Program stručnih kustoskih i tematskih vođenja od 9. do 14. oktobra 2018.

09.10.2018., 00:00
-

57.Oktobarski salon Čudo kakofonije
kustosi Danijel i Gunar Kvaran
15 – 28. 10. 2018.

Program stručnih kustoskih i tematskih vođenja od 9. do 14. oktobra 2018.

Tematska vođenja
Galerija SANU
petak,  12. oktobar, 18:00
Slikarstvo u doba tehnoloških slika
Bojana Burić, istoričarka umetnosti
……………
Kakvo je mesto  klasičnog likovnog medija kao što je slikarstvo u doba tehnoloskih slika ili u doba globalne umetnosti –  tema je razgovora u Galeriji  SANU, sa pogledom na izložena  dela ovogodišnjeg  Oktobarskog  salona. Pojavom fotografije u devetnaestom veku  već je  vladalo uverenje da je slikarstvo ugroženo, što je umetnička praksa sledećeg veka uveliko demantovala. Prelaskom iz  analognog sveta slike u digitalni  stvaraju se mnoge dileme a pre svega da li smo na pragu novog ikonoklazma?

Bojana Burić, istoričarka umetnosti,  profesionalno je bila vezana za Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu  gde je radila kao kustos Galerije Fakulteta , a kasnije kao Umetnički direktor Fakulteta. Napisala je veliki broj autorskih tekstova i recenzija za  izložbe naših savremenih  umetnika . Kao autorka i koautorka potpisuje  nekoliko udžbenika za umetničko obrazovanje. Koncipirala je i realizovala značajan broj   izložbi i projekata u zemlji  i inostranstvu ( SAD, Italija , Grcka, Bugarska , Rumunija) koje su bile praćene naučnim skupovima  u kojima je takođe ucestvovala. Bavi se likovnom kritikom  i pisanjem monografskih studija o umetnicima koji su svojim stvaralastvom  dali znacajan doprinos našoj likovnoj umetnosti.

Muzej grada Beograda
subota, 13. oktobar,  13:00
O pojedincu i kolektivu kroz savremenu umetnost
Dr Maja Ćirić
…………….
Da li je moguće govoriti o  postavci u Muzeju grada kao o izložbi koja bi, po kustoskoj konvenciji, morala biti više od prostog skupa različitih radova? Šta umetnički radovi govore za sebe, a šta kao delo izložbe kao kurirane celine? Kako se kolektivitet konstituiše kroz izložbu, odsustvom složenih legendi kao velike kolektivne konvencije savremene umetnosti? Predmet razgovora biće konstituisanje kolektiviteta u okviru pojedinačnih radova, ali  konstelacija radova koja kolektivitet uspostavlja sa galerijskim sistemom pre nego sa društveno-političkim okruženjem.

Dr Maja Ćirić je nezavisna kustoskinja koja u međunarodnim okvirima već 15 godina kritički i kroz praksu razmatra savremenu vizuelnu umetnost u uslovima postglobalizma, sa ciljem da doprinese proizvodnji znanja o društvenim, političkim i estetskim transformacijama. Između ostalog, bila je kustos srpskog paviljona na 52. Bijenalu u Veneciji i komesar na 55. Bijenalu u Veneciji. Takođe, bila je kustos vizuelnog programa 18. Bijenala mladih umetnika Evrope i Mediterana 2017. u Tirani. O kustoskoj praksi je govorila na Univerzitetu Harvard, Akademiji umetnosti u Handžouu u Kini, Akademiji vizuelnih umetnosti u Lajpcigu, Kibucim koledžu u Tel Avivu, NABA u Milanu, LASALLE koledžu umetnosti u Singapuru, Novoj akademiji umetnosti u Beogradu i samoorganizovanom kursu Nova kolekcija u Beogradu. Učestvovala je 2018. u debatnim programima i publikacijama Centra Žorž Pompidu u Parizu i muzejima savremene umetnosti u Bukureštu i Skoplju. Tekstove je objavljivala za Sternberg Press, Revolver Publishing. Dobitnica je nagrade ,, Lazar Trifunović ”, ISCP kustoske nagrade, CEC ArtsLink Independent Projects Award (Njujork), ISCP Curator Award (Njujork), kao i Dedalus Foundation and Independent Curators International Curatorial Research Award. Članica je IKT, AICA i ICI.

Program stručnih vođenja po prostorima

GALERIJA SANU, Knez Mihailova 35
utorak, 9. oktobar, 18:00
kustosko vođenje
Marija Ristić, istoričarka umetnosti
tematsko vođenje
petak, 12. oktobar,  18:00
Slikarstvo u doba tehnoloških slika
Bojana Burić, istoričarka umetnosti

KULTURNI CENTAR BEOGRADA, Knez Mihailova 5
Likovna galerija, galerija Artget, galerija Podrum
četvrtak, 11.oktobar, 18:00
kustosko vođenje
Katarina Simeunović, istoričarka umetnosti

MUZEJ GRADA BEOGRADA, Resavska 40b
subota, 13. oktobar 13:00
tematsko vođenje
O pojedincu i kolektivu kroz savremenu umetnost
Dr Maja Ćirić
nedelja, 14. oktobar,  13:00
kustosko vođenje i razgovori sa umetnicima Majom Đorđević, Ninom Ivanović i Brankom Miliskovićem
Milica Jovanović, istoričarka umetnosti

 

 

 

Loading...