Snežana Ristić i Radonja Leposavić: Utopije i distopije – prostorne relacije

16.09.2018., 12:15
-

57. Oktobarski salon

Muzej grada Beograd, Resavska 40b

16. septembar u  12:15

tematsko vođenje:

Snežana Ristić i Radonja Leposavić: Utopije i distopije – prostorne relacije

Svet je u 21. veku suočen sa brojnim globalnim i lokalnim izazovima koji stavljaju na probu i često dovode u pitanje principe humanosti. Umetnici – čija je danas socijalna dužnost da probleme čine vidljivim – često se nalaze u intelektualnoj dilemi: da li sanjati bolji svet i tako pobuđivati ljude da se za njega bore (utopija),

ili ukazivati na konsekvence koje kao noćna mora nagoveštavaju budućnost čovečanstva (distopija). U tom ključu (utopija-distopija) pokušaćemo da iščitamo 57. Oktobarski salon naslovljen Lepota kakofonije, posebno obraćajući pažnju na međusobnu interakciju radova (slučajnu ili namernu: kakofonija?!) i na uticaj prostornog konteksta (Resavska 40a, odnosno Knez Mihailova 35).

Radonja Leposavić, istoričar umetnosti i radijski novinar, autor je i priređivač nekoliko knjiga. Urednik je zbornika Pažnja kritika!? povodom 50 godina beogradskog Oktobarskog salona (2009). Dobitnik je nagrade Zlatni mikrofon za “izuzetno delo u oblasti radija i radiofonskog stvaralaštva” 2013. i nagrade Lazar Trifunović “za likovnu kritiku i kritičko razmatranje savremene likovne i vizuelne umetnosti” za 2014. U ciklusu Kritičari su izabrali 2018, autor je – u saradnji sa Snežanom Ristić – izložbe posvećenu Branku Vučićeviću u Kulturnom centru Beograda. Sa Snežanom Ristić radi na Radio Beogradu 2 od 1993. godine.

Snežana Ristić, arhitektkinja, fotografkinja i radijska novinarka, autorka je više arhitektonskih i fotografskih izložbi i projekata. Objavljuje kritičke tekstove u domaćim i stranim stručnim časopisima, nedeljnicima i dnevnim novinama (Oris, Politika, Vreme…). Dobitnica je nagrade Zlatni mikrofon za “izuzetno delo u oblasti radija i radiofonskog stvaralaštva” 2015. Urednica je redakcije za kulturu Radio Beograda 2, gde u koautorstvu sa Radonjom Leposavićem radi od 1993.

Snežana Ristić i Radonja Leposavić autori su i voditelji nedeljne emisije Grad na Radio Beogradu 2. Više puta su nagrađivani na najprestižnijim evropskim radijskim festivalima za dokumentarno-dramske emisije (Grand Prix Marulić 2011. na Hvaru, Grand Prix UK Radio Drama Festival 2016. u Kentu…). Zajedno su objavili i nekoliko knjiga.

Loading...