24. ФАФ / Фестивал ауторског филма / 27.11. /

27.11.2018., 14:00

УТОРАК 27 НОВЕМБАР:  НАЈАВА ФИЛМОВА СА АУТОРСКОГ ФЕСТИВАЛА

14.00 КЊИГА СЛИКА, Француска, 2018, 84′

Драма

Редитељ Жан Лик Годар

Глумци: Жан Лик Годар, Димитри Базил, Бастер Китон

Да ли се сећаш како смо, некада давно, радили на нашим мислима? Углавном смо почињали од сна…Питали смо се како, у тоталном мраку, боје унутар нас могу бити таквог интензитета. Нежним тихим гласом говорили смо велике ствари, изненађујуће тачне и дубоке. Слике и речи као лош сан записан у олујној ноћи. Очима запада. Изгубљеног раја. Рат је овде.

Жан Лик Годар је за овај филм добио у Кану ове године специјалну Златну палму као редитељ.

16.30 ПРОГРАМ ХРАБРИ БАЛКАН: ТИТАНИЈУМ, Турска, Канада, 2018, 15′

Редитељка: Гекче Ердем

Деведестих година у Турској, млада и талентована уметничка клизачица мора да савлада мањак самопоуздања које угрожава њен наступ.

ПРОГРАМ ХРАБРИ БАЛКАН: ДАНИ ЛУДИЛА, Хрватска, Словенија, 2018, 74′

Редитељ: Дамјан Ненадић

Невероватна одисеја двоје психички разноликих и неправедно одбачених људи који уче да прихвате своју другачијост, суочени са слепилом друштва које их је олако прогласило безнадежнима, а здравствени систем зависницима.

Када је имао седам година, Хаи је пронашао мртвог коња на отвореном пољу и гледао како се његов отац и остали одрасли муче да га се отарасе. Несигуран у своје сец́ање, он ипак остаје под великим утицајем овог инцидента, а када се исече током жртвеног обреда, све му се поново врац́а. Корак по корак, Хаи креће на неизбежан духовни пут на којем се суочава са односом између човека и природе, јединства материје и живих.

19.00 ДЕВОЈКА, Белгија, Холандија, 2018, 105′

Редитељ: Лукас Донт

Глумци: Виктор Полстер, Арије Ворталтер

Лара је одлучна 15-годишњакиња која предано ради на томе да постане професионална балерина.  Уз подршку свога оца, у новој школи она се у потпуности посвећује свом циљу. Али њене тинејџерске фрустрације и нестрпљење почињу расти након што схвати да се њено тело одупире строгој дисциплини зато што је рођена као дечак.

Филм је у Кану добио Златну палму за камеру, као и ФИПРЕСЦИ награду у програму Certain regard . у оквиру којег је  и Виктор Полстер проглашен најбољим глумцем. У Сан Себастиану је филм добио награду публике за најбољи европски филм, а у Цириху је добио главну награду фестивала, Златно око.

21.30 ПРОГРАМ BANDE A PART: ПЛАВО, Француска, 2018, 12′

Редитељ: Апичатпонг Версатакул

Жена се буди ноћу. У близини, низ позоришних завеса се спушта, откривајући два алтернативна пејзажа. На њеној блавој постељини, треперење светлости одражава и осветљава њено царство несанице.

ПРОГРАМ BANDE A PART: BRAGUINO, Француска, Финска, 49′

Редитељ: Клеман Кођиторе

Усред Сибирске тајге, у месту куда ниједан пут не води, живе две породице. Оне међусобно не говоре и свака живи по својим правилима и принципима. Једино што их дели је река, а на реци једно острвце на којем деца граде своју комуну, слободну, непредвидиву и дивљу.

 

 

Loading...