Дани израелског филма од 20. септембра у Дворани КЦБ-а – Свечано отварање

20.09.2018., 20:00

Амбасада Израела ове године, свој традиционални фестивал Дани израелског филма, организује у сарадњи са Културним центром Београда, од 20. до 23. септембра у Дворани КЦБ-а. У години када се обележава 70 година постојања државе Израел и кинематографије те земље, публику очекује седам награђиваних и жанровски различитих филмских остварења која јединственим стилом приказују мултикултуралност израелског друштва.

Фестивал 20. септембра отвара филм „Израелска љубавна прича“ из 2017. године, историјска драма у чијем центру је љубавна прича која се дешава током бурног периода рађања државе Израел. Дан Волман (www.wolmandan.com), аутор филма и истакнути израелски филмски редитељ, захваљујући сарадањи са Филмским центром Србије, тим поводом долази у Београд. Он ће након пројекције, кроз разговор са Мирољубом Стојановићем, уредником издавачке делатности Филмског центра Србије, говорити о свом богатом стваралачком опусу, значају савремене израелске кинематографије и одговарати на питања публике.

Током фестивала, публика ће бити у прилици да упозна и осети Израел кроз психолошке и породичне драме, љубавне и приче о одрастању, кроз ликове који трагају за срећом и идентитетом у оквиру различитих животних, историјских и друштвених околности. Тако филм „Спасавајући Нету“ познатог редитеља Нира Бергмана говори о сусрету четири жене са мистериозним странцем по имену Нета који их наводи да преиспитају смисао свог животног пута, у породичној драми „Личне ствари“ главни ликови решавају проблеме који их тиште у оквиру специфичног социо-политичког и културног контекста, „Недеља и један дан” је трагикомедија у којој се родитељи суочавају са губитком сина, „Посластичар” је љубавна драма интересантног заплета, „Скеле“ су филм о одрастању и личним афинитетима наспрам родитељских очекивања, док „Завештање“ за тему има Холокауст и човека који је спреман да зарад истине жртвује све.

Сви филмови који ће бити приказани на фестивалу имаће и српски и енглески титл.

Карте ће се од 13. септембра продавати по цени од 300 динара на благајни Дворане КЦБ-а.

Радно време благајне је свакога дана од 16.00 до 21.00.

П Р О Г Р А М

Четвртак, 20. 9.

20.00     ИЗРАЕЛСКА ЉУБАВНА ПРИЧА

 

21:45     Разговор са редитељем.

Модератор: Мирољуб Стојановић, Филмски центар Србије)

Година је 1947, и 18-годишња Маргалит, која живи у мошаву Нахалал на северу Израела, сања о позоришту и глумачкој каријери. Једнога дана упознаје и заљубљује се у 24-годишњег Елија Бен Цвија из кибуца Беит Кешет. Покушава да му се приближи у нади да ће му се допасти, али ствари не иду тако лако. Он већ има девојку и заузет је драматичним догађајима који ће претходити рађању државе Израел. Полако, препреке нестају, Ели упознаје  Маргалит, а она одлучује да почне да живи с њим и и одустане од глумачког сна. Уговарају датум венчања, али се суочавају са суровом израелском реалношћу.

Израел / 2017 / драма, историјски /93’

Титлови: српски и енглeски

Режија: Dan Wolman

Сценарио: Pnina Gary (Monodrama), Dita Guery

Продукција: Дан Wолман уз подршку Израелског филмског фонда, Reshet – Noga Ltd.

Улоге: Adi Bielski, Aviv Alush, Maya Wertheim, Issac Hizkiyah, Alex Anski, Amir Mugrabi

Loading...