15. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“: „BAROKNE HEROINE I KRALJICE“

10.11.2018., 19:00

Program čini izbor arija iz opera i jednog oratorijuma A. Vivaldija i G. F. Hendla, čije godišnjice rođenja, to jest smrti, obeležavamo u sezoni 2018/2019. Na koncertu nastupaju sopran Vesna Aćimović, violinistkinja Katarina Đorđević i čembalistkinja Sofija Perović. Muzikološkinja Jelena Glušica će voditi publiku kroz sadržaj odabranih dela, dok će koncert režirati Sofija Perović.

Program:
Georg Fridrih Hendl (1685–1759)
Ai greci questa spada, arija Ahileja iz opere Deidamija

Lascia ch’io pianga, arija Almirene iz opere Rinaldo

Antonio Vivaldi (1678–1741)
Sposa son disprezzata, arija Irene iz opere Bajazit

Agitata da due venti, arija Kostance iz opere Grizelda

Vieni, vieni o mio diletto, arija iz opere Herkul na Termodonu

Georg Fridrih Hendl
Piangero la sorte mia, arija Kleopatre iz opere Julije Cezar u Egiptu

Ch’io mai vi possa, arija Emire iz opere Siroe, kralj Persije

Antonio Vivaldi
Armatae face et anquibus, arija Bagoja iz oratorijuma Trijumf Judite

Georg Fridrih Hendl
Tornami a viagheggiar, arija Morgane iz opere Alčina

Antonio Vivaldi
O Servi volate, arija Bagoja iz oratorijuma Trijumf Judite

Vesna Aćimović, sopran
Katarina Đorđević, barokna violina
Sofija Perović, čembalo i režija
Jelena Glušica, muzikolog

 

Biografije učesnica:
Vesna Aćimović je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. mr Vere Kovač Vitkai. Zvanje magistra umetnosti stekla je u klasi prof. dr Milice Stojadinović. Trenutno je apsolvent  doktorskih studija na katedri za solo pevanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Tokom školovanja je osvajala brojna priznanja i nagrade. Višegodišnji je dobitnik stipendije fonda Melanija Bugarinović. Od 2001. godine je honorarni saradnik Opere Srpskog narodnog pozorišta i od tada je ostvarila mnoge uloge. Osim angažmana u operi snimala je za RTV Beograd i RTV Novi Sad. Učestvovala je na festivalima SOMUS, Mermer i zvuci, NOLEF, Zvezdane staze i KotorArt. Nastupala je širom zemlje kao i u Nemačkoj, Austriji i Mađarskoj. Od 2015. godine je stalni član Udruženje umetnika Visoko C koje se bavi negovanjem opere za decu i do sada su izveli preko 400 predstava širom Srbije. U sezoni 2015/16. bila je honorarni saradnik Bitef teatra gde je izvela monooperu Ljudski glas Fransisa Pulanka. Od 2002. godine se bavi vokalnom pedagogijom kao profesor solo pevanja u MŠ Isidor Bajić.
Godine 2007. je stekla zvanje instruktora ABRSM-a (Associated board of the Royal schools of music) za Jugoistočnu Evropu. Primila je nagradu Izvršnog veća AP Vojvodine za mentorstvo učeniku koji je postigao vrhunske rezultate na takmičenjima. Izdala je kompakt disk pod nazivom Slovenska muzika. Zaposlena je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a 2015. godine je stekla zvanje docenta za stručnu-umetničku oblast solo pevanje. Izdala je priručnik Moć vokalne tehnike za %8

Loading...