Округли сто на тему стваралаштва Василија Мокрањца

23.11.2018., 19:00

Од 22. од 24. новембра у Београду, у организацији Фондације Василије Мокрањац одржава се премијерни Василије Мокрањац Фест – фестивал посвећен једном од најзначајнијих и међу публиком најомиљенијих српских композитора, чија дела припадају самом врху целокупне уметничке музике региона.

Друге фестивалске вечери, 23. новембра  у Галерији Артгет Културног центра Београда, публици ће се у оквиру Округлог стола на тему стваралаштва Василија Мокрањца обратити најеминетнији стручњаци из света уметничке музике у Србији. Академици САНУ Дејан Десипћ, Димитрије Стефановић, Светислав Божић, заједно уз Надежду Мосусову, Светлану Максимовић, Мелиту Милин, Катарину Томашевић и Ивану Медић говориће о великану српске уметничке музике из различитих углова – композиторског, извођачког, педагошког, истраживачког и личног.

Концертни програм Фестивала чине:

Четврта, 22. новембар у 18.00, Галерија САНУ
Василије Мокрањац у извођењу младих пијаниста (отварање Фестивала)
Најбољи млади неафирмисани пијанисти изабрани су путем аудиције, у сарадњи са музичким академијама и школама широм Србије. У циљу промоције, популаризације и афирмације стваралаштва Василија Мокрањца и домаће уметничке музике, Фондација је под покровитељством СОКОЈ-а за три најуспешнија извођења клавирских дела Василија Мокрањца обезбедила и новчане награде (укупан износ од 100.000 динара).

Субота, 24. новембар у 19.00, Свечана сала Скупштине града Београда
Василије Мокрањац – Гала концерт (затварање Фестивала)
На завршном концерту Фестивала наступиће најистакнутији интерпретатори уметничке музике из Србије и иностранства – пијанисти Биљана Горуновић, Рита Кинка, Ивана Медић, Јелена Ђајић-Левајац, Ведрана Суботић, Владимир Глигорић, Ратимир Мартиновић, виолиниста и концертмајстор Београдске филхармоније Мирослав Павловић и виолончелисткиња Сандра Белић.

Улаз на све програме Фестивала је бесплатан.

Фондација Василије Мокрањац, основана 2016. године, за циљ има прикупљање, очување и промоцију музичког опуса и уметничке личности Василија Мокрањца. Значајан број релевантних појединаца и институција из области музичке уметности препознало је важност ових циљева о чему сведочи чланство и ангажман плејаде најугленијих стручњака и чланова САНУ у одбору Фондације, као и подршка и сарадња са многобројним кулутрно-образовним институцијама широм земље.
http://fondacijavasilijemokranjac.org/

Loading...