15. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“: OТАВИЈАНО ТЕНЕРАНИ

06.11.2018., 21:00

Један од најблиставијих уметника на диркама и диригената на пољу ране музике, по мишљењу интернационалне критике, италијански чембалиста Отавијано Тенерани представиће се публици концертом под називом „Необична сазвучја“

Програм:
Спериндио Бертолдо (1530?–1570)
Toccata Prima
Petit Fleur
Toccata Seconda
Frais e gagliard

Џон Дауленд (1563–1626)
Lachrimae Antiquae, павана из збирке Lachrimae, или Seaven Tears

Орландо Гибонс (1583–1625)
The Lord Salisbury his Pavin

Ђироламо Фрескобалди (1583–1643)
Toccata Terza – Libro Primo
Toccata avanti il Recercar
Recercar Cromaticho

Ђовани Мариа Трабачи (1575–1647)
Toccata di durezze
Consonanze stravaganti
(Необична сазвучја)

Карло Ђезуалдо да Веноза (1566?–1613)
Canzon Francese del Principe

Ђовани Ђироламо Капспергер (1580?–1651)
Toccata arpeggiata

Питер Филипс (1560?–1628)
Amarilli di Julio Romano

Ђовани Пики (1571/1572–1643)
Toccata

Андерс Лоренте (1624–1703)
Diferencias sobre las Bacas de 1° tono

Биографија:
Отавијано Тенерани (Ottaviano Tenerani) је чембалиста, пијаниста, диригент и истраживач, један од најблиставијих уметника на диркама и диригената на пољу ране музике по мишљењу интернационалне критике.
Наступио је на више стотина концерата и реализовао преко тридесет снимака, међу којима многе као вођа ансамбла Il Rossignolo, који је широм света признат као један од најрафиниранијих италијанских ансамбала за рану музику, за дискографске куће попут Sony, Deutsche Harmonia Mundi, CPO, Tactus, Dynamic и угледне италијанске и иностране радиофонске и телевизијске станице. Највећи међународни часописи у области музике и културе су објављивали критике и награђивали његове концерте и снимке. Од 2011. године, снимке са ансамблом Il Rossignolo реализује за Sony Classical International. Први плод ове сарадње је компакт диск са серенадом Германика, приписаном Г. Ф. Хендлу, коју је ансамбл недавно открио. Неколико месеци пошто је објављен двоструки ЦД, оцењен као планетарни успех од стране дневних листова и специјализованих ревија, понео је значајне награде у Француској (Muse d’Or), Великој Британији (ЦД месеца октобра 2011. у Магазину BBC Music и Awards Issue 2011 зa Gramophone), Немачкој (Premio CD 5 Stelle у Фајненшел тајмсу Немачка, ЦД недеље у НДР – Kultur.de) и Италији (CD 5 stelle у The Classic Voice Disco месеца у SATGuide).
Последњи снимак ансамбла, Telemann Virtuoso, убрзо после објављивања окарактерисан је као изузетан у многим специјализованим часописима као што су Фанфаре (САД) и Musica (Италија), а Artribune га је уврстила међу најбољих 25 снимака 2014. године.
Као истраживач је посебно посвећен стваралаштву италијанских аутора и младалачком периоду Хендла. Аутор је публикација и чланака из области музике и приређивач критичких издања. Реализовао је и премијерна извођења многих композиција Алесандра Скарлатија, Ђованија Батисте Мартинија, Антонија Калдаре, Орација Качинија, Георга Фридриха Хендла, а за ова дела је урадио и транскрипцију и објавио њихове манускрипте.
Активни је предавач, редовно је позиван да држи мајсторске курсеве инструмента и интерпретације ране музике. Професор је историјских инструмената са диркама на Међународној академији за оргуље и рану музику Ђузепе Герардески у Пистоји.

Loading...