Концерт виолинисте Салка Лекића и пијанисткиње Доротеје Ћирић

26.11.2018., 21:00

Концерт студената ФМУ, реализујемо у сарадњи са Факултетом музичке уметности у Београду. Као клавирски сарадник ће наступити Уки Оваскаинен.

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Сарабанда из Партите бр. 2 за соло виолину

Јозеф Хајдн
Соната за клавир бр. 46, Hob. 16/31
Moderato
Allegretto
Finalе – Presto

Хенрик Вијењавски
Брилијантна полонеза у Де–дуру, оп. 4

Сергеј Прокофјев
Соната за клавир бр. 3 у а–молу, оп. 28

Морис Равел
Циганин

Сергеј Рахмањинов
Соната за клавир бр. 2 у ха – молу, оп. 36
Allegro agitato
Non allegro – Lento
Allegro molto

 

Биографије:
Салко Лекић (1997) је у трећем разреду освојио прву награду на такмичењу Стрингфест у Сремској Митровици. Уследила су републичка такмичења и фестивали музичких школа Србије где је до данас освајао прве награде. Свакако је најзначајније то што је на последња три Републичка такмичења узастопно награђен првим наградама, а такође је заузео и треће место на интернационалном такмичењу Ђузепе Тартини у Пирану (Словенија). Тренутно је четврта година основних студија на ФМУ у класи професорке Маје Јокановић.
Радио је са професором Дејаном Михајловићем, Гораном Кентером, Романом Симовићем, Горданом Николићем, Иври Гитлисом, Аном Мељник, Стефаном Миленковићем, Лихај Бендајаном, Ином Сташевском, Павелом Верниковим, Светланом Макаровом и другим. Године 2016. и 2017. је учествовао на Интернационалном мајсторском курсу који се сваке године одржава на Сардинији. Ове године је постао члан оркестра EUphony који је сачињен од најталентованијих студената Аустрије, Словеније, Хрватске, Мађарске, Босне и Херцеговине и Србије. Учествовао је на Sion Festival у Швајцарској (2018). Наступао је у земљи, као и у Словенији, Аустрији и Мађарској. Радио је са корепетиторима као што су Емел Хасаноглу, Итамар Голан, Уки Оваскаинен, Јулиа Окруашвили, Олга Ситковецки и Чизу Мијамото.
Тренутно свира на француској виолини из 1879. године (Justin Amedée Derazey, копија према Guarneri Del Gesu 1720). Гудало које користи потиче од немачког гудалара Лотара Зајферта.

Доротеја Ћирић (1997, Зрењанин) је завршила Основну и СМШ Јосиф Маринковић у Зрењанину у класама проф. Мариете Гигић и Мелите Мироновић. Похађала је Зимски музички камп YALE AMN у Новом Саду, радећи са професором Нинославом Живковићем. Тренутно је студент друге године на ФМУ у Београду у класи проф. Лидије Станковић.
Клавир је почела да свира са шест година и од тада учествује на републичким и међународним пијанистичким такмичењима. Учествовала је на такмичењима у земљи и иностранству освајајући често прве награде, од којих се истичу прве награде и лауреати на Међународном такмичењу Петар Коњовић (Београд 2014), Републичком такмичењу (Београд, 2015), као и на Међународном такмичењу Città di San Donà di Piave (Венеција, 2016). Године 2016. је наступила са Зрењанинском филхармонијом свирајући Сен-Сансов Други клавирски концерт. Освајала је награде за младе таленте града Зрењанина и Београда.
Похађала је мајсторски курс професора Епифанија Комиса у Катањи, где је од многобројних кандидата изабрана међу десет учесника курса. Одржала је концерте у граду Ното и Катања наступајући са светским пијанистима међу којима је и Дмитри Шишкин. Два месеца касније је учествовала на међународном фестивалу у граду Модика, на Сицилији у театру Гарибалди, где је освојила награду Premio Lydia Jemmolo Giardina.
Наступала је у најзначајнијим културним центрима и салама широм Србије. Издвајају се наступи на Коларцу, у СКЦ-у, као и у Италији.

Уки Оваскаинен је лауреат, као и добитник специјалне награде Kontemporanea и награде публике, на такмичењу Premio Haen у Шпанији. Редовно наступа  као солиста и камерни музичар  у Србији, као и широм Европе. Студирао је на Музичкој академији Сибелијус у Хелсинкију, на Краљевском данском конзерваторијуму у класи проф. Хозеа Рибере, и на солистичком одсеку на Високој школи за музику и театар у Хановеру у класи проф. Матија Раекалија. Уки Оваскаинен је свирао као солиста са симфонијским оркестрима Сјеланда и Олборга, наступао у Концертхаусу у Бечу, као и на концертима камерне музике Бечког камерног оркестра. Радио је као корепетитор Опере Фабер у Португалији, свирао у оквиру професионалних оркестара у Данској и у Србији, радио са професионалним хоровима и наступао на преко 200 концерата на четири континената са хором Тапиола. Уметнички је организатор турнеје камерне музике у Данској, који носи његово име. Oсим ангажовања као виши уметнички сарадник на катедри за гудачке инструменте, он редовно наступа са еминентним српским и иностраним инструменталистима и певачима.

Loading...