Koncert klarinetiste Dušana Savkovića i pijanistkinje Mione Barbul

08.10.2018., 21:00

Na repertoaru su kompozicije Devijena, Mesijana, Mijoa i Rajsigera

Program:
Fransoa Devijen
Sonata za klarinet i klavir br. 1 u Ce–duru
Allegro con spirito
Adagio
Rondo – Allegretto

Olivije Mesijan
Prelidi za klavir solo
I La colombe
IV Instants défunts
VII Plainte calme

Darijus Mijo
Končertantni duo za klavir i klarinet, op. 351

Ognjen Popović
Three summer days

Biografije:
Dušan Savković (Beograd, 1986 ) je dobitnik mnogih nagrada. Završio je osnovne (2010) i master studije (2011) na FMU u Beogradu u klasi profesora Ognjena Popovića i Ante Grgina. Trenutno radi kao profesor klarineta u MŠ Davorin Jenko u Beogradu. Redovno održava koncerte sa pijaniskinjom Mionom Barbul u Beogradu (SANU, Artget), Pančevu (Kulturni centar Pančevo) i drugim gradovima u Srbiji. Od 2010. do 2015. godine je bio stalno angažovan u Simfonijskom orkestru RTS-a. Nastupao je i u orkestrima kao što su Beogradska filharmonija, Camerata Serbica, Orkestar Vojske Srbije Stanislav Binički, Omladinski orkestar Jugoistočne Evrpe i Kragujevački orkestar. Kao solista je nastupio sa Beogradskim kamernim orkestrom Orfej. Kao orkestarski muzičar je sarađivao sa dirigentima kao što su Hoze Kalado, Klemens Šult, Premil Petrović, Adrijan Liper i drugi. Nastupao je u Nemačkoj, Holandiji, Austriji, Bugarskoj i Crnoj Gori. Kao kamerni muzičar je sarađivao sa istaknutim solistima kao što su Ognjen Popović, Nenad Janković, Gi Porat, Nenad Vasić i Mihailo Samoran. Pohađao je majstorske kurseve Ognjena Popovića, Geralda Pahingera, Paula Majera, Dejvida Grifitsa.

Miona Barbul (1989, Pančevo) je završila OMŠ Jovan Bandur u klasi prof. Ivana Dinića u rodnom gradu. Srednju muzičku školu je završila kod prof. Gabriele Dinić. Studije klavira je započela 2008. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. Zorana Jančića. Od 2009. godine je na FMU u Beogradu kod prof. Nataše Mitrović, u čijoj klasi je diplomirala (2012) a potom završila i master studije sa ocenom 10. Završila je specijalističke studijame na katedri za kamernu muziku u klasi prof Tee Dimitrijević.
Osvajala je nagrade na mnogim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu – treću na Otvorenomtakmičenju Davorin Jenko u Beogradu, drugu na Evroregionalnom festivalu Alma Kornea Jonesku u Temišvaru i treću na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu. Usavršavala se na kursevima Jurija Kota. Dobitnik je stipendije Ministarstva prosvete, kao i nagrade grada Pančeva kao jedan od najboljih studenata toga grada. Kao solista i kamerni izvođač nastupala je u Beogradu, Vranju, Nišu, Belfortu (Francuska) i drugim gradovima. Učestvovala je na festivalu Boljšoj. Nastupa kao saradnik Simfonijskog orkestra RTS (svirajući čelestu). Pedagoškim radom je počela da se bavi 2010. godine u MŠ Josif Marinković u Vršcu, a nastavila je 2012. godine kao profesor klavira i klavirski saradnik u baletskoj školi Dimitrije Parlić u Pančevu.

Loading...