24. ФАФ / Фестивал ауторског филма / 28.11.

28.11.2018., 14:00

СРЕДА 28 НОВЕМБАР: НАЈАВА ФИЛМОВА СА АУТОРСКОГ ФЕСТИВАЛА

14.00 ТИ ИМАШ НОЋ, Црна Гора, Србија, Катар, 2018, 82′

Редитељ: Иван Салатић

Глумци: Ивана Вуковић, Лука Петроне, Момир Пићурић

Након губитка посла хостесе на броду, Сања се нашла у ситуацији да нема где да оде осим својој кући. Враћајући се свом малом приобалном граду у Црној Гори, открива да је бродоградилиште пало у стечај и да су много људи остали без посла. Олуја узима један живот. Сањин брат чека ноћ у шуми, ноћ која може променити све.

Филм је био у званичној селекцији фестивала у Венецији.

16.30 ПРОГРАМ BANDE A PART: ЉУДИ СА ЈЕЗЕРА, Швајцарска, 2018, 18′

Редитељ: Жан Мари Штрауб

На северној обали Женевског језера, Жан Мари Штрауб, који ту живи, на мирној површини воде пише историју локалног отпора који је обликовао швајцарску послератну политичку сцену.

ПРОГРАМ BANDE A PART: Л.КОЕН, САД, 2017, 45′

Документарни филм

Редитељ: Џејмс Бенинг

Фарма у Орегону једног посебног дана.

19.00 ПРОГРАМ ХРАБРИ БАЛКАН: ТИНА И СЕНДИ, ХРВАТСКА, 2018, 17′

Редитељка. Тина Домазет

Један дан. Један ноћ. Аудиција. Две девојке и велика сила која ће тестирати њихову повезаност.

ПРОГРАМ ХРАБРИ БАЛКАН: ЧОВЕК ОД ДИМА, Србија, Немачка, 2017, 23′

Редитељ: Лука Папић

Слободан, полицајац у пензији, и његов син, Бојан, адвокат, разилазе се око много чега, а ипак се слажу око једне ствари – слободан је један од најважнијих песника свих времена.

ПРОГРАМ ХРАБРИ БАЛКАН: МУК РИБА КОЈЕ УМИРУ, Грчка, 2018, 19′

Редитељ: Василис Кекатос

Макис је радник на фарми рибе. Једног јутра, на путу до посла, бива обавештен да је преминуо претходног дана. Након неуспелих покушаја да докаже да је жив, он равнодушно прихвата судбину и проводи свој последњи дан покушавајуц́и да обезбеди склониште и старатеље за своје вољене канаринце, све до тренутка сопствене сахране.

ПРОГРАМ ХРАБРИ БАЛКАН: ПРОКРУСТОВА ПОСТЕЉА, Румунија, 2018, 17′

Редитељ: Адриан Импарател

Уморан од проблема с којима се соучава код куће, Дан одлучује да проведе ноћ код Штефана, старог познаника. Њихова жестока интеракција долази до врхунца, када се Штефаново гостопримство претвара у наговарање.

21.30 ТЕРЕТ, Србија, Француска, Хрватска, Иран, Катар, 2018, 98′

Редитељ. Огњен Главонић

Глумци: Леон Лучев, Павле Чемерикић, Тамара Крцуновић, Иван Лучев

Камера: Тања Крстевски

Влада ради као возач камиона током НАТО бомбардовања Србије 1999. године. Добија мистериозни терет који треба да превезе са Косова за Београд. Док вози кроз непознату територију, покушава да пронађе пут кроз земљу измучену од рата. Влада зна да, једном кад заврши посао, мора да се врати кући и сноси последице свог поступка.

Филм је био у званичној селекцији овогодишњег фестивала у Кану, Торонту, Сарајеву, Хаифи, Сао Паолу, Стокхолму, Загребу. На фестивалу у сарајеву глумац Леон Лучев је добио Срце Сарајева као најбољи глумац фестивала. У Котбусу је филм добио ФИПРЕСЦИ награду за најбољи филм и специјално признање интернационалног жирија, у Минску је добио главну награду за сценарио, У Хаифи за најбољи филм, у Загребу такође за најбољи филм.

 

 

Loading...