SLOBODNA ZONA ČETVRTAK 8. NOVEMBAR

08.11.2018., 15:00

15 sati LOS BANDO , Norveška, 94’, 2018

Reditelj: Kristian Lo

Glumci: Vera Vitali, Jonas Hof Oftebro, Stig Henrik Hof;
Selekcija 14+

Los Bando Imortale je ludi roud muvi o mladom bendu iz Norveške koji, da bi učestvovao u nacionalnom rokenrol takmičenju, kreće na put ulazeći u trku sa vremenom, policijom i svojim roditeljima. I to nije sve – basistu nemaju, a pevač benda ne ume da peva! Do sada još uvek nisu imali srca da mu to i kažu, ali kada saznaju da su primljeni na takmičenje moraće brzo nešto da preduzmu. Nakon održane audicije primaju devetogodišnju Tinu da im bude basista – i to na violončelu, a talentovanog lokalnog reli vozača upošljavaju kao vozača benda. Ono što ne znaju jeste da on u stvari i nema vozačku dozvolu.
O reditelju
Kristijan Lo rođen je 1977. godine u Gudbrandsdalenu, u Norveškoj. Njegov debitantski dugometražni igrani film „Rafiki“ je bio u selekciji Berlinala 2010. godine. Pre toga, režirao je četiri nagrađivana kratkometražna dečija filma; Punctured (2001), Iver (2004), Ramp! (2005) i Baluba Runa (2007). Though Guys je njegov drugi, a Los Bando treći igrani film. Studirao je film u Engleskoj, a sada radi za produkcijsku kuću Filmbin u Lilehameru – jedinu norvešku produkcijsku kuću koja se bavi isključivo dečijim i omladinskim filmovima.

Festivali i nagrade:
Zlin Film Festival, 2018, (najbolji film), Berlin 2018

17 sati OSTRVO GLADNIH DUHOVA ,Nemačka, Velika Britanija, Australija, 2018, 94′

Dokumentarni film

Reditelj: Gabriel Brejdi
Internacionalna selekcija

Božićno ostrvo u Australiji je dom za oko 50 miliona kraba koje za vreme punog meseca prelaze dug i opasan put kroz džunglu do mora. U srcu ostrva, skriven u džungli nalazi se i dobro čuvani sabirni centar u kome su smeštene osobe koje traže azil. Psihoterapeutkinja i socijalna radnica Poh Lin svakodnevno se susreće sa traumatičnim iskustvima migranata koji su zatočenici ostrva na neodređeno vreme. Ona im je jedina veza sa spoljašnjim svetom. Istovremeno čarobno i preteće, ostrvo postaje metafora za savremene migracije i surovu borbu za opstanak koja se odvija u tišini.
O rediteljki
Gabriel Brejdi je australijska rediteljka koja se bavi režijom dokumentaraca i filmova kombinovanog žanra. Gabriel je studirala režiju na Kubanskoj internacionalnoj školi filma, gde je tri godine živela i stvarala filmove. Poslednjih deset godina Gabriel živi nomadski, putujući od Kube, Mongolije, Indonezije, preko australijskih pustinja do Evrope. Njen kratkometražnim film Ostrvo uvršten je u seriju Gardijanovih dokumentaraca i premijerno prikazan na festivalu u Šefildu 2017. godine. Ostrvo gladnih duhova je njen prvi dugometražni film.
Festivali i nagrade:
Trajbeka Film Festival – Najbolji dokumentarac, 2018.; Visions du Reel – Buyens-Chagoll Award, 2018.; Valeta Film Festival – Najbolji dokumentarac, 2018.;Edinburg Film Festival – Specijalna Nagrada Žirija, 2018.

19 sati ZAROBLJENA, Mađarska, 2017, 89’

Dokumentarni film

Reditelj: Bernadet Tuza-Riter
Međunarodna selekcija

Mariš, pedesetdvogodišnja Mađarica poslednjih deset godina služi jednu porodicu, radeći 20 sati dnevno, bez plate. Njeni tlačitelji su joj oduzeli lična dokumenta, a kuću ne može da napusti bez dozvole. Prema njoj se ophode neljudski, živi na ostacima hrane, bez kreveta u kome bi spavala. Prisustvo kamere joj pomaže da shvati kako nije u potpunosti prepuštena sebi. Polako se opušta i pokazuje prve znake poverenja. Ohrabrena je i saopštava svoj plan: „Pobeći ću.“ Film prati njen herojski put ka slobodi.
O rediteljki
Bernadet Tuza-Rite je mađarska rediteljka nezavisnog filma i montažerka čije su uže specijalnosti kreativni dokumentarci i fikcija. Režiju i montažu je studirala na Univerzitetu za pozorišnu i filmsku umetnost u Budimpešti. 2013. godine radila je kao režiser na projektu „Cinetrain – Russian Winter“ koji je osvojio nagradu publike na festivalu dokumentarnog filma Vision du Reel. Član je HSE i Mađarske akademije filma. Njen prvi dugometražni dokumentarni film Zarobljena je premijerno prikazan na glavnom takmičenju IDFA 2017. godine. Posle njegove svetske premijere izabran je za takmičenje Svetskog dokumentarnog filma na Sandens filmskom festivalu u januaru 2018. godine, postavši prvi mađarski dugometražni film koji se ikada takmičio na ovom festivalu.
Festivali i nagrade: Sandens Film Festival, 2018

21 sat SANJATI MURAKAMIJA, Danska, 2017, 58’

Reditelj: Nileš Anjan;

Glumci: Mete Holm
Međunarodna selekcija


Kada je Mete Holm počela da prevodi debitantski roman Haruki Murakamija, „Slušaj pesmu vetra“, na jednoj stanici metroa u Tokiju pojavljuje se žaba visoka dva metra. Žaba je uporno prati odlučna u tome da uključi prevodioca u svoju borbu sa džinovskim crvom, koji se polako budi iz dubokog sna i koji je rešen da mržnjom uništi svet. Dok se Mete bori da pronađe prave rečenice koje bi nam prenele šta Murakamijevi usamljeni, zamišljeni likovi pokušavaju da nam kažu, granice između realnosti i imaginacije polako se gube.
O reditelju
Anjan je debitovao kao romanopisac sa delom Kind of Blue 2016. godine. Njegov režiserski debi, film Far From Home (2014), dobio je Nagradu za najbolji debitantski dokumentarac Mumbajskog filmskog festivala. Anjanov dokumentarac Dreaming Murakami (2017) našao se u selekciji festivala IDFA i Hot Docs.

Loading...