24. ФАФ / Фестивал ауторског филма / 29.11.

29.11.2018., 14:00

ЧЕТВРТАК, 29 НОВЕМБАР: НАЈАВА ФИЛМОВА СА АУТОРСКОГ ФЕСТИВАЛ

14.00 НЕ ЗАНИМА МЕ ДА ЛИ ЋЕМО СЕ УПИСАТИ У ИСТОРИЈУ КАО ВАРВАРИ, Румунија, Чешка Република, Француска, Бугарска, Немачка, 140’“

Редитељ: Раду Жуде

Глумци: Јоана Јакоб, Алекс Богдан

Не занима ме да ли ће нас историја памтити као варваре.“ Ове речи, изговорене на састанку Савета министара лета 1941. године, означиле су почетак етничког чишћења. Једна млада уметница планира да у виду перформанса реконструише догађаје из 1941, када је румунска војска на налог владе починила масакр над јеврејском мањином на Источном фронту.

Филм је проглашен најбољим ове године на фестивалу у Карловим Варима

16.30 ПРОГРАМ ХРАБРИ БАЛКАН: ФУНДАМЕНТИ, Словенија, 2018, 22′

Редитељ: Петар Церовшек

Редитељ филма кроз кухињски прозор прати градњу луксузног хотела. Фрагменти завршетка његове везененамерно постају део снимљеног материјала, чиме пољуљају саме темеље филма.

ПРОГРАМ ХРАБРИ БАЛКАН: МАГЛИНА У ОБЛИКУ МРТВОГ КОЊА, Турска, 2018, 73′

Редитељ: Танк Акташ

Када је имао седам година, Хаи је пронашао мртвог коња на отвореном пољу и гледао како се његов отац и остали одрасли муче да га се отарасе. Несигуран у своје сец́ање, он ипак остаје под великим утицајем овог инцидента, а када се исече током жртвеног обреда, све му се поново врац́а. Корак по корак, Хаи креће на неизбежан духовни пут на којем се суочава са односом између човека и природе, јединства материје и живих.

19.00 ХОТЕЛ ПОРЕД РЕКЕ, Јужна Кореја, 2018, 96′

Редитељ: Sang –soo Hong

Глумци: Joo -Bong Ki, Min –hee Kim, Hae –hyo Kwon

Током тешке зиме, песник позива своје синове да се окупе у једном хотелу. Једна од гошћи хотела уједно и млада жена која је од скоро сама, дошла је у друштву пријатељице са којом дели собу, шетње и разговоре. Песник занесен овим прелепим девојкама, не може да одоли пориву да открије нешто више о њима. Њихови животи се укрштају, повезују и раздвајају, кроз метафору описујући модеран живот.

На фестивалу у  Локарну је главни глумац добио награду за најбољу улогу.

21.30 ПРОГРАМ BANDE A PART: ОПЉАЧКАТИ ПОАТЈЕ, Француска, 2018, 59′

Редитељ: Клод Шмиц

Глумци: Вилфрид Амеј, Билал Ава, Марк Барбе, Елен Бресиан, Тома Депас, Луси Гијен, Оливије Цаноти

Франсис и Томас киднапују Вилфрида, власника ауто перионице, зарад мало пара. Вилфрид, иоако затечен, целу ситуацију доживљава као веома пријатну, јер је његов досадан и усамљенички живот напокон постао занимљив.

Loading...