15. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“: „БАРОКНЕ ХЕРОИНЕ И КРАЉИЦЕ“

10.11.2018., 19:00

Програм чини избор арија из опера и једног ораторијума А. Вивалдија и Г. Ф. Хендла, чије годишњице рођења, то јест смрти, обележавамо у сезони 2018/2019. На концерту наступају сопран Весна Аћимовић, виолинисткиња Катарина Ђорђевић и чембалисткиња Софија Перовић. Музиколошкиња Јелена Глушица ће водити публику кроз садржај одабраних дела, док ће концерт режирати Софија Перовић.

Програм:
Георг Фридрих Хендл (1685–1759)
Ai greci questa spada, арија Ахилеја из опере Деидамија

Lascia ch’io pianga, арија Aлмирене из опере Риналдо

Антонио Вивалди (1678–1741)
Sposa son disprezzata, арија Ирене из опере Бајазит

Agitata da due venti, арија Костанце из опере Гризелда

Vieni, vieni o mio diletto, арија из опере Херкул на Teрмодону

Георг Фридрих Хендл
Piangero la sorte mia, арија Клеопатрe из опере Јулије Цезар у Египту

Ch’io mai vi possa, арија Емире из опере Сирое, краљ Персије

Антонио Вивалди
Armatae face et anquibus, арија Багоjа из ораторијума Тријумф Јудите

Георг Фридрих Хендл
Tornami a viagheggiar, арија Моргане из опере Алчина

Антонио Вивалди
O Servi volate, арија Багоjа из ораторијума Тријумф Јудите

Весна Аћимовић, сопран
Катарина Ђорђевић, барокна виолина
Софија Перовић, чембало и режија
Јелена Глушица, музиколог

 

Биографије учесница:
Весна Аћимовић је дипломирала на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. мр Вере Ковач Виткаи. Звање магистра уметности стекла је у класи проф. др Милице Стојадиновић. Тренутно је апсолвент  докторских студија на катедри за соло певање на Академији уметности у Новом Саду. Током школовања је освајала бројна признања и награде. Вишегодишњи је добитник стипендије фонда Меланија Бугариновић. Од 2001. године је хонорарни сарадник Опере Српског народног позоришта и од тада је остварила многе улоге. Осим ангажмана у опери снимала је за РТВ Београд и РТВ Нови Сад. Учествовала је на фестивалима СОМУС, Мермер и звуци, НОЛЕФ, Звездане стазе и КоторАрт. Наступала је широм земље као и у Немачкој, Аустрији и Мађарској. Од 2015. године је стални члан Удружење уметника Високо Ц које се бави неговањем опере за децу и до сада су извели преко 400 представа широм Србије. У сезони 2015/16. била је хонорарни сарадник Битеф театра где је извела монооперу Људски глас Франсиса Пуланка. Од 2002. године се бави вокалном педагогијом као професор соло певања у МШ Исидор Бајић.
Године 2007. је стекла звање инструктора ABRSM-а (Associated board of the Royal schools of music) за Југоисточну Европу. Примила је награду Извршног већа АП Војводине за менторство ученику који је постигао врхунске резултате на такмичењима. Издала је компакт диск под називом Словенска музика. Запослена је на Академији уметности у Новом Саду, а 2015. године је стекла звање доцента за стручну-уметничку област соло певање. Издала је приручник Моћ вокалне технике за %8

Loading...