Program stručnih kustoskih i tematskih vođenja od 2. do 7. oktobra 2018.

02.10.2018-07.10.2018, 00:00
-

57.Oktobarski salon Čudo kakofonije
kustosi Danijel i Gunar Kvaran
15. 9 – 28. 10. 2018.

Program stručnih kustoskih i tematskih vođenja od 2. do 7. oktobra 2018.

Tematska vođenja
Galerija SANU
petak,  5. oktobar, 18:00
Savremena likovnost
dr Maja Ćirić, samostalna kustoskinja
….
Uprkos ubrzanom protoku informacija i slika u savremenom društvu, postavka u galeriji SANU vraća nas u vreme salonskog izlaganja umetnosti sa statičnom slikom kao osnovnim objektom. Kada je reč o prepoznatim i priznatim umetnicima, da li je moguće govoriti o estetskim vrednostima autonomnog umetničkog dela ili je neophodno pričati o odnosu statusa i vrednosti koje se u njemu manifestuju?  Koji su to elementi savremene likovnosti presudni za uspeh na umetničkom tržištu i zašto je ono toliko upleteno u ovogodišnji Oktobarski salon? Da li je kakofonija data sama po sebi, pre nego što bi je trebalo odrediti kao ,,čudo“?

Dr Maja Ćirić je nezavisna kustoskinja koja u međunarodnim okvirima već 15 godina kritički i kroz praksu razmatra savremenu vizuelnu umetnost u uslovima postglobalizma, sa ciljem da doprinese proizvodnji znanja o društvenim, političkim i estetskim transformacijama. Između ostalog, bila je kustos srpskog paviljona na 52. Bijenalu u Veneciji i komesar na 55. Bijenalu u Veneciji. Takođe, bila je kustos vizuelnog programa 18. Bijenala mladih umetnika Evrope i Mediterana 2017. u Tirani. O kustoskoj praksi je govorila na Univerzitetu Harvard, Akademiji umetnosti u Handžouu u Kini, Akademiji vizuelnih umetnosti u Lajpcigu, Kibucim koledžu u Tel Avivu, NABA u Milanu, LASALLE koledžu umetnosti u Singapuru, Novoj akademiji umetnosti u Beogradu i samoorganizovanom kursu Nova kolekcija u Beogradu. Učestvovala je 2018. u debatnim programima i publikacijama Centra Žorž Pompidu u Parizu i muzejima savremene umetnosti u Bukureštu i Skoplju. Tekstove je objavljivala za Sternberg Press, Revolver Publishing. Dobitnica je nagrade ,, Lazar Trifunović ”, ISCP kustoske nagrade, CEC ArtsLink Independent Projects Award (Njujork), ISCP Curator Award (Njujork), kao i Dedalus Foundation and Independent Curators International Curatorial Research Award. Članica je IKT, AICA i ICI.

Muzej grada Beograda
subota, 6. oktobar,  13:00
Susreti i utisci
Marija Đorđević, urednica Kulturnog dodatka dnevnog lista „Politika“

Jednostavan naziv teme Susreti i utisci podstaknut je razgovorima koje sam tokom svoje karijere vodila sa umetnicima aktivnim na domaćoj i međunarodnoj sceni. Razgovori vođeni  licem u lice, u miru ateljea, omogućili su mi da steknem širi uvid i saznanja o radu umetnika, o tome kako nastaju njihova dela, šta je planirano a šta ostvareno, koliko samoće, tenzije, istrajnog rada i rizika stoji iza onoga što se na kraju pokaže publici. Posebno su bile inspirativne nedavne posete pariskim ateljeima Eroa, An Mari Gijmino i Žan Žaka Lebela, svetski poznatih umetnika čija dela su predstavljena na ovogodišnjem Oktobarskom salonu, kao i razgovori sa Joko Ono, Dušanom Otaševićem,  Martom Jovanović, Ivanom Grubanovim, Vukom Ćukom….

Marija Đorđević je novinar i urednik dodatka Kultura – umetnost –  nauka koji u dnevnom listu „Politika“ izlazi subotom. Objavila je na stotine intervjua, reportaža i komentara pretežno u oblasti vizuelnih umetnosti. Kao specijalni izveštač „Politike” pisala je o kulturnim manifestacijama u Njujorku, Londonu, Veneciji, Beču, Pragu, Solunu, Berlinu, Kaselu, Parizu, Istanbulu, Zagrebu, Ljubljani… Intervjui koje je od 2004. do 2010. godine vodila sa umetnicom Marinom Abramović objavljeni su u knjizi „Marina Abramović” (Plavi jahač, Beograd, 2011).Član je Nezavisnog udruženja novinara Srbije i AICA (Međunarodnog udruženja likovnih kritičara).

Program stručnih vođenja po prostorima
GALERIJA SANU, Knez Mihailova 35
utorak, 2. oktobar, 18:00
kustosko vođenje
Ana Simona Zelenović, istoričarka umetnosti
petak, 5. oktobar,  18:00
tematsko vođenje Savremena likovnost
Dr Maja Ćirić, samostalna kustoskinja

KULTURNI CENTAR BEOGRADA, Knez Mihailova 5
Likovna galerija, galerija Artget, galerija Podrum
četvrtak, 4.oktobar, 18:00
kustosko vođenje i predstavljanje foto-instalacije Stern Berg Marije Ćalić
Katarina Simeunović i Katarina Kostandinović, istoričarke umetnosti

MUZEJ GRADA BEOGRADA, Resavska 40b
subota, 6. oktobar 13:00
tematsko vođenje: Susreti i utisci
Marija Đorđević, urednica Kulturnog dodatka dnevnog lista „Politika“

nedelja, 7. oktobar,  13:00
kustosko vođenje i razgovor sa umetnicima Nemnjom Nikolićem i Lidijom Delić
Sonja Glišić, istoričarka umetnosti

Loading...