24. FAF / Festival autorskog filma / 29.11.

29.11.2018., 14:00

ČETVRTAK, 29 NOVEMBAR: NAJAVA FILMOVA SA AUTORSKOG FESTIVAL

14.00 NE ZANIMA ME DA LI ĆEMO SE UPISATI U ISTORIJU KAO VARVARI, Rumunija, Češka Republika, Francuska, Bugarska, Nemačka, 140’“

Reditelj: Radu Žude

Glumci: Joana Jakob, Aleks Bogdan

Ne zanima me da li će nas istorija pamtiti kao varvare.“ Ove reči, izgovorene na sastanku Saveta ministara leta 1941. godine, označile su početak etničkog čišćenja. Jedna mlada umetnica planira da u vidu performansa rekonstruiše događaje iz 1941, kada je rumunska vojska na nalog vlade počinila masakr nad jevrejskom manjinom na Istočnom frontu.

Film je proglašen najboljim ove godine na festivalu u Karlovim Varima

16.30 PROGRAM HRABRI BALKAN: FUNDAMENTI, Slovenija, 2018, 22′

Reditelj: Petar Cerovšek

Reditelj filma kroz kuhinjski prozor prati gradnju luksuznog hotela. Fragmenti završetka njegove vezenenamerno postaju deo snimljenog materijala, čime poljuljaju same temelje filma.

PROGRAM HRABRI BALKAN: MAGLINA U OBLIKU MRTVOG KONJA, Turska, 2018, 73′

Reditelj: Tank Aktaš

Kada je imao sedam godina, Hai je pronašao mrtvog konja na otvorenom polju i gledao kako se njegov otac i ostali odrasli muče da ga se otarase. Nesiguran u svoje sećanje, on ipak ostaje pod velikim uticajem ovog incidenta, a kada se iseče tokom žrtvenog obreda, sve mu se ponovo vraća. Korak po korak, Hai kreće na neizbežan duhovni put na kojem se suočava sa odnosom između čoveka i prirode, jedinstva materije i živih.

19.00 HOTEL PORED REKE, Južna Koreja, 2018, 96′

Reditelj: Sang –soo Hong

Glumci: Joo -Bong Ki, Min –hee Kim, Hae –hyo Kwon

Tokom teške zime, pesnik poziva svoje sinove da se okupe u jednom hotelu. Jedna od gošći hotela ujedno i mlada žena koja je od skoro sama, došla je u društvu prijateljice sa kojom deli sobu, šetnje i razgovore. Pesnik zanesen ovim prelepim devojkama, ne može da odoli porivu da otkrije nešto više o njima. Njihovi životi se ukrštaju, povezuju i razdvajaju, kroz metaforu opisujući moderan život.

Na festivalu u  Lokarnu je glavni glumac dobio nagradu za najbolju ulogu.

21.30 PROGRAM BANDE A PART: OPLJAČKATI POATJE, Francuska, 2018, 59′

Reditelj: Klod Šmic

Glumci: Vilfrid Amej, Bilal Ava, Mark Barbe, Elen Bresian, Toma Depas, Lusi Gijen, Olivije Canoti

Fransis i Tomas kidnapuju Vilfrida, vlasnika auto perionice, zarad malo para. Vilfrid, ioako zatečen, celu situaciju doživljava kao veoma prijatnu, jer je njegov dosadan i usamljenički život napokon postao zanimljiv.

Loading...