Koncert violiniste Salka Lekića i pijanistkinje Doroteje Ćirić

26.11.2018., 21:00

Koncert studenata FMU, realizujemo u saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu. Kao klavirski saradnik će nastupiti Uki Ovaskainen.

Program:
Johan Sebastijan Bah
Sarabanda iz Partite br. 2 za solo violinu

Jozef Hajdn
Sonata za klavir br. 46, Hob. 16/31
Moderato
Allegretto
Finale – Presto

Henrik Vijenjavski
Brilijantna poloneza u De–duru, op. 4

Sergej Prokofjev
Sonata za klavir br. 3 u a–molu, op. 28

Moris Ravel
Ciganin

Sergej Rahmanjinov
Sonata za klavir br. 2 u ha – molu, op. 36
Allegro agitato
Non allegro – Lento
Allegro molto

 

Biografije:
Salko Lekić (1997) je u trećem razredu osvojio prvu nagradu na takmičenju Stringfest u Sremskoj Mitrovici. Usledila su republička takmičenja i festivali muzičkih škola Srbije gde je do danas osvajao prve nagrade. Svakako je najznačajnije to što je na poslednja tri Republička takmičenja uzastopno nagrađen prvim nagradama, a takođe je zauzeo i treće mesto na internacionalnom takmičenju Đuzepe Tartini u Piranu (Slovenija). Trenutno je četvrta godina osnovnih studija na FMU u klasi profesorke Maje Jokanović.
Radio je sa profesorom Dejanom Mihajlovićem, Goranom Kenterom, Romanom Simovićem, Gordanom Nikolićem, Ivri Gitlisom, Anom Meljnik, Stefanom Milenkovićem, Lihaj Bendajanom, Inom Staševskom, Pavelom Vernikovim, Svetlanom Makarovom i drugim. Godine 2016. i 2017. je učestvovao na Internacionalnom majstorskom kursu koji se svake godine održava na Sardiniji. Ove godine je postao član orkestra EUphony koji je sačinjen od najtalentovanijih studenata Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Učestvovao je na Sion Festival u Švajcarskoj (2018). Nastupao je u zemlji, kao i u Sloveniji, Austriji i Mađarskoj. Radio je sa korepetitorima kao što su Emel Hasanoglu, Itamar Golan, Uki Ovaskainen, Julia Okruašvili, Olga Sitkovecki i Čizu Mijamoto.
Trenutno svira na francuskoj violini iz 1879. godine (Justin Amedée Derazey, kopija prema Guarneri Del Gesu 1720). Gudalo koje koristi potiče od nemačkog gudalara Lotara Zajferta.

Doroteja Ćirić (1997, Zrenjanin) je završila Osnovnu i SMŠ Josif Marinković u Zrenjaninu u klasama prof. Mariete Gigić i Melite Mironović. Pohađala je Zimski muzički kamp YALE AMN u Novom Sadu, radeći sa profesorom Ninoslavom Živkovićem. Trenutno je student druge godine na FMU u Beogradu u klasi prof. Lidije Stanković.
Klavir je počela da svira sa šest godina i od tada učestvuje na republičkim i međunarodnim pijanističkim takmičenjima. Učestvovala je na takmičenjima u zemlji i inostranstvu osvajajući često prve nagrade, od kojih se ističu prve nagrade i laureati na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović (Beograd 2014), Republičkom takmičenju (Beograd, 2015), kao i na Međunarodnom takmičenju Città di San Donà di Piave (Venecija, 2016). Godine 2016. je nastupila sa Zrenjaninskom filharmonijom svirajući Sen-Sansov Drugi klavirski koncert. Osvajala je nagrade za mlade talente grada Zrenjanina i Beograda.
Pohađala je majstorski kurs profesora Epifanija Komisa u Katanji, gde je od mnogobrojnih kandidata izabrana među deset učesnika kursa. Održala je koncerte u gradu Noto i Katanja nastupajući sa svetskim pijanistima među kojima je i Dmitri Šiškin. Dva meseca kasnije je učestvovala na međunarodnom festivalu u gradu Modika, na Siciliji u teatru Garibaldi, gde je osvojila nagradu Premio Lydia Jemmolo Giardina.
Nastupala je u najznačajnijim kulturnim centrima i salama širom Srbije. Izdvajaju se nastupi na Kolarcu, u SKC-u, kao i u Italiji.

Uki Ovaskainen je laureat, kao i dobitnik specijalne nagrade Kontemporanea i nagrade publike, na takmičenju Premio Haen u Španiji. Redovno nastupa  kao solista i kamerni muzičar  u Srbiji, kao i širom Evrope. Studirao je na Muzičkoj akademiji Sibelijus u Helsinkiju, na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u klasi prof. Hozea Ribere, i na solističkom odseku na Visokoj školi za muziku i teatar u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija. Uki Ovaskainen je svirao kao solista sa simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga, nastupao u Koncerthausu u Beču, kao i na koncertima kamerne muzike Bečkog kamernog orkestra. Radio je kao korepetitor Opere Faber u Portugaliji, svirao u okviru profesionalnih orkestara u Danskoj i u Srbiji, radio sa profesionalnim horovima i nastupao na preko 200 koncerata na četiri kontinenata sa horom Tapiola. Umetnički je organizator turneje kamerne muzike u Danskoj, koji nosi njegovo ime. Osim angažovanja kao viši umetnički saradnik na katedri za gudačke instrumente, on redovno nastupa sa eminentnim srpskim i inostranim instrumentalistima i pevačima.

Loading...