Koncert dua Stojanović

19.11.2018., 21:00

Duo Stojanović čine violončelista Dušan Stojanović i pijanistkinja Radmila Stojanović. Koncert realizujemo u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije.

Duo je prvi nastup zabeležio još 1989. godine u Kulturnom centru Beograda i od tada neprekidno nastupaju na koncertnim podijumima. Od značajnijih aktivnosti izdvajaju brojne koncerte u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, u inostranstvu, nastupe na Čelo fest u Beogradu, humanitarne koncerte za decu sa posebnim potrebama, kao i za nastradale od poplave u Srbiji. Ostvarili su saradnju sa brojnim centrima za kulturu u zemlji (SOKOJ, Sekretarijat za kulturu Beograda). Nastupili su u okviru svetske izložbe EXPO 2015 (Milano, 2015). Snimili su dva kompakt diska, prvi sa delima francuskih kompozitora Kloda Debisija i Gabrijela Forea i drugi sa delima srpskih kompozitora za violončelo i klavir (snimak koncerta na Čelo festu).

Program:
Johan Sebastijan Bah
Ariozo, BWV 1056/II

Volfgang Amadeus Mocart
Rondo

Miloje Milojević
Božićna pesma

Petar Iljič Čajkovski
Sentimentalni valcer

Svetislav Božić
Sonatina Na moru Carske Lavre – premijerno izvođenje (posvećeno violončelisti Dušanu Stojanoviću)

Klod Debisi
Menuet

Aleksandar Simić
3m

Bela Bartok
Rumunske igre

Biografije:
Dušan Stojanović (Beograd) je stekao muzičko obrazovanje u MŠ Dr. Vojislav Vučković,Kornelije Stanković, i na FMU gde je diplomirao u klasi prof. F. Jakovčić. Završio je postdiplomske studije u klasi Majkla Flaksmana (SAD) na Konzervatorijumu u Šafhauzenu (Švajcarska). Usavršavao se na majstorskim kursevima kod pedagoga, kao što su Danijel Šafran, Boris Pergamenšikov i Frederik Lodeon. Dugogodišnji je član kamernog ansambla Beogradski gudački kvartet, sa kojim je nastupao na koncertima i muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu (Italija, SAD, Nemačka, Jugoslavija) i sa kojim je snimio četiri kompakt diska.
Bio je prvi violončelista kamernog orkestra Beogradska sinfonieta, sa kojim i dalje povremeno nastupa, a od 2003. godine je prvi violončelista i solista Kraljevskih gudača Sv.Đorđa. Sa ovim ansamblom je učestvovao na više turneja u inostranstvu (Italija, Austrija, Nemačka, Norveška, Bosna, Crna Gora) i snimio je kompakt disk kao solista. Nastupao je kao solista i sa Simfonijskim orkestrom RTS-a i Simfonijskim orkestrom Umetničkog ansambla Stanislav Binički.
Bavio se pedagoškim radom kao profesor u nekoliko muzičkih škola u Beogradu, a bio je i honorarni saradnik mnogih značajnijih simfonijskih i kamernih orkestara u zemlji. Kao solista i član kamernih ansambala je nastupao u mnogim zemljama, u skorije vreme u Nemačkoj i Japanu. Godine 2013. je izdat kompakt disk diskografske kuće MASCOM u kome se pojavljuje kao solista. Često snima za muzički arhiv Radio Beograda.
Od 2001. godine je stalno angažovan kao vođa deonice violončela i solo violončelista Simfonijskog orkestra RTS-a.

Na muzički razvoj Radmile Stojanović (Beograd) uticali su roditelji, prof. Bojan Brun i prof. Mirjana Jovanović Jelača u SMŠ Kornelije Stanković. Diplomirala je i magistrirala na FMU u Beogradu u klasi prof. mr Nevene Popović. Studirala je i čembalo u klasi prof. Olivere Đurđević. Doktorirala je na Univerzitetu u Beogradu (Učiteljski fakultet) u oblasti metodičko-didaktičkih nauka. U svojstvu soliste ili člana kamernih sastava osvajala je nagrade na takmičenjima u Srbiji. Bila je aktivan učesnik majstorskog kursa prof. Ikuko Endo (Japan).
Nastupala je kao slista sa orkestrom SMŠ Kornelije Stanković, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Beogradskim gudačkim kvartetom i KO Kraljevski gudači sv.Đorđa. Aktivna je i na polju kamerne muzike. Učestvovala je na festivalima Dani muzike u Herceg Novom, Ohridsko leto i Čelo fest u Beogradu. Koncertirala je u Šafhauzenu (Švajcarska) i na Svetskoj izložbi EXPO 2015 u Milanu. Ostvarila je trajne snimke za RTS i snimila tri kompakt diska sa muzikom za violinu/violončelo i klavir. U svojstvu autora/koautora kreira, prijavljuje i realizuje umetničke projekte u cilju afirmacije umetničke muzike za klavir solo i/ili kamernu muziku u užoj i široj javnosti. Kao muzički pedagog aktivno radi na muzičkom obrazovanju studenata i na promociji i afirmaciji svetske i srpske muzičke baštine među mladima. Osnivač je i umetnički vođa izbornog predmeta kamerna muzika u obrazovanju studenata budućih učitelja/vaspitača. Do danas je muzički opismenila više od 2500 studenata. Uporedo sa umetničkim rezultatima, daje doprinos i u polju nauke. Piše i objavljuje radove iz oblasti muzičke umetnosti, muzičkog obrazovanja i kvaliteta udžbenika.
Od 2001. godine angažovana je na Učiteljskom fakultetu u Beogradu u zvanju nastavnika umetnosti – oblast: muzika.

Loading...