ОТВАРАЊЕ НОВЕМБАРСКИХ ИЗЛОЖБИ

08.11.2018., 12:00-20:00

ЋАО, ФОТОГРАФИЈО!

Галерија АРТГЕТ
Трг републике 5/I

8.11 — 6.12.2018.

Изложба ЋАО, ФОТОГРАФИЈО! је настала као резултат рада са студентима департмана за Дигиталне уметности Факултета за медије и комуникације и бави се самим границама фотографског медија. Где су те границе фотографије као медија данас постављене? Како се мења наше поимање медија који је из физичког облика прешао у скуп података, који се дели, брише, афирмише? Како посматрамо медиј који је постао најјаче оружје либералног капитализма? Данас фотографију доживаљавамо као најдемократичнију дисциплину људског стваралаштва, доступну свима у сваком тренутку, али смо свесни и да је то оружје пропаганде, рекламне индустрије и ширења „лажних“ вести. Фотографију више не посматрамо, данас кроз њу гледамо. Данашња продукција нам доказује да се фотографија више не може тумачити појмовима као што су оригинал и копија и приморава нас да тражимо нове погледе на фотографију и њене теме управо од оних који су рођени након дигиталне револуције. Седамнаест младих уметника ће изложити радове који се баве нестанком граница између јавног и приватног, између ријалитија и стварности, између селфија и видео надзора, носталгије и ревизије историје.

Изложба ће приказати радове Катарине Марковић, Николине Шкундрић, Сандра Кулачина, Јелене Пејовић, Петра Мићића, Олге Милисављевић, Викторије Јовановић, Милице Новаковић, Милене Милутиновић, Тање Дробњак, Милице Лукић, Јане Љубичић, Нинe Прашчевић, Ангелине Качунковић, Кристине Тице, Софије Ивановић и Ане Ђапић.

Изложба је део програма галерије Артгет, чији је уметнички директор у 2018. години и кустос изложбе Иван Манојловић. Ментор доц. мр Драган Павловић. Више информација нађите овде.

*****

Јелена Трпковић
ПРЕД ВАМА СТОЈЕ САМО МУШКАРЦИ

Ликовна галерија
Кнез Михаилова 6

8.11 — 6.12.2018.

Нова изложба београдске уметнице Јелене Трпковић, сликарке и колежисткиње у Ликовној галерији Културног центра Београда представиће најновија остварења настала у последње две године, обједињена у два циклуса под називом Пред Вама стоје само мушкарци и Носталгија. И на овој изложби  уметница остаје доследна актуелним и провокативаним темама из друштвеног живота фокусираним првенствено на перцепцију мушко-женских релација у савременом свету.
У конструисаним композицијама које гради прецизним поступком исецања  материјала из брда новинског папира, фотографија, старих књига, скенираних страница… интервенишући даље досликавањем, доцртавањем дрвеним бојицама, лепком, лаковима, фиксирима…, актери њених визуелних представа  и сцене које гради препознатљиве су по гротескном призвуку и иронији које уметница складно уклапа у амбијент,  и атмосферу призора. Више информација нађите овде.

*****

Бојан Фајфрић
НЕЗАВРШЕНИ ПОСАО
Награда Културног центра Београда на 56. Октобарском салону

Галерија PODROOM
Трг републике 5/-I

8.11 — 6.12.2018.

Tри видео рада уметника Бојана Фајфрића изложена у галерији Podroom чине једну,  спонтану, апокалиптичну целину. Два рада — Тета ритам и Незавршени посао — су кратки играни филмови и чине хронолошки почетак и крај, док трећи, Ушће, који чини документарни материјал преузет из архива, представља спојницу, прелаз између њих. Први рад, Тета ритам, прати један дан, од буђења до поновног сна, уметниковог оца, који је у периоду Осме седнице ЦК СКС био запослен у Градском комитету као Заменик шефа службе, што је криптични назив за социјалистички средњи менаџмент, чији је посао између осталог био припрема штампаних материјала за састанке и оно што данас зовемо односима са јавношћу. Други рад је документаристички луповани видео Ушће, који се састоји од премонтираног архивског материјала националне телевизије о великом митингу Слободана Милошевића у Бeограду. Трећи рад, Незавршени посао, нас у потпуности враћа у поље фикције бацајући нас у хладну будућност — нашу савременост, који прати последњи дан у животу остарелог уметника. Више информација нађите овде.

Loading...