Program stručnih, kustoskih i tematskih vođenja od 23. do 28. oktobra 2018.

23.10.2018-28.10.2018, 18:00
-

57.Oktobarski salon Čudo kakofonije
kustosi Danijel i Gunar Kvaran
15 – 28. 10. 2018.
Program stručnih, kustoskih i tematskih vođenja od 23. do 28. oktobra 2018.
Tematska vođenja
Galerija SANU
petak,  26. oktobar, 18:00
Utopije i distopije – prostorne relacije
Snežana Ristić i Radonja Leposavić, urednici Programa kulture, Radio Beograda 2
………………………….
Svet je u 21. veku suočen sa brojnim globalnim i lokalnim izazovima koji stavljaju na probu i često dovode u pitanje principe humanosti. Umetnici – čija je danas socijalna dužnost da probleme čine vidljivim – često se nalaze u intelektualnoj dilemi: da li sanjati bolji svet i tako pobuđivati ljude da se za njega bore (utopija), ili ukazivati na konsekvence koje kao noćna mora nagoveštavaju budućnost čovečanstva (distopija). U tom ključu (utopija-distopija) pokušaćemo da iščitamo 57. Oktobarski salon naslovljen Lepota kakofonije, posebno obraćajući pažnju na međusobnu interakciju radova (slučajnu ili namernu: kakofonija?!) i na uticaj prostornog konteksta (Resavska 40a, odnosno Knez Mihailova 35).
Radonja Leposavić, istoričar umetnosti i radijski novinar, autor je i priređivač nekoliko knjiga. Urednik je zbornika Pažnja kritika!? povodom 50 godina beogradskog Oktobarskog salona (2009). Dobitnik je nagrade Zlatni mikrofon za “izuzetno delo u oblasti radija i radiofonskog stvaralaštva” 2013. i nagrade Lazar Trifunović “za likovnu kritiku i kritičko razmatranje savremene likovne i vizuelne umetnosti” za 2014. U ciklusu Kritičari su izabrali 2018, autor je – u saradnji sa Snežanom Ristić – izložbe posvećenu Branku Vučićeviću u Kulturnom centru Beograda. Sa Snežanom Ristić radi na Radio Beogradu 2 od 1993. godine.

Snežana Ristić, arhitektkinja, fotografkinja i radijska novinarka, autorka je više arhitektonskih i fotografskih izložbi i projekata. Objavljuje kritičke tekstove u domaćim i stranim stručnim časopisima, nedeljnicima i dnevnim novinama (Oris, Politika, Vreme…). Dobitnica je nagrade Zlatni mikrofon za “izuzetno delo u oblasti radija i radiofonskog stvaralaštva” 2015. Urednica je redakcije za kulturu Radio Beograda 2, gde u koautorstvu sa Radonjom Leposavićem radi od 1993.
Snežana Ristić i Radonja Leposavić autori su i voditelji nedeljne emisije Grad na Radio Beogradu 2. Više puta su nagrađivani na najprestižnijim evropskim radijskim festivalima za dokumentarno-dramske emisije (Grand Prix Marulić 2011. na Hvaru, Grand Prix UK Radio Drama Festival 2016. u Kentu…). Zajedno su objavili i nekoliko knjiga.

Muzej grada Beograda

subota, 27. oktobar,  13:00
OD (slike) DO (pokreta): andate e ritorno (tamo i nazad)
Miroljub Vučković, menadžer za međunarodnu saradnju u Filmskom centru Srbije …………….
Oživljene slike i zamrznuti pokreti u žiži su intersa nekolikcine umetnika  čiji radovi čine okosnicu ovogodišnjeg Oktobraskog salona. Registrovanje, interpretrtacija/reinterpretacija, preobraćenje, unapređejnje, redukcija u cilju otkrivanja smisla i značenja, istovremeno je i put zaklanjanja i stvljanja u sigurno sklonište ideja koje su podjednako privlačne  i istovremeno subverzivne. Oktobarski salon 2018.poigrava se sa (s)poznatim – pitanjem da li je starija kokoška ili jaje . Na privlačan  način.

Miroljub Vučković je bio direktor a sada je urednik za Međunarodnu saradnju i plasman filmova u Filmskom centru Srbije. Po obrazovanju inženjer (ne inženjer ljudskih duša!) koji je izabrao da se približi umetnosti u najvećoj dostupnoj meri.Tokom jedanaest godina selektor, zatim umetnički direktor beogradskog Međunarodnog filmskog festivala FEST, u okviru koga je nastojao da ukaže na preplitanja i veze između različitih mogućnosti izraza. Pored otkrića i predstavljanja novih reditelja, beogradskoj publici  je predstavio Hanu Šigula i njen performas Zapisi iz snova, Dominik Blani predstavu Patris Šeroa Bol, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Anu Karina i pesme iz Godarovih filmova kao i one koje je za nju komponovao Serž Genzbur u Pozorištu na Terazijama..,takođe i izložbe fotografija Vima Vendersa i Abas Kjarostamija koje su održane u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu..

nedelja, 28. oktobar,  

13.00 Objava dodele nagrada Kulturnog centra Beograda 57. Oktobarskog salona

13:30 Umetnost i publika u digitalnom dobu – novi oblici produkcije i recepcije umetničkog dela
dr Ana Martinoli, teoretičarka medija
………………
Digitalni prostor otvara nove mogućnosti prezentacije umetničkih radova i komunikacije sa publikom. Obezbeđujući interaktivno, multimedijalno okruženje, virtuelni prostor nameće i nove zadatke i funkcije institucijama kulture, a za publiku otvara nove puteve učenja o savremenoj umetnosti. Istovremeno, digitalne tehnologije su stvorile nikad moćniju publiku, publiku koja raspolaže alatima za kreiranje različitih sadržaja, publika koja je izložena nepreglednom izvoru informacija, zabave, znanja, publiku koja i sama postaje kanal distribucije i medij, ali i autor, producent.
Kakva je budućnost umetničke produkcije i recepcije umetničkog dela u dobu kojim dominira ekran kao platforma za informisanje, zabavu, komuniciranje, obrazovanje. Zahvaljujući ekranu, naše iskustvo realnog sveta, fizičkog okruženja, postaje fragmentirano, manje stvarno. Prolaskom iza ekrana prestajemo da participiramo u svom realnom okruženju, a događaji kojima prisustvujemo online se odvijaju u nekom novom vremenskom toku. Virtuelni svet postaje prostor u kome imamo (prividnu) kontrolu, izbor, on postaje utočište od grubosti, nepredvidivosti i sumornosti realnog sveta na koji smo osuđeni.
dr Ana Martinoli, teoretičarka medija i radio producentkinja, vanredna je profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti i na UNESCO MA Chair in Cultural Policy and Management. Polje njenog akademskog obrazovanja i naučnog istraživanja fokusirano je na menadžment medija, teoriju medija, teoriju i praksu digitalnih medija. Kao saradnica i voditeljka bila je angažovana na dokumentarnom serijalu „U mreži“ (produkcija SHARE Fondacija, emitovana na N1), posvećenom digitalnim tehnologijama i njihovom uticaju na medijsku produkciju i savremenu publiku. Na radiju B92 provela je kao novinarka, producentkinja i direktorka programa. Objavila je veći broj eseja, stručnih i naučnih radova – selekcija dostupna na https://katarina.academia.edu/anamartinoli

Program stručnih vođenja po prostorima

GALERIJA SANU, Knez Mihailova 35
utorak, 23. oktobar, 18:00
kustosko vođenje
Marija Ristić, istoričarka umetnosti
tematsko vođenje
petak, 26. oktobar,  18:00
Utopije i distopije – prostorne relacije
Snežana Ristić i Radonja Leposavić, urednici Programa kulture Radio Beograda 2

KULTURNI CENTAR BEOGRADA, Knez Mihailova 5
Likovna galerija, galerija Artget, galerija Podrum
četvrtak, 25.oktobar, 18:00
kustosko vođenje
Katarina Simeunović, istoričarka umetnosti

MUZEJ GRADA, Resavska 40b
subota, 27. oktobar 13:00

tematsko vođenje
OD (slike) DO (pokreta): andate e ritorno (tamo i nazad)
Miroljub Vučković, menadžer za međunarodnu saradnju u Filmskom centru Srbije

tematsko vođenje
nedelja, 28. oktobar,  13:30
Umetnost i publika u digitalnom dobu – novi oblici produkcije i recepcije umetničkog dela
dr Ana Martinoli, teoretičarka medija

kustosko vođenje
subota, 27. oktobar 17:00
Dragana Ljubinović, istoričarka umetnosti
Razgovor sa umetnicima Tijanom Kojić, Majom Đorđević i Đorđem Ozboltom

Loading...