JELENA TRPKOVIĆ / PRED VAMA STOJE SAMO MUŠKARCI

08.11.2018-06.12.2018, 12:00-20:00

Likovna galerija
Knez Mihailova 6
Otvaranje: četvrtak, 8. novembar u 19.00
8.11 – 6.12.2018.

Jelena Trpković
PRED VAMA STOJE SAMO MUŠKARCI

Nova izložba beogradske umetnice Jelene Trpković, slikarke i koležistkinje u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda predstaviće najnovija ostvarenja nastala u poslednje dve godine, objedinjena u dva ciklusa pod nazivom  Pred Vama stoje samo muškarci i Nostalgija. I na ovoj izložbi  umetnica ostaje dosledna aktuelnim i provokativanim temama iz društvenog života fokusiranim prvenstveno na percepciju muško-ženskih relacija u savremenom svetu. U konstruisanim kompozicijama koje gradi preciznim postupkom isecanja  materijala iz brda novinskog papira, fotografija, starih knjiga, skeniranih stranica… intervenišući dalje doslikavanjem, docrtavanjem drvenim bojicama, lepkom, lakovima, fiksirima…, akteri njenih vizuelnih predstava  i scene koje gradi prepoznatljive su po grotesknom prizvuku i ironiji koje umetnica skladno uklapa u ambijent,  i atmosferu prizora.

…Govoreći o kolažima Jelene Trpković, bitno je istaći da fragmenti istorijskih fotografija koje ona u njih integriše ne deluju sinegdotalno u odnosu na neke već nestale i zaboravljene ili potisnute vizualne celine iz kojih su preuzeti. Njihov cilj nije da bude nostalgiju i reafirmišu prošlost, posebno ne u nekom homogenom, nediferenciranom ili makar i neupitnom vidu, niti pak oni imaju ulogu uporišta za razvoj scenarija za imaginativno transcendiranje neposredne društvene realnosti, ili za njeno uklapanje i ugrađivanje u konstrukciju neke više, umetničke (nad)realnosti, u kojoj bi se našli integrisani i sva racionalna znanja i iskustva, ali i iracionalni tokovi koji probijaju u svest i time stalno decentriraju autorsku subjektivnost.

… Ako se nešto u tim kolažima ogleda, to sigurno nije njihov sadržaj niti su to konteksti iz kojih su sadržaji preuzeti – pre se može reći da oni služe kao svojevrsno ogledalo vizualnog mišljenja kao nečega što se uvek, u nekoj krajnjoj instanci, otkriva u svom kolažnom karakteru, makar i da se u tom mišljenju težilo samo ka prepoznavanju i tumačenju, i/ili proizvodnji specifičnih likovnih vrednosti plastičke forme u domenu čiste vizualnosti, nekontaminirane trivijalnim masmedijskim i drugim populističkim predstavnim sadržajima. U tom smislu, ovi kolaži čak eksploatišu senzualnu raskoš vernakularnih slika, čiji su fragmenti u njima tretirani kao elementi figuralnog jezika kojim se izvode retoričke operacije obojene snažnom ironijom, ali sa zavodljivošću koja premošćuje ironijsku distancu i poziva nas na uživanje u nesigurnosti značenja.

Iz teksta Stevana Vukovića, Poziv na uživanje u nesigurnosti značenja

 

 

Jelena Trpković je rođena u Beogradu gde je završila Fakultet likovnih umetnosti i poslediplomske studije. Redovni je profesor crtanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Radi u medijima slikarstva, crteža i kolaža. Od 1977. godine priredila je 18 samostalnih izložbi u u Beogradu, Novom Sadu, Titogradu, Dubrovniku, Sarajevu i Ljubljani i učestvovala je na velikom broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nekoliko značajnih nagrada u oblasti likovnih i vizuelnih umetnosti od kojih je najznačajnija Nagrada SANU iz Fonda Ivana Tabakovića. Dela joj se nalaze u brojnim muzejskim i privatnim kolekcijama.

 

 

 

 

Loading...