Koncert flautistkinje Marije Pilipović i pijaniste Dejana Jankovića

22.10.2018., 20:00

Na koncertu će nastupiti predavači Akademije umetnosti Univerziteta u Banjoj Luci

Program:
Sergej Prokofjev
Sonata za flautu i klavir, op. 94
Moderato
Presto
Andante
Allegro con brio

Nikolaj Bruher
Ritual
Poziv
Procesija
Vernik
Ples i žrtvovanje

Andre Žolive
Koncert za flautu i gudački orkestar (ar. za flautu i klavir)
Andante cantabile
Allegro scherzando
Largo
Allegro risoluto

Bela Bartok
Rumunske igre

Biografije:
Marija Pilipović (Zagreb) je diplomirala i magistrirala na odseku za flautu na Akademiji umetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, u klasi prof. Laure Levai-Aksin.
Održala je brojne solističke nastupe širom BiH, kao i u Trstu, Ljubljani, Subotici, Beogradu i Novom Sadu. Nastupala je kao član različitih kamernih ansambala (Banjalučki barokni ansambl, Banjalučki trio, kvartet flauta Flutete) na brojnim festivalima, kao što su FIMU (Francuska), Dani kulture u Sankt Peterburgu,  Sarajevska zima, Dani Vlade S. Miloševića, Mermer i zvuci, Mokranjčevi dani i Festival savremene muzike u Novom Sadu. Sarađivala je sa brojnim umetnicima okupljenim oko Studia 6 iz Novog Sada gde su premijerno izvedene kompozicije vojvođanskih kompozitora. Kao solista je snimila kompoziciju Pavana na kompakt disku objedinjenih instrumentalnih kompozicija Vlade Miloševića, te nekoliko diskova združenog simfonijskog orkestra akademija iz Banje Luke, Beograda, Kragujevca i Podgorice.
Godine 2016. je izabrana da kao predstavnih BiH učestvuje u Rezidencijalnom programu Foruma slovenskih kultura, koji je u velikoj konkurenciji, okupio 6 umetnika iz 13 zemalja da kroz muzičku, filmsku, vizuelnu i primjenjenu umetnost promovišu tradiciju i kulturu slovenskih naroda. U pripremi je samostalni nosač zvuka sa kompozicijama koje su premijerno komponovane i izvedene tokom realizacije ovog projekta.
Od 2011. godine koncertira na mestu prve flaute Banjalučke filharmonije. Od 2014. godine je zaposlena na Akademiji umetnosti Univerziteta u Banjoj Luci na katedri za kamernu muziku.

Dejan Janković (Mostar, 1989) je završio Srednju muzičku školu u Banjoj Luci u klasi prof. Biljane Jašić Radovanović. Diplomirao je na Akademiji umetnosti Univerziteta u Banjoj Luci na odseku za klavir u klasi prof. Nevene Popović. Master studije klavira je završio na FMU u Beogradu u istoj klasi, a potom i doktorirao 2017. godine u klasi prof. Vladimira Cvijića.
Dobitnik je prvih i specijalnih nagrada na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, od kojih se izdvajaju prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko u Beogradu, Banjalučkom bijenalu, Evropskom muzičkom takmičenju u Torinu, Međunarodnom takmičenju posvećenom stvaralaštvu F. Šopena u Tuzli, Prolećnoj promenadi mladih pijanista u Beogradu i Međunarodnom takmičenju mladih talenata u Val Tidoneu. Dobitnik je treće nagrade na Međunarodnom pijanističkom konkursu F. Šopen u Rimu. Bio je finalista Međunarodnog takmičenja u Ulmu u okviru Dunavskog festivala (2014), gde je bio kao predstavnik FMU u Beogradu.
Učestvovao je na brojnim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu, kao što su Dani Vlade S. Miloševića u Banjoj Luci, Prolećni festival kamerne muzike u Beogradu, A-fest u Novom Sadu, Majske muzičke svečanosti u Sarajevu, Nei suoni dei luoghi (Italija), Armonie in corte (Udine), Sarajevo chamber music festival i Tisin cvet.
Održao je preko trideset solističkih koncerata i više kamernih resitala, i ostvario brojne nastupe u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Belgiji i Španiji. Svirao je sa orkestrom Akademije umetnosti u Banjoj Luci, sa Banjalučkom filharmonijom i Niškim simfonijskim orkestrom.
Od 2014. godine je zaposlen na katedri za klavir na Akademiji umetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, gde je trenutno u zvanju docenta.

Loading...