SLOBODNA ZONA NEDELJA 11. NOVEMBAR

11.11.2018., 10:30

10:30 sati – Kompas Slobodne Zone: „Srbenka“ – život sa identitetom, Hrvatska (2018) 72′
Reditelj: Nebojša Slijepčević
Gost selektor Miljenko Jergović  predstavlja
Regionalna selekcija
U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti. Četvrt veka kasnije reditelj Oliver Frljić režira pozorišnu predstavu o tom slučaju. Probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da se rat nikada nije završio.
O reditelju
Nebojša Slijepčević je rođen u Zagrebu 1973. godine. Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu. Autor je 35 epizoda dokumentarne TV-serije Direkt u produkciji Fejd Ina. Za epizodu „Bez tate“ osvojio je nagradu za najbolji scenario na Danima hrvatskog filma i Nagradu publike na ZagrebDoksu. Njegov dokumentarni film „Za 4 godine“ nagrađen je na filmskim festivalima u Sarajevu i Veroni,. 2009. godine režirao je segment igranog omnibusa „Zagrebačke priče“, a 2011. režira svoj prvi animirani film „Pas/zec“. Godine 2013. režirao je dokumentarnu komediju o ljubavnim odnosima u 21. veku „Gangster te voli“ koja je osvojila brojne nagrade u Hrvatskoj i u svetu.
Festivali i nagrade:

Srce Sarajeva i Nagrada publike, Sarajevo Film Festival 2018

Posle projekcije sledi panel diskusija o filmu u kojoj učestvuju Miljenko Jergović, Ivana Spasić, Zlatko Paković, Nemanja Stjepanović i Nebojša Slijepčević

13 sati Ukus cementa, Nemačka, Liban , Sirija, 2017, 85’

Dokumentarni film

Reditelj: Ziad Kaltoum
Međunarodna selekcija

Sirijski građevinski radnici u Bejrutu grade oblakoder dok u isto vreme, njihov zavičaj i kuće bivaju granatirani. Rat u Libanu je završen, ali u Siriji i dalje traje. Radnici su zaključani na gradilištu i nije im dozvoljeno da ga napuštaju nakon 19 časova. Libanska vlada uvela je policijski čas za izbeglice. Jedini kontakt sa spoljašnjim svetom, ovim sirijskim radnicima je otvor kroz koji se provlače ujutru i započinju novi radni dan. Odsečeni od domovine, uveče se okupljaju oko malog televizora kako bi ispratili novosti iz Sirije. Izmučeni i nestrpljivi, nadaju se drugačijem životu, dok im se uskraćuju osnovna ljudska i radnička prava.
O reditelju
Zijad Kaltum je sirijski reditelj koji trenutno živi u Berlinu. Rođen je u Homsu, 1981. godine, i diplomirao je na studijama filma. U svom prvom dokumentarcu “Oh My Heart”(2009), predstavio je grupu kurdskih žena koje su izabrale da žive u zajednici bez muškaraca. Prikazivanje filma u Siriji je bilo zabranjeno iz političkih razloga. Dezertirao je iz sirijske vojske 2013. godine, nakon što je odbio da se bori protiv sunarodnika i pobegao u Bejrut gde je počeo sa radom na filmu „Ukus cementa“. Film je proputovao svet, bio je prikazivan na brojnim festivalima i osvojio mnoge nagrade među kojima je nagrada za najbolji dokumentarni film na festivalu u Nionu.
Festivali i nagrade:

Najbolji film, Nion, Visions du Reel, 2017

15 sati KAD DRVEĆE PADA, Ukrajina, Poljska, Makedonija, 2018, 88′

Reditelj: Marysia Nikitiuk

Glumci: Eugen Grigoriev, Sofia Halaimova, Vadym Kovaliov
Selekcija 14+


U udaljenom ukrajinskom selu, Larisa se zaljubljuje u Skara, zgodnog mladog kriminalca. Nakon što on beži u grad, Larisa je primorana da prihvati tradicionalni način života kome se uvek protivila. Štaviše, Vitka, njena petogodišnja rođaka, čuva tajnu koja će promeniti sudbine svih.
O rediteljki
Rođena 1986. u Ukrajini, Marusja Nikitjuk je rediteljka, scenaristkinja i spisateljica. Studirala je na Kijevskom nacionalnom univerzitetu Tarasa Grigoroviča Ševčenka i Karpenko-Kary Teatar, Univerzitetu za kinematografiju i televiziju, koji se nalaze u Kijevu. Radila je kao scenaristkinja od 2012. godine i počela da režira svoje filmove 2014. godine.
Festivali i nagrade:

Berlin Film Festival, 2018.; Odesa Film Festival, 2018

17 sati DOM BORACA, Hrvatska, 2018, 49′

Dokumentarni film
Reditelj: Ivan Ramljak

U filmu učestvuju: Ana Antolic, Zlatko Blazicko, Zvonko Broz
Regionalna selekcija

Komunističke vlasti sagradile su 1974. godine „Dom boraca narodnooslobodilačkog rata i omladine Jugoslavije“ u Kumrovcu. 1991. godine, 11 godina nakon Titove smrti, Dom je zatvoren i do danas mu nije pronađena nova svrha. Ipak, neki borci su još uvek tu…
O reditelju
Ivan Ramljak, rođen 1974. godine, je filmski kritičar, reditelj i nezavisni kurator. On trenutno uređuje kratki filmski program pod nazivom Kratki utorak u bioskopu Tuškanac u Zagrebu. Do sada je režirao devet kratkih filmova, i to: četiri igrana u saradnji sa Markom Škobaljem, četiri dokumentarca i jedan eksperimentalni film. Njegov najuspešniji film do sada je bio „Kino otok“, koji je bio prikazan na više od 25 međunarodnih festivala i osvojio 6 nagrada, uključujući nagradu FIPRESCI za najbolji istočnoevropski dokumentarac na  Filmskom festivalu u Vizbadenu. 2016. godine upisuje master studije dokumentarne režije na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu. Njegov najnoviji dokumentarni film „Dom boraca“ bio je izabran u program Cinema du Reel  IDFA festivala.

JEDINI, Srbija, 2018, 29′

Dokumentarni film
Reditelj: Nikola Polić

U filmu učestvuju: Stojan Simić, Darko Nikolić, Teodora Baljak, Vojislav Đorđević
Regionalna selekcija

Stojan (35) živi i radi u velikom gradu, i na prvi pogled, vodi sasvim običan život. Međutim, u slobodno vreme, on sa grupom prijatelja utočište od svakodnevice pronalazi na neobičnom mestu. U svetu u kome su reči suvišne, moguće je komunicirati samo iskrenim emocijama.
O reditelju
Nikola Polić je rođen u Loznici 1993. Trenutno je apsolvent na katedri za filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Nikola je sa sedamnaest godina snimio svoj prvi dokumentarni film „Nevidljive“. Njegovi filmovi „Nevidljive“ (2010), „Zid“ (2012), „Kinooperater 2063“ (2013), „Mogu sam“ (2018) su prikazivani i nagrađivani na festivalima u zemlji i inostranstvu.
Festivali i nagrade: Sarajevo Film Festival, 2018

19 sati BESKONAČNI FUDBAL, Rumunija, 2018, 70′

Dokumentarni film

Reditelj: Korneliju Porumboju

U filmu učestvuju: Laurentiu Gingina, Korneliu Porumboju;

Regionalna selekcija

Oni pričaju o toj lepoj igri, ali za Laurentiu Gingina to nije dovoljno. Fudbal mora biti modifikovan, racionalan, oslobođen od ograničenja. Kornere zaobliti, igrače podeliti u zone i podtimove, promeniti norme. Kada se osvrne u prošlost, prvi put je shvatio da su pravila fudbala pogrešna kada je kao dete na utakmici, za vreme letnjeg raspusta, primio udarac na jednom terenu u Vasluju. Udarac je bio toliko jak da je slomio lisnu kost. Godinu dana kasnije lomi i cevanicu, tokom novogodišnje noći 1987. i mora da pešači do kuće po snegu bez ičije pomoći. Danas je lokalni administrativni radnik sa neinspirativnim poslom, pa nije čudo što više voli da priča o igri, svojoj sopstvenoj verziji tog sporta, prijatelju Porumbojuu, našem reditelju koji ga uvek sluša, postavlja pitanja i koji je gotovo uvek u kadru. Ginginijevi monolozi su toliko opširni da bi neko pomislio da su pisani unapred, kreću sa iste stare teme, ali se nikada ne zadržavaju na jednom mestu. Svi putevi vode do fudbala, no svi putevi vode i od fudbala, preko problema zemljoposednika, farmi narandži u Floridi do političkih utopija i tragova koje život ostavlja.
O reditelju
Korneliju Poromboju, rođen 1975. godine u Vasluju, u Rumuniji, postaje poznat 2006. po svom prvom igranom filmu „12:08 Istočno od Bukurešta“ koji je osvojio Zlatnu kameru na Festivalu Filma u Kanu. Filmovi koji su usledili potvrđuju njegove talente kao naratora i reditelja.
Festivali i nagrade:

Berlin Film Festival, 2018

21 sat ŠVAJCARAC KRIS, Švajcarska, Hrvatska, Nemačka, Finska, 2018, 90′

Dokumentarni film

Reditelj: Anja Kofmel

Uloge: (glasovi) Joel Basman, Megan Gay, Suzana-Marija Vrage;
Regionalna selekcija

Početak je devedesetih: ratovi na prostoru bivše Jugoslavije su u punom jeku. U njima učestvuju i mladići iz čitave Evrope. Sedmog januara 1992. godine, švajcarski novinar pronađen je mrtav u Hrvatskoj, noseći uniformu međunarodne grupe plaćenika. Dvadeset godina kasnije njegova rođaka, rediteljka Anja Kofmel, istražujući pozadinu priče pokušava da razume odakle tolika opčinjenost ovih ljudi ratom.
O rediteljki
Anja je rođena 1982. godine u Švajcarskoj. Nakon što je završila kurseve na Ciriškom univerzitetu umetnosti, studirala je animaciju na Akademiji dizajna i umetnosti u Lucernu (HSLU). Diplomu za vizuelni dizajn dobila je 2008. godine. Njen izuzetno priznat diplomski film „Krigi“, bavio se istom tematikom kao i njen nedavno završen animirano-dokumentarni film „Švajcarac Kris“.
Festivali i nagrade:

Kan Film Festival, 2018.; Sarajevo Film Festival, 2018

 

Loading...