ДАН ПЕРФОРМАНСА на 57. Октобарском салону

13.10.2018., 16:00
-

ДАН ПЕРФОРМАНСА на 57. Октобарском салону
У оквиру 57. Октобаског салона „Чудо какофоније“, у суботу 13. октобра, уз подршку Balkan Projects, непрофитне међународне иницијативе са седиштем у Лос Анђелесу, коју је основала Марија Каран, одржаће се три перформанса на три различите локације:

16.00 часова Алекс Бачински-Џенкинс у Југословенској кинотеци (Узун Миркова 1)
19.00 часова Ана Првачки у Народном музеју (Трг републике 1а)
20.00 часова Дона Кукама у Музеју града Београда (Ресавска 40б)

Као увод у Дан перформанса у петак, 12. октобра, са почетком у 18 часова у Галерији Артгет (Кнез Михаилова 5), одржаће се разговор са уметником Рашом Тодосијевићем и Симоном Кастетсом ( Simon Castets) директором Швајцарског института, као и промоција књиге FADE IN  коју је је оbjавио Balkan Projects уз подршку Швајцарског института. Ова књига бави се тражењем одговора на питање одакле долази fake art у филмовима и другим тв форматима?

Ова иницијатива планира да врати Балкан на мапу савремене уметности грађењем нове свести о локалном таленту, како прошлом тако и будућем, отварањем могућности за дијалог у оквиру уметничке заједнице широм света и обезбеђивањем услова да балкански уметници више не буду „изгубљени у преводу“. Разноврсним активностима – изложбама, догађајима и разменом локалних и међународних уметника, кустоса, критичара и колекционара – Балкански пројекти настојаће да створе нову инфраструктуру за једну снажну и богату уметничку сцену. Више него икад раније, уметност је најуспешнији и најузбудљивији начин окупљања и размене идеја, исцељивања и обогаћивања људског живота и мењања многих аспеката друштва.

О УМЕТНИЦИМА

Алекс Бачински-Џенкинс
Рођен 1987. у Лондону, Велика Британија
Живи у Варшави и Лондону

„Врлудамо“ је кореографска тачка за извођаче на ролерима који круже један око другог рецитујући, ремиксујући и реформулишући одломке стихова о жељи. Насумични, полихрони сценарио кружи међу перформерима и стално се мења услед њихових покрета, ставова и афеката. Својим непрестаним говором извођачи почињу да стварају један квир архив стихова и интонација, у којем су и стихови Есекса Хемфила, Ајлин Мајлс и Ленгстона Хјуза. Извођачи на ролерима круже кроз те артикулације жеље и сензуалности понављања које их покрећу.
Алекс Бачински-Џенкинс бави се кореографијом и перформансом. Претходне самосталне изложбе обухватају: Фондација галерије Фоксал, у Варшави (2018) и Галерија Чисенхејл, у Лондону (2017). Представио је свој рад и у Музеју савремене уметности Мигро у Цириху (2018); Музеју савремене уметности Пале де Токио, у Паризу (2017), Музеју модерне уметности у Варшави (2017), Швајцарском институту за савремену уметност у Њујорку (2016), Музеју Штуки у Лођу (2016) и у уметничком центру Базел Листе, у Базелу (2014). Саоснивач је феминистичког и квир прoјектног простора Кем у Варшави. Сарађивао је у %B

Loading...