Miroljubom Stojanovićem, urednikom izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, govoriti o svom bogatom stvaralačkom opusu, značaju savremene izraelske kinematografije i odgovarati na pitanja publike.

Tokom festivala, publika će biti u prilici da upozna i oseti Izrael kroz psihološke i porodične drame, ljubavne i priče o odrastanju, kroz likove koji tragaju za srećom i identitetom u okviru različitih životnih, istorijskih i društvenih okolnosti. Tako film „Spasavajući Netu“ poznatog reditelja Nira Bergmana govori o susretu četiri žene sa misterioznim strancem po imenu Neta koji ih navodi da preispitaju smisao svog životnog puta, u porodičnoj drami „Lične stvari“ glavni likovi rešavaju probleme koji ih tište u okviru specifičnog socio-političkog i kulturnog konteksta, „Nedelja i jedan dan” je tragikomedija u kojoj se roditelji suočavaju sa gubitkom sina, „Poslastičar” je ljubavna drama interesantnog zapleta, „Skele“ su film o odrastanju i ličnim afinitetima naspram roditeljskih očekivanja, dok „Zaveštanje“ za temu ima Holokaust i čoveka koji je spreman da zarad istine žrtvuje sve.

Svi filmovi koji će biti prikazani na festivalu imaće i srpski i engleski titl.

Karte će se od 13. septembra prodavati po ceni od 300 dinara na blagajni Dvorane KCB-a.

Radno vreme blagajne je svakoga dana od 16.00 do 21.00.

P R O G R A M

Četvrtak, 20. 9.

20.00     IZRAELSKA LJUBAVNA PRIČA

 

21:45     Razgovor sa rediteljem.

Moderator: Miroljub Stojanović, Filmski centar Srbije)

Godina je 1947, i 18-godišnja Margalit, koja živi u mošavu Nahalal na severu Izraela, sanja o pozorištu i glumačkoj karijeri. Jednoga dana upoznaje i zaljubljuje se u 24-godišnjeg Elija Ben Cvija iz kibuca Beit Kešet. Pokušava da mu se približi u nadi da će mu se dopasti, ali stvari ne idu tako lako. On već ima devojku i zauzet je dramatičnim događajima koji će prethoditi rađanju države Izrael. Polako, prepreke nestaju, Eli upoznaje  Margalit, a ona odlučuje da počne da živi s njim i i odustane od glumačkog sna. Ugovaraju datum venčanja, ali se suočavaju sa surovom izraelskom realnošću.

Izrael / 2017 / drama, istorijski /93’

Titlovi: srpski i engleski

Režija: Dan Wolman

Scenario: Pnina Gary (Monodrama), Dita Guery

Produkcija: Dan Wolman uz podršku Izraelskog filmskog fonda, Reshet – Noga Ltd.

Uloge: Adi Bielski, Aviv Alush, Maya Wertheim, Issac Hizkiyah, Alex Anski, Amir Mugrabi

Loading...