Kонцерт флаутисткиње Mарије Пилиповић и пијанисте Дејана Јанковића

22.10.2018., 20:00

На концерту ће наступити предавачи Академије уметности Универзитета у Бањој Луци

Програм:
Сергеј Прокофјев
Соната за флауту и клавир, оп. 94
Moderato
Presto
Andante
Allegro con brio

Николај Брухер
Ритуал
Позив
Процесија
Верник
Плес и жртвовање

Андре Жоливе
Концерт за флауту и гудачки оркестар (ар. за флауту и клавир)
Andante cantabile
Allegro scherzando
Largo
Allegro risoluto

Бела Барток
Румунске игре

Биографије:
Mарија Пилиповић (Загреб) је дипломирала и магистрирала на одсеку за флауту на Академији уметности Универзитета у Бањој Луци, у класи проф. Лауре Леваи-Аксин.
Одржала је бројне солистичке наступе широм БиХ, као и у Трсту, Љубљани, Суботици, Београду и Новом Саду. Наступала је као члан различитих камерних ансамбала (Бањалучки барокни ансамбл, Бањалучки трио, квартет флаута Флутете) на бројним фестивалима, као што су ФИМУ (Француска), Дани културе у Санкт Петербургу,  Сарајевска зима, Дани Владе С. Милошевића, Мермер и звуци, Мокрањчеви дани и Фестивал савремене музике у Новом Саду. Сарађивала је са бројним уметницима окупљеним око Студиа 6 из Новог Сада где су премијерно изведене композиције војвођанских композитора. Као солиста је снимила композицију Павана на компакт диску обједињених инструменталних композиција Владе Милошевића, те неколико дискова здруженог симфонијског оркестра академија из Бање Луке, Београда, Крагујевца и Подгорице.
Године 2016. је изабрана да као представних БиХ учествује у Резиденцијалном програму Форума словенских култура, који је у великој конкуренцији, окупио 6 уметника из 13 земаља да кроз музичку, филмску, визуелну и примјењену уметност промовишу традицију и културу словенских народа. У припреми је самостални носач звука са композицијама које су премијерно компоноване и изведене током реализације овог пројекта.
Од 2011. године концертира на месту прве флауте Бањалучке филхармоније. Од 2014. године је запослена на Академији уметности Универзитета у Бањој Луци на катедри за камерну музику.

Дејан Јанковић (Мостар, 1989) је завршио Средњу музичку школу у Бањој Луци у класи проф. Биљане Јашић Радовановић. Дипломирао је на Академији уметности Универзитета у Бањој Луци на одсеку за клавир у класи проф. Невене Поповић. Мастер студије клавира је завршио на ФМУ у Београду у истој класи, а потом и докторирао 2017. године у класи проф. Владимира Цвијића.
Добитник је првих и специјалних награда на бројним такмичењима у земљи и иностранству, од којих се издвајају прве награде на Међународном такмичењу Даворин Јенко у Београду, Бањалучком бијеналу, Европском музичком такмичењу у Торину, Међународном такмичењу посвећеном стваралаштву Ф. Шопена у Тузли, Пролећној променади младих пијаниста у Београду и Међународном такмичењу младих талената у Вал Тидонеу. Добитник је треће награде на Међународном пијанистичком конкурсу Ф. Шопен у Риму. Био је финалиста Међународног такмичења у Улму у оквиру Дунавског фестивала (2014), где је био као представник ФМУ у Београду.
Учествовао је на бројним музичким фестивалима у земљи и иностранству, као што су Дани Владе С. Милошевића у Бањој Луци, Пролећни фестивал камерне музике у Београду, А-фест у Новом Саду, Мајске музичке свечаности у Сарајеву, Nei suoni dei luoghi (Италија), Armonie in corte (Удине), Sarajevo chamber music festival и Тисин цвет.
Одржао је преко тридесет солистичких концерата и више камерних реситала, и остварио бројне наступе у Босни и Херцеговини, Србији, Хрватској, Словенији, Италији, Белгији и Шпанији. Свирао је са оркестром Академије уметности у Бањој Луци, са Бањалучком филхармонијом и Нишким симфонијским оркестром.
Од 2014. године је запослен на катедри за клавир на Академији уметности Универзитета у Бањој Луци, где је тренутно у звању доцента.

Loading...