Концерт кларинетисте Душана Савковића и пијанисткиње Мионе Барбул

08.10.2018., 21:00

На репертоару су композиције Девијена, Месијана, Мијоа и Рајсигера

Програм:
Франсоа Девијен
Соната за кларинет и клавир бр. 1 у Це–дуру
Allegro con spirito
Adagio
Rondo – Allegretto

Oливије Месијан
Прелиди за клавир соло
I La colombe
IV Instants défunts
VII Plainte calme

Даријус Мијо
Кончертантни дуо за клавир и кларинет, оп. 351

Oгњен Поповић
Three sumмer days

Биографије:
Душан Савковић (Београд, 1986 ) је добитник многих награда. Завршио је основне (2010) и мастер студије (2011) на ФМУ у Београду у класи професора Огњена Поповића и Анте Гргина. Тренутно ради као професор кларинета у МШ Даворин Јенко у Београду. Редовно одржава концерте са пијанискињом Мионом Барбул у Београду (САНУ, Артгет), Панчеву (Културни центар Панчево) и другим градовима у Србији. Од 2010. до 2015. године је био стално ангажован у Симфонијском оркестру РТС-а. Наступао је и у оркестрима као што су Београдска филхармонија, Camerata Serbica, Оркестар Војске Србије Станислав Бинички, Омладински оркестар Југоисточне Еврпе и Крагујевачки оркестар. Као солиста је наступио са Београдским камерним оркестром Орфеј. Као оркестарски музичар је сарађивао са диригентима као што су Хозе Каладо, Клеменс Шулт, Премил Петровић, Адријан Липер и други. Наступао је у Немачкој, Холандији, Аустрији, Бугарској и Црној Гори. Као камерни музичар је сарађивао са истакнутим солистима као што су Огњен Поповић, Ненад Јанковић, Ги Порат, Ненад Васић и Михаило Саморан. Похађао је мајсторске курсеве Огњена Поповића, Гералда Пахингера, Паула Мајера, Дејвида Грифитса.

Миона Барбул (1989, Панчево) је завршила ОМШ Јован Бандур у класи проф. Ивана Динића у родном граду. Средњу музичку школу је завршила код проф. Габриеле Динић. Студије клавира је започела 2008. године на Факултету уметности у Нишу у класи проф. Зорана Јанчића. Од 2009. године је на ФМУ у Београду код проф. Наташе Митровић, у чијој класи је дипломирала (2012) а потом завршила и мастер студије са оценом 10. Завршила је специјалистичке студијаме на катедри за камерну музику у класи проф Тее Димитријевић.
Освајала је награде на многим такмичењима у Србији и иностранству – трећу на Отвореномтакмичењу Даворин Јенко у Београду, другу на Еврорегионалном фестивалу Алма Корнеа Јонеску у Темишвару и трећу на Међународном такмичењу младих пијаниста у Шапцу. Усавршавала се на курсевима Јурија Кота. Добитник је стипендије Министарства просвете, као и награде града Панчева као један од најбољих студената тога града. Као солиста и камерни извођач наступала је у Београду, Врању, Нишу, Белфорту (Француска) и другим градовима. Учествовала је на фестивалу Бољшој. Наступа као сарадник Симфонијског оркестра РТС (свирајући челесту). Педагошким радом је почела да се бави 2010. године у МШ Јосиф Маринковић у Вршцу, а наставила је 2012. године као професор клавира и клавирски сарадник у балетској школи Димитрије Парлић у Панчеву.

Loading...