24. FAF / Festival autorskog filma / 24.11.

24.11.2018., 14:00

SUBOTA, 24 NOVEMBAR: NAJAVA FILMOVA SA AUTORSKOG FESTIVAL U DKC-u

14.00 AJKA,Rusija, Nemačka, Poljska, Kazahstan, Kina, 2018, 100′

Drama

Reditelj: Sergej Dvorcevoj

Glumci: Samal Jesliamova, Aleksandar Zlatopolski

Mlada Kirgistanka, Ajka, koja ilegalno živi i radi na crno u Moskvi, ostavlja svoju tek rođenu bebu u bolnici da bi se vratila na posao. Posle nekog vremena, bežeći od kriminlaca koji je progone zbog dugova, ona se u očaju vraća u bolnicu po bebu. U poslednjem trenutku budi se njen materinski instikt.

Ove godine je na festivalu u Kanu glavna glumica dobila Zlatnu palmu, a reditelj je bio nominovan za isto priznanje. Film je montirao naš proslavljeni montažer Petar Marković koji već dugi niz godina radi sa rediteljem Dvorcevojom.

16.30 JEDAN DAN, Mađarska, 2018, 99′

Drama

Reditelj: Sofija Šilađi

Glumci: Sofija Šamozi, Leo Firedi, Ambrus Barča

Ana ima 40 godina, uvek je u žurbi. Ima troje dece, muža i finansijske brige. Ona posao izvršava u roku, daje obećanja, vodi računa o kući i misli na sve. Ali nikada nema vremena za svog muža. Oseća da ga gubi, da neće moći večno izbegavati ono što neminovno sledi.

Na festivalu u Kanu film je osvojio FIPRESCI priznanje kritike u Programu Semaine de la critique. Na upravo završenom festivalu Cameraimage, film je bio nominovan za najbolju fotografiju u kategoriji najboljeg debitatnstskog ostvarenja.

19.00 ŽIVOT MEĐU ZVEZDAMA, Francuska, 2018, 110′

Drama

Rediteljka: Kler Deni

Glumci: Robert Patinson, Žilijet Binoš

Monte je samo jedan od nekoliko osuđenika na smrt koji dobijaju šansu da umesto izvršenja kazne odu u samoubilačku misiju u svemir, kako bi prikupljali energiju iz crne rupe. Doktorka koja je sa njima na misiji koristi situaciju u cilju spovođenja svog eksperimenta tokom kojeg opsesivno istražuje ljudsku sposobnost za reprodukciju u svemiru. Sumorna sudbina i skučeni prostor u kojem se posada nalazi dovode do brutalnog nasilja.

Kler Deni je na festivalu u San Sebastijanu dobila prestižnu FIPRESCI nagradu.

21.30 WHITE EPILEPSY, Francuska, 2012, 68′

Dokumentarni film

Reditelj: Filip Grandrije

U filmu se pojavljuju: Žan Nikola Daflon, Dominik Dipij, Elen Rošto

Pod slabom svetlošću, telo se polako kreće, nazirući se u totalnom mraku, Zatim se pojavljuje drugo telo, žena. San ili noćna mora? Arhaično ili suštinsko? Želja ili borba? Putovanje kroz noć do granica smisla i vizije.

 

 

Loading...