Program kustoskih i tematskih vođenja od 24. do 30. septembra 2018.

24.09.2018-30.09.2018, 00:00
-

57.Oktobarski salon Čudo kakofonije
15.9. – 28.10.2018.
kustosi Danijel i Gunar Kvaran
Program kustoskih i tematskih vođenja od 24. do 30. septembra 2018.

Tematska vođenja
Galerija SANU, petak  28. septembra u 18:00
Put u budućnost
Boris Miljković, kreativni direktor RTS-a

Put u budućnost je , u izvesnom smislu, nastavak televizijskih, video eseja o umetnosti – u realnom prostoru. Večerašnja ekskurzija će biti posvećena umetnosti u vremenu elitnog, liberalnog kapitalizma i postaviće pitanja uloge umetnika i njegovog rada u novim vremenima. Da li je pobuna, koja je bila oštrica mnogih umetničkih pokreta prošlog veka, i danas prisutna u radovima koje smo izložili? Da li smo još uvek opasni ili smo se, kad ih već nismo pobedili, pridružili velikom novcu, moći i uticaju?

Boris Miljković je diplomirao filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Zajedno sa Branimirom Dimitrijevićem tokom 80-ih bio je autor niza televizijskih emisija i filmova. Niko kao ja, Rokenroler, Ruski umetnički eksperiment, Šumanović – Komedija umetnika, samo su neki od naslova. Autor je aktuelnog dokumentarnog narativa Put u budućnost koji se bavi ličnim čitanjem jugoslovenske likovne umetnosti druge polovine 20.veka, u produkciji RTS-a, emitovanog krajem prošle i početkom 2018.godine. Autor je velikog broja televizijskih reklama i muzičkih spotova ( grupe: Lajbah, EKV, Idoli, Kanda, Kodža i Nebojša..) za koje je nagrađivan na prestižnim međunarodnim televizijskim, filmskim i muzičkim festivalima. Njegovi video radovi predstavljeni su na izložbama u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku i Muzeju savremene umetnosti u Hjustonu. Na Sorboni je krajem 2000. i početkom 2001. godine bila postavljena njegova videoinstalacija Medijska opera, a na Trgu Republike u Beogradu konstruisao je instalaciju Beograđani sa 1.600 portreta slučajnih prolaznika izloženih u lavirintu. Režirao je pozorišne predstave u Narodnom pozorištu i Ateljeu 212, i radio je videoinstalacije za predstave Dejana Mijača. Napiso je četiri knjige kratkih priča i novela koje su objavile izdavačke kuće Geopoetika i Samizdat B92, a za roman Čaj na Zameleku (Geopoetika, 2002) dobio je Nagradu “Isidora Sekulić”. Tokom 90-ih  bio je angažovan kao kreativni direktor u Saatchi&Saatch i McCann Erickson u Kairu, Sofiji, Ljubljani, Beogradu. Radi kao kreativni direktor na RTS-u i predaje na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Muzeju grada, subota 29. septembra 13:00
Pozna savremena umetnost u doba optimističkog fatalizma
dr Branislav Dimitrijević, profesor Visoke škole za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu

Kritičko vođenje kroz postavku Oktobarskog salona u Muzeju grada u Resavskoj, odnosiće se na ontologiju, morfologiju i ideologiju savremene umetnosti na primerima nekih radova i konteksta njihovog izlaganja.

Dr Branislav Dimitrijević je profesor istorije i teorije umetnosti na Visokoj školi za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu i gostujući predavač na inostranim umetničkim školama, univerzitetima i umetničkim insitucijama. Kao pisac bavi se umetničkim i društvenim teorijama i praksama, a posebno umetničkim i filmskim nasleđem jugoslovenskog socijalističkog perioda. Autor je velikog broja eseja, knjiga i umetničkih kataloga uključujući: O normalnosti – Umetnost u Srbiji 1989-2001 (2005); Ovo nikad nije bilo – Slikarstvo Predraga Neškovića (2014); Protiv umetnosti: Goran Đorđević – Kopije (2015), itd. Bio je kustos izložbi savremene umetnosti medju kojima su: “Gud Lajf” (52. Oktobarski salon, Beograd, 2012); “No Network” (Atomski bunker, Konjic, 2011);FAQ Serbia (ACF, New York, 2010), itd. Najnovije knjige:Potrošeni socijalizam – Kultura, konzumerizam i društvena imaginacija u Jugoslaviji, Fabrika knjiga, 2016; Slatki film Dušana Makavejeva, Muzej savremene umetnosti, Beograd, 2017. Za biografiju i izabrane tekstove videti: https://independent. academia.edu/ BranislavDimitrijevic

Program stručnih vođenja po prostorima
GALERIJA SANU, Knez Mihailova 35
utorak, 18. septembar 18:00
kustosko vođenje
Marija Ristić, istoričarka umetnosti
petak, 28. septembar 18:00
tematsko vođenje Put u budućnost
Boris Miljković

KULTURNI CENTAR BEOGRADA, Knez Mihailova 5
Likovna galerija, galerija Artget, galerija Podrum
četvrtak, 27.septembar 18:00
kustosko vođenje
Katarina Simeunović i Katarina Kostandinović, istoričarke umetnosti

MUZEJ GRADA, Resavska 40b
subota, 29. septembar 13:00
tematsko vođenje:Pozna savremena umetnost u doba optimističkog fatalizma
dr Branislav Dimitrijević, profesor Visoke škole za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu
nedelja, 30. septembar 13:00
stručno-kustosko vođenje
Milica Jovanović, istoričarka umetnostiDobro došli!

Loading...