Концерт дуа Стојановић

19.11.2018., 21:00

Дуо Стојановић чине виолончелиста Душан Стојановић и пијанисткиња Радмила Стојановић. Концерт реализујемо у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије.

Дуо је први наступ забележио још 1989. године у Културном центру Београда и од тада непрекидно наступају на концертним подијумима. Од значајнијих активности издвајају бројне концерте у Београду и другим градовима у Србији, у иностранству, наступе на Чело фест у Београду, хуманитарне концерте за децу са посебним потребама, као и за настрадале од поплаве у Србији. Остварили су сарадњу са бројним центрима за културу у земљи (СОКОЈ, Секретаријат за културу Београда). Наступили су у оквиру светске изложбе EXPO 2015 (Милано, 2015). Снимили су два компакт диска, први са делима француских композитора Клода Дебисија и Габријела Фореа и други са делима српских композитора за виолончело и клавир (снимак концерта на Чело фесту).

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Ариозо, BWV 1056/II

Волфганг Амадеус Моцарт
Рондо

Милоје Милојевић
Божићна песма

Петар Иљич Чајковски
Сентиментални валцер

Светислав Божић
Сонатина На мору Царске Лавре – премијерно извођење (посвећено виолончелисти Душану Стојановићу)

Клод Дебиси
Менует

Александар Симић

Бела Барток
Румунске игре

Биографије:
Душан Стојановић (Београд) је стекао музичко образовање у МШ Др. Војислав Вучковић, МШ Корнелије Станковић, и на ФМУ где је дипломирао у класи проф. Ф. Јаковчић. Завршио је постдипломске студије у класи Мајкла Флаксмана (САД) на Конзерваторијуму у Шафхаузену (Швајцарска). Усавршавао се на мајсторским курсевима код педагога, као што су Данијел Шафран, Борис Пергаменшиков и Фредерик Лодеон. Дугогодишњи је члан камерног ансамбла Београдски гудачки квартет, са којим је наступао на концертима и музичким фестивалима у земљи и иностранству (Италија, САД, Немачка, Југославија) и са којим је снимио четири компакт диска.
Био је први виолончелиста камерног оркестра Београдска синфониета, са којим и даље повремено наступа, а од 2003. године је први виолончелиста и солиста Краљевских гудача Св.Ђорђа. Са овим ансамблом је учествовао на више турнеја у иностранству (Италија, Аустрија, Немачка, Норвешка, Босна, Црна Гора) и снимио је компакт диск као солиста. Наступао је као солиста и са Симфонијским оркестром РТС-а и Симфонијским оркестром Уметничког ансамбла Станислав Бинички.
Бавио се педагошким радом као професор у неколико музичких школа у Београду, а био је и хонорарни сарадник многих значајнијих симфонијских и камерних оркестара у земљи. Као солиста и члан камерних ансамбала је наступао у многим земљама, у скорије време у Немачкој и Јапану. Године 2013. је издат компакт диск дискографске куће MASCOM у коме се појављује као солиста. Често снима за музички архив Радио Београда.
Од 2001. године је стално ангажован као вођа деонице виолончела и соло виолончелиста Симфонијског оркестра РТС-а.

На музички развој Радмиле Стојановић (Београд) утицали су родитељи, проф. Бојан Брун и проф. Мирјана Јовановић Јелача у СМШ Корнелије Станковић. Дипломирала је и магистрирала на ФМУ у Београду у класи проф. мр Невене Поповић. Студирала је и чембало у класи проф. Оливере Ђурђевић. Докторирала је на Универзитету у Београду (Учитељски факултет) у области методичко-дидактичких наука. У својству солисте или члана камерних састава освајала је награде на такмичењима у Србији. Била је активан учесник мајсторског курса проф. Икуко Ендо (Јапан).
Наступала је као слиста са оркестром СМШ Корнелије Станковић, Симфонијским оркестром РТС-а, Београдским гудачким квартетом и КО Краљевски гудачи св.Ђорђа. Активна је и на пољу камерне музике. Учествовала је на фестивалима Дани музике у Херцег Новом, Охридско лето и Чело фест у Београду. Концертирала је у Шафхаузену (Швајцарска) и на Светској изложби EXPO 2015 у Милану. Остварила је трајне снимке за РТС и снимила три компакт диска са музиком за виолину/виолончело и клавир. У својству аутора/коаутора креира, пријављује и реализује уметничке пројекте у циљу афирмације уметничке музике за клавир соло и/или камерну музику у ужој и широј јавности. Као музички педагог активно ради на музичком образовању студената и на промоцији и афирмацији светске и српске музичке баштине међу младима. Оснивач је и уметнички вођа изборног предмета камерна музика у образовању студената будућих учитеља/васпитача. До данас је музички описменила више од 2500 студената. Упоредо са уметничким резултатима, даје допринос и у пољу науке. Пише и објављује радове из области музичке уметности, музичког образовања и квалитета уџбеника.
Од 2001. године ангажована је на Учитељском факултету у Београду у звању наставника уметности – област: музика.

Loading...