15. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“: OTAVIJANO TENERANI

06.11.2018., 21:00

Jedan od najblistavijih umetnika na dirkama i dirigenata na polju rane muzike, po mišljenju internacionalne kritike, italijanski čembalista Otavijano Tenerani predstaviće se publici koncertom pod nazivom „Neobična sazvučja“

Program:
Sperindio Bertoldo (1530?–1570)
Toccata Prima
Petit Fleur
Toccata Seconda
Frais e gagliard

Džon Daulend (1563–1626)
Lachrimae Antiquae, pavana iz zbirke Lachrimae, ili Seaven Tears

Orlando Gibons (1583–1625)
The Lord Salisbury his Pavin

Đirolamo Freskobaldi (1583–1643)
Toccata Terza – Libro Primo
Toccata avanti il Recercar
Recercar Cromaticho

Đovani Maria Trabači (1575–1647)
Toccata di durezze
Consonanze stravaganti
(Neobična sazvučja)

Karlo Đezualdo da Venoza (1566?–1613)
Canzon Francese del Principe

Đovani Đirolamo Kapsperger (1580?–1651)
Toccata arpeggiata

Piter Filips (1560?–1628)
Amarilli di Julio Romano

Đovani Piki (1571/1572–1643)
Toccata

Anders Lorente (1624–1703)
Diferencias sobre las Bacas de 1° tono

Biografija:
Otavijano Tenerani (Ottaviano Tenerani) je čembalista, pijanista, dirigent i istraživač, jedan od najblistavijih umetnika na dirkama i dirigenata na polju rane muzike po mišljenju internacionalne kritike.
Nastupio je na više stotina koncerata i realizovao preko trideset snimaka, među kojima mnoge kao vođa ansambla Il Rossignolo, koji je širom sveta priznat kao jedan od najrafiniranijih italijanskih ansambala za ranu muziku, za diskografske kuće poput Sony, Deutsche Harmonia Mundi, CPO, Tactus, Dynamic i ugledne italijanske i inostrane radiofonske i televizijske stanice. Najveći međunarodni časopisi u oblasti muzike i kulture su objavljivali kritike i nagrađivali njegove koncerte i snimke. Od 2011. godine, snimke sa ansamblom Il Rossignolo realizuje za Sony Classical International. Prvi plod ove saradnje je kompakt disk sa serenadom Germanika, pripisanom G. F. Hendlu, koju je ansambl nedavno otkrio. Nekoliko meseci pošto je objavljen dvostruki CD, ocenjen kao planetarni uspeh od strane dnevnih listova i specijalizovanih revija, poneo je značajne nagrade u Francuskoj (Muse d’Or), Velikoj Britaniji (CD meseca oktobra 2011. u Magazinu BBC Music i Awards Issue 2011 za Gramophone), Nemačkoj (Premio CD 5 Stelle u Fajnenšel tajmsu Nemačka, CD nedelje u NDR – Kultur.de) i Italiji (CD 5 stelle u The Classic Voice Disco meseca u SATGuide).
Poslednji snimak ansambla, Telemann Virtuoso, ubrzo posle objavljivanja okarakterisan je kao izuzetan u mnogim specijalizovanim časopisima kao što su Fanfare (SAD) i Musica (Italija), a Artribune ga je uvrstila među najboljih 25 snimaka 2014. godine.
Kao istraživač je posebno posvećen stvaralaštvu italijanskih autora i mladalačkom periodu Hendla. Autor je publikacija i članaka iz oblasti muzike i priređivač kritičkih izdanja. Realizovao je i premijerna izvođenja mnogih kompozicija Alesandra Skarlatija, Đovanija Batiste Martinija, Antonija Kaldare, Oracija Kačinija, Georga Fridriha Hendla, a za ova dela je uradio i transkripciju i objavio njihove manuskripte.
Aktivni je predavač, redovno je pozivan da drži majstorske kurseve instrumenta i interpretacije rane muzike. Profesor je istorijskih instrumenata sa dirkama na Međunarodnoj akademiji za orgulje i ranu muziku Đuzepe Gerardeski u Pistoji.

Loading...