15. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“: АН МАРИ ДРАГОСИЦ

10.11.2018., 21:00

Аустријска чембалисткиња ће нам извести програм под називом „Митолошко чембало“. Концерт реализујемо у сарадњи са Аустријским културним форумом у Београду.

Програм:
Жан-Филип Рамо (1683–1764)
L’Entretien des Muses (Разговор Муза) из Друге свеске комада за чембало

Франсоа Купрен (1668–1733)
Les Satires (Сатири) из Свите бр. 23, Четврта свеска комада за чембало
Premier Partie
Seconde Partie

Жак Дифли (1715–1789)
из Tреће свеске комада за чембало
Les Graces (Грације)
Medèe (Медеја)

Жозеф-Никола-Панкрас Роје (1705–1755)
L’Imagination / Promethée (Имагинација / Прометеј) из пролога опере Моћ љубави

Менует

из Прве свеске комада за чембало
Allemande, Marche pour le Sacrifice (Жртвени марш) из 3. чина опере Moћ љубави
La Sensible
(Осећајна)
La Marche des Scythes (Марш Скита) из опере Заида

Франсоа Купрен
Les Silvains (Силвануси) из Свите  бр. 1, Прва свеска комада за чембало

Жан-Анри Данглбер (1629–1691) / Жан-Батист Лили (1632–1687)
из збирке Комади за чембало
Les Songes agreables d’Atys (Пријатни снови о Атису), из опере Атис Ж. Б. Лилија
Passacaille d’Armide  (Пасакаља Армиде), из опере Армида Ж. Б. Лилија
Les Sourdines d’Armide (Армидине чини), из опере Армида Ж. Б. Лилија

Франсоа Купрен
Les Ombres Errantes (Лутајуће сенке) из Свите бр. 25, Четврта свеска комада за чембало

Антoан Форкре (1672–1745) / Жан-Батист Форкре (1699–1782)
Јупитер, из Свите бр. 5 у це-молу

Биографија:
Ан Мари Драгосиц (Anne Marie Dragosits) студирала је чембало код Волфганга Глуксама на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу и код Тона Копмана и Тини Матот на Краљевском конзерваторијуму у Хагу. Усавршавала је басо континуо на мајсторским курсевима Ларса Улрика Мортенсена и Јеспера Кристенсена.
Редовно наступа широм Европе као солиста и члан камерних састава као што су vivante, les sentimens, musica alchemica, Barocksolisten München и l’Arcadia, као и са оркестрима попут barucco, l´Orfeo Barockorchester, Marini Consort Innsbruck и Camerata Salzburg.
Богата дискографија Ан Мари Драгосиц садржи снимке на оригиналним инструментима од којих се издвајају компакт диск са италијанском музиком за чембало 17. века, изведеној у Немачком националном музеју у Нирнбергу на чембалу градитеља Ђ. Б. Ђустија из 1681. године, објављен је 2013. године; дела Ј. Ј. Фробергера снимљена у Енглеској на инструменту Ђиролама Зентија из 1653. године објавила је издавачка кућа Divox  2017. године на компакт диску под називом Аvec Discretion; почетком 2019. године француска издавачка кућа L’Encelade објавиће њен компакт диск под називом Le clavecin mytologique са делима аутора високог француског барока инспирисана митолошким фигурама и темама снимљеним на Таскиновом оригиналном инструменту из 1787. године у Музеју уметности и оглашавања у Хамбургу. Управо дела са овог диска имамо прилику да слушамо на њеном београдском концерту.
Активна је као предавач на Универзитету уметности у Грацу, Конзерваторијуму Приватног универзитета у Бечу и на Моцартеуму у Салцбургу. Од октобра 2016. године, професор је чембала на Приватном универзитету Антон Брукнер у Линцу.
Редовно добија позиве да одржи мајсторске радионице на фестивалима као што су Aestas musica у Вараждину, Фестивал Тригонале у Корушкој, Ars vivendi clavicemblaum у Београду, као и на конзерваторијумима у Мадриду, Паризу и Варшави.
У децембру 2012. године Ан Мари Драгосиц је докторирал на тему Вокална музика Ђованија Ђиролама Капспергера у оквиру програма docARTES у Белгији. Ревидирана и проширена верзија биографског дела ове тезе биће објављена као књига у 2019. години.

Loading...