DAN PERFORMANSA na 57. Oktobarskom salonu

13.10.2018., 16:00
-

DAN PERFORMANSA na 57. Oktobarskom salonu
U okviru 57. Oktobaskog salona „Čudo kakofonije“, u subotu 13. oktobra, uz podršku Balkan Projects, neprofitne međunarodne inicijative sa sedištem u Los Anđelesu, koju je osnovala Marija Karan, održaće se tri performansa na tri različite lokacije:

16.00 časova Aleks Bačinski-Dženkins u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1)
19.00 časova Ana Prvački u Narodnom muzeju (Trg republike 1a)
20.00 časova Dona Kukama u Muzeju grada Beograda (Resavska 40b)

Kao uvod u Dan performansa u petak, 12. oktobra, sa početkom u 18 časova u Galeriji Artget (Knez Mihailova 5), održaće se razgovor sa umetnikom Rašom Todosijevićem i Simonom Kastetsom ( Simon Castets) direktorom Švajcarskog instituta, kao i promocija knjige FADE IN  koju je je objavio Balkan Projects uz podršku Švajcarskog instituta. Ova knjiga bavi se traženjem odgovora na pitanje odakle dolazi fake art u filmovima i drugim tv formatima?

Ova inicijativa planira da vrati Balkan na mapu savremene umetnosti građenjem nove svesti o lokalnom talentu, kako prošlom tako i budućem, otvaranjem mogućnosti za dijalog u okviru umetničke zajednice širom sveta i obezbeđivanjem uslova da balkanski umetnici više ne budu „izgubljeni u prevodu“. Raznovrsnim aktivnostima – izložbama, događajima i razmenom lokalnih i međunarodnih umetnika, kustosa, kritičara i kolekcionara – Balkanski projekti nastojaće da stvore novu infrastrukturu za jednu snažnu i bogatu umetničku scenu. Više nego ikad ranije, umetnost je najuspešniji i najuzbudljiviji način okupljanja i razmene ideja, isceljivanja i obogaćivanja ljudskog života i menjanja mnogih aspekata društva.

O UMETNICIMA

Aleks Bačinski-Dženkins
Rođen 1987. u Londonu, Velika Britanija
Živi u Varšavi i Londonu

„Vrludamo“ je koreografska tačka za izvođače na rolerima koji kruže jedan oko drugog recitujući, remiksujući i reformulišući odlomke stihova o želji. Nasumični, polihroni scenario kruži među performerima i stalno se menja usled njihovih pokreta, stavova i afekata. Svojim neprestanim govorom izvođači počinju da stvaraju jedan kvir arhiv stihova i intonacija, u kojem su i stihovi Eseksa Hemfila, Ajlin Majls i Lengstona Hjuza. Izvođači na rolerima kruže kroz te artikulacije želje i senzualnosti ponavljanja koje ih pokreću.
Aleks Bačinski-Dženkins bavi se koreografijom i performansom. Prethodne samostalne izložbe obuhvataju: Fondacija galerije Foksal, u Varšavi (2018) i Galerija Čisenhejl, u Londonu (2017). Predstavio je svoj rad i u Muzeju savremene umetnosti Migro u Cirihu (2018); Muzeju savremene umetnosti Pale de Tokio, u Parizu (2017), Muzeju moderne umetnosti u Varšavi (2017), Švajcarskom institutu za savremenu umetnost u Njujorku (2016), Muzeju Štuki u Lođu (2016) i u umetničkom centru Bazel Liste, u Bazelu (2014). Saosnivač je feminističkog i kvir projektnog prostora Kem u Varšavi. Sarađivao je u %B

Loading...