СЛОБОДНА ЗОНА ЧЕТВРТАК 8. НОВЕМБАР

08.11.2018., 15:00

15 сати ЛОС БАНДО , Норвешка, 94’, 2018

Редитељ: Kристиан Ло

Глумци: Вера Витали, Јонас Хоф Офтебро, Стиг Хенрик Хоф;
Селекција 14+

Лос Бандо Имортале је луди роуд муви о младом бенду из Норвешке који, да би учествовао у националном рокенрол такмичењу, креће на пут улазећи у трку са временом, полицијом и својим родитељима. И то није све – басисту немају, а певач бенда не уме да пева! До сада још увек нису имали срца да му то и кажу, али када сазнају да су примљени на такмичење мораће брзо нешто да предузму. Након одржане аудиције примају деветогодишњу Тину да им буде басиста – и то на виолончелу, а талентованог локалног рели возача упошљавају као возача бенда. Оно што не знају јесте да он у ствари и нема возачку дозволу.
О редитељу
Кристијан Ло рођен је 1977. године у Гудбрандсдалену, у Норвешкој. Његов дебитантски дугометражни играни филм „Рафики“ је био у селекцији Берлинала 2010. године. Пре тога, режирао је четири награђивана краткометражна дечија филма; Punctured (2001), Iver (2004), Ramp! (2005) i Baluba Runa (2007). Though Guys je његов други, a Los Bando трећи играни филм. Студирао је филм у Енглеској, а сада ради за продукцијску кућу Филмбин у Лилехамеру – једину норвешку продукцијску кућу која се бави искључиво дечијим и омладинским филмовима.

Фестивали и награде:
Злин Филм Фестивал, 2018, (најбољи филм), Берлин 2018

17 сати ОСТРВО ГЛАДНИХ ДУХОВА ,Немачка, Велика Британија, Аустралија, 2018, 94′

Документарни филм

Редитељ: Габриел Брејди
Интернационална селекција

Божићно острво у Аустралији је дом за око 50 милиона краба које за време пуног месеца прелазе дуг и опасан пут кроз џунглу до мора. У срцу острва, скривен у џунгли налази се и добро чувани сабирни центар у коме су смештене особе које траже азил. Психотерапеуткиња и социјална радница Пох Лин свакодневно се сусреће са трауматичним искуствима миграната који су заточеници острва на неодређено време. Она им је једина веза са спољашњим светом. Истовремено чаробно и претеће, острво постаје метафора за савремене миграције и сурову борбу за опстанак која се одвија у тишини.
О редитељки
Габриел Брејди је аустралијска редитељка која се бави режијом документараца и филмова комбинованог жанра. Габриел је студирала режију на Кубанској интернационалној школи филма, где је три године живела и стварала филмове. Последњих десет година Габриел живи номадски, путујући од Кубе, Монголије, Индонезије, преко аустралијских пустиња до Европе. Њен краткометражним филм Острво уврштен је у серију Гардијанових документараца и премијерно приказан на фестивалу у Шефилду 2017. године. Острво гладних духова је њен први дугометражни филм.
Фестивали и награде:
Трајбека Филм Фестивал – Најбољи документарац, 2018.; Visions du Reel – Buyens-Chagoll Award, 2018.; Валета Филм Фестивал – Најбољи документарац, 2018.;Единбург Филм Фестивал – Специјална Награда Жирија, 2018.

19 сати ЗАРОБЉЕНА, Мађарска, 2017, 89’

Документарни филм

Редитељ: Бернадет Туза-Ритер
Међународна селекција

Мариш, педесетдвогодишња Мађарица последњих десет година служи једну породицу, радећи 20 сати дневно, без плате. Њени тлачитељи су јој одузели лична документа, а кућу не може да напусти без дозволе. Према њој се опходе нељудски, живи на остацима хране, без кревета у коме би спавала. Присуство камере јој помаже да схвати како није у потпуности препуштена себи. Полако се опушта и показује прве знаке поверења. Охрабрена је и саопштава свој план: „Побећи ћу.“ Филм прати њен херојски пут ка слободи.
О редитељки
Бернадет Туза-Рите је мађарска редитељка независног филма и монтажерка чије су уже специјалности креативни документарци и фикција. Режију и монтажу је студирала на Универзитету за позоришну и филмску уметност у Будимпешти. 2013. године радила је као режисер на пројекту „Cinetrain – Russian Winter“ који је освојио награду публике на фестивалу документарног филма Vision du Reel. Члан је ХСЕ и Мађарске академије филма. Њен први дугометражни документарни филм Заробљена је премијерно приказан на главном такмичењу ИДФА 2017. године. После његове светске премијере изабран је за такмичење Светског документарног филма на Санденс филмском фестивалу у јануару 2018. године, поставши први мађарски дугометражни филм који се икада такмичио на овом фестивалу.
Фестивали и награде: Санденс Филм Фестивал, 2018

21 сат САЊАТИ МУРАКАМИЈА, Данска, 2017, 58’

Редитељ: Нилеш Ањан;

Глумци: Мете Холм
Међународна селекција


Када је Мете Холм почела да преводи дебитантски роман Харуки Муракамија, „Слушај песму ветра“, на једној станици метроа у Токију појављује се жаба висока два метра. Жаба је упорно прати одлучна у томе да укључи преводиоца у своју борбу са џиновским црвом, који се полако буди из дубоког сна и који је решен да мржњом уништи свет. Док се Мете бори да пронађе праве реченице које би нам пренеле шта Муракамијеви усамљени, замишљени ликови покушавају да нам кажу, границе између реалности и имагинације полако се губе.
О редитељу
Ањан је дебитовао као романописац са делом Kind of Blue 2016. године. Његов режисерски деби, филм Far From Home (2014), добио је Награду за најбољи дебитантски документарац Мумбајског филмског фестивала. Ањанов документарац Dreaming Murakami (2017) нашао се у селекцији фестивала ИДФА и Hot Docs.

Loading...