24. FAF / Festival autorskog filma / 30.11.

30.11.2018., 14:00

PETAK 30 NOVEMBAR: NAJAVA FILMOVA SA AUTORSKOG FESTIVALA

14.00 SPELEONAUT, Srbija, 57′

Dokumentrni film

Reditelj: Solja Đekić

U filmu učetvuju: Milutin Veljković, Aleksandar Zograf, Arsenije Jovanović, Srečko Ćurčić, Aleksandar Veljković

Uoči čovekovog osvajanja Meseca 1969 godine, tridesetčetvorogodišnji Milutin Veljković kreće na jugoistok Srbije sa namerom da provede 15 meseci u neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Milutina nije toliko zanimalo da potuče rekord u podzemnom samovanju, koliko da prodre dubinski u sredinu sličnu vanzemaljskoj. Razni odlomci iz Milutinovog pećinskog dnevnika oživljavaju obične događaje iz tog perioda samovanja, kao što su kuvanje kafe, skupljanje insekata, ali opisuju i dramatična zbivanja kakva su vađenje sopstvenog zuba, čežnju za ženom, borbu sa poplavama i halucinacijama.

Povezujući se sa pradvnim precima, ali i istražujući daljine kosmosa u dezintegrisanom vremenu i prostoru, ovaj film traga za našim sposobnostima i svrhom.

16.30 PROGRAM BANDE A PART: ULICA ČUNG JING BROJ 1, Hong Kong,2018,120’

Reditelj: Derek Sung – Kee Chiu

Glumci: Fish Liew, Neo Yau, Lo Chun Yip

Četiri mlada života zauvek su promenjena kada su postali deo levičarskih nemira u Hong Kongu 1967 godine. Pola veka kasnije, istorija se ponavlja, četvoro se suočava sa sličnim izazovima usled konflikta kopnena Kina – Hong Kong.

Film je pobedio na festivalu u Osaki.

19.00 ASAKO I & II, Japan, Francuska, 2018

Reditelj: Riusuke Hamaguči

Glumci: Mashiro Higašide, Erika Karta, Sairi Ito, Misako Tanaka

Jednog dana, Asakina prva ljubav iznenada nestaje. Dve godine kasnije ona upoznaje njegovog savršenog dvojnika.

Film je bio u zvaničnoj selekciji festivala u Kanu

21.30 GRANICA, Švedska, Danska, 2018, 90′

Reditelj. Ali Abasi

Glumci: Eva Melander, Viktor Ekerblom, Joakim Olson

Graničarka Tina ima neverovatan osećaj da prepozna krijumčarenje. Ali jednoga dana sa trajekta silazi  čovek sumnjivog izgleda, koga nije u mogućnosti da pročita. Kada ne uspe da dozna šta krije, ona postaje opsednuta njime i njegovom uznemirujućom aurom. Započinje istragu koja će otkriti mnogo više nego što je očekivala: uskoro će morati da se suoči sa zastrašujućim istinama o sebi i čovečanstvu.

Film je pobedio u programu Certain regard na festivalu u Kanu ove godine. Odneo je glavne nagrade i na festivalima u Minhenu, Los anđelesu, Jerusalimu.

Loading...