24. FAF / Festival autorskog filma / 27.11. /

27.11.2018., 14:00

UTORAK 27 NOVEMBAR:  NAJAVA FILMOVA SA AUTORSKOG FESTIVALA

14.00 KNJIGA SLIKA, Francuska, 2018, 84′

Drama

Reditelj Žan Lik Godar

Glumci: Žan Lik Godar, Dimitri Bazil, Baster Kiton

Da li se sećaš kako smo, nekada davno, radili na našim mislima? Uglavnom smo počinjali od sna…Pitali smo se kako, u totalnom mraku, boje unutar nas mogu biti takvog intenziteta. Nežnim tihim glasom govorili smo velike stvari, iznenađujuće tačne i duboke. Slike i reči kao loš san zapisan u olujnoj noći. Očima zapada. Izgubljenog raja. Rat je ovde.

Žan Lik Godar je za ovaj film dobio u Kanu ove godine specijalnu Zlatnu palmu kao reditelj.

16.30 PROGRAM HRABRI BALKAN: TITANIJUM, Turska, Kanada, 2018, 15′

Rediteljka: Gekče Erdem

Devedestih godina u Turskoj, mlada i talentovana umetnička klizačica mora da savlada manjak samopouzdanja koje ugrožava njen nastup.

PROGRAM HRABRI BALKAN: DANI LUDILA, Hrvatska, Slovenija, 2018, 74′

Reditelj: Damjan Nenadić

Neverovatna odiseja dvoje psihički raznolikih i nepravedno odbačenih ljudi koji uče da prihvate svoju drugačijost, suočeni sa slepilom društva koje ih je olako proglasilo beznadežnima, a zdravstveni sistem zavisnicima.

Kada je imao sedam godina, Hai je pronašao mrtvog konja na otvorenom polju i gledao kako se njegov otac i ostali odrasli muče da ga se otarase. Nesiguran u svoje sećanje, on ipak ostaje pod velikim uticajem ovog incidenta, a kada se iseče tokom žrtvenog obreda, sve mu se ponovo vraća. Korak po korak, Hai kreće na neizbežan duhovni put na kojem se suočava sa odnosom između čoveka i prirode, jedinstva materije i živih.

19.00 DEVOJKA, Belgija, Holandija, 2018, 105′

Reditelj: Lukas Dont

Glumci: Viktor Polster, Arije Vortalter

Lara je odlučna 15-godišnjakinja koja predano radi na tome da postane profesionalna balerina.  Uz podršku svoga oca, u novoj školi ona se u potpunosti posvećuje svom cilju. Ali njene tinejdžerske frustracije i nestrpljenje počinju rasti nakon što shvati da se njeno telo odupire strogoj disciplini zato što je rođena kao dečak.

Film je u Kanu dobio Zlatnu palmu za kameru, kao i FIPRESCI nagradu u programu Certain regard . u okviru kojeg je  i Viktor Polster proglašen najboljim glumcem. U San Sebastianu je film dobio nagradu publike za najbolji evropski film, a u Cirihu je dobio glavnu nagradu festivala, Zlatno oko.

21.30 PROGRAM BANDE A PART: PLAVO, Francuska, 2018, 12′

Reditelj: Apičatpong Versatakul

Žena se budi noću. U blizini, niz pozorišnih zavesa se spušta, otkrivajući dva alternativna pejzaža. Na njenoj blavoj posteljini, treperenje svetlosti odražava i osvetljava njeno carstvo nesanice.

PROGRAM BANDE A PART: BRAGUINO, Francuska, Finska, 49′

Reditelj: Kleman Kođitore

Usred Sibirske tajge, u mestu kuda nijedan put ne vodi, žive dve porodice. One međusobno ne govore i svaka živi po svojim pravilima i principima. Jedino što ih deli je reka, a na reci jedno ostrvce na kojem deca grade svoju komunu, slobodnu, nepredvidivu i divlju.

 

 

Loading...