Okrugli sto na temu stvaralaštva Vasilija Mokranjca

23.11.2018., 19:00

Od 22. od 24. novembra u Beogradu, u organizaciji Fondacije Vasilije Mokranjac održava se premijerni Vasilije Mokranjac Fest – festival posvećen jednom od najznačajnijih i među publikom najomiljenijih srpskih kompozitora, čija dela pripadaju samom vrhu celokupne umetničke muzike regiona.

Druge festivalske večeri, 23. novembra  u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, publici će se u okviru Okruglog stola na temu stvaralaštva Vasilija Mokranjca obratiti najeminetniji stručnjaci iz sveta umetničke muzike u Srbiji. Akademici SANU Dejan Desipć, Dimitrije Stefanović, Svetislav Božić, zajedno uz Nadeždu Mosusovu, Svetlanu Maksimović, Melitu Milin, Katarinu Tomašević i Ivanu Medić govoriće o velikanu srpske umetničke muzike iz različitih uglova – kompozitorskog, izvođačkog, pedagoškog, istraživačkog i ličnog.

Koncertni program Festivala čine:

Četvrta, 22. novembar u 18.00, Galerija SANU
Vasilije Mokranjac u izvođenju mladih pijanista (otvaranje Festivala)
Najbolji mladi neafirmisani pijanisti izabrani su putem audicije, u saradnji sa muzičkim akademijama i školama širom Srbije. U cilju promocije, popularizacije i afirmacije stvaralaštva Vasilija Mokranjca i domaće umetničke muzike, Fondacija je pod pokroviteljstvom SOKOJ-a za tri najuspešnija izvođenja klavirskih dela Vasilija Mokranjca obezbedila i novčane nagrade (ukupan iznos od 100.000 dinara).

Subota, 24. novembar u 19.00, Svečana sala Skupštine grada Beograda
Vasilije Mokranjac – Gala koncert (zatvaranje Festivala)
Na završnom koncertu Festivala nastupiće najistaknutiji interpretatori umetničke muzike iz Srbije i inostranstva – pijanisti Biljana Gorunović, Rita Kinka, Ivana Medić, Jelena Đajić-Levajac, Vedrana Subotić, Vladimir Gligorić, Ratimir Martinović, violinista i koncertmajstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović i violončelistkinja Sandra Belić.

Ulaz na sve programe Festivala je besplatan.

Fondacija Vasilije Mokranjac, osnovana 2016. godine, za cilj ima prikupljanje, očuvanje i promociju muzičkog opusa i umetničke ličnosti Vasilija Mokranjca. Značajan broj relevantnih pojedinaca i institucija iz oblasti muzičke umetnosti prepoznalo je važnost ovih ciljeva o čemu svedoči članstvo i angažman plejade najuglenijih stručnjaka i članova SANU u odboru Fondacije, kao i podrška i saradnja sa mnogobrojnim kulutrno-obrazovnim institucijama širom zemlje.
http://fondacijavasilijemokranjac.org/

Loading...