Koncert pijanistkinje Jasujo Segava

17.09.2018., 20:00

Japanska pijanistkinja Jasujo Segava izvodi repertoar napisan isključivo za levu ruku, kako originalne kompozicije pisane za levu ruku, tako i aranžmane poznatih kompozicija.

Program:
J. S.Bah/J. Brams
Čakona

J. S.Bah/ Š. Guno/P.Vitgenštajn
Ave Marija

Kohei Kondo
Molitva na obali – u spomen žrtvama zemljotresa i nuklearnog reaktora, op.121

Đ. Verdi/F. List/F.Majnders
Parafraza iz opere Rigoleto

V. Belini/A. Fumagali
Kasta diva iz opere Norma

Bela Bartok
Studija za levu ruku, BB22

Biografija:
Jasujo Segava (Yasuyo Segawa, 1988, Hirošima) je bila učenik prof. Jošijasua Hamamotoa i studirala je na Elizabeta univerzitetu za muziku kod prof. Jukio Jokoama. Godine 2005. su se pojavili prvi simptomi fokalne distonije u desnoj ruci, a onda je u procesu rehabilitacije, nakon četiri godine pauze u sviranju, pohađala privatne časove eminentnih pijanista koji su se susretali s istim problemom i počela je svirati program napisan isključivo za levu ruku. Od 2012. godine je studirala na Univerzitetu za muziku i scensku umetnost u Gracu u klasi prof. Ajami Ikebe. Izvela je Klavirski koncert za levu ruku T. Josimacua i Klavirski koncert za levu ruku M. Ravela sa Simfonijskim orkestrom Hirošime.
Osvojila je 3. nagradu na 3. Međunarodnom pijanističkom takmičenju Marija Herero (Španija, 2015), Grete Sultan nagradu (za najbolju interpretaciju savremene kompozicije pisane posle 1975. godine) na 5. međunarodnom takmičenju pijanista Nuova Kup Pianisti (Italija), 3. nagradu na međunarodnom takmičenju pijanista (Španija) i 1. nagradu na Marta-Debeli takmičenju (Austrija).
Učestvovala je na brojnim majstorskim kursevima i bila učesnica Međunarodnog muzičkog festivala Evmelia (Grčka). Osvojila je 3. nagradu na međunarodnom takmičenju pijanista EPTA (Srbija, 2016). Studira klavir kod prof. Andrea Bonata u Italiji.
Redovno nastupa u Japanu i Evropi, a o njenim nastupima izveštavaju u glavnim japanskim novinama (Iomiuri, Asahi i Chu-Goku) i prenose nastupe na nacionalnoj televiyiji i radiju.
Tokom boravka u Srbiji će nastupiti u okviru projekta Klasika u poseti i nastupaće u Specijalnoj bolnici za ortopedsku rehabilitaciju i u Dnevnoj bolnici VMA u organizaciji Umetničkog udruženja Klasikum.

Loading...