Стручно вођење кроз новембарске изложбе

17.11.2018., 12:00
-

Културни центар Београда позива Вас на вођење кроз нове изложбе  отворене
у Галерији Артгет, Ликовној галерији и Галерији Подроом  у суботу, 17. новембра  2018,
у 12 часова.

Галерија АРТГЕТ – 17. година
Уметнички директор у 2018. – Иван Манојловић

12.00 – Кроз изложбу Ћао, фотографијо! и тему о границама фотографског медија воде кустос Иван Манојловић и аутори

Ћао, фотографијо!
Ана Ђапић, Ангелина Качунковић, Јана Љубичић, Јелена Пејовић, Катарина Марковић, Кристина Тица, Милена Милутиновић, Милица Лукић, Милица Новаковић, Николина Шкундрић, Нина Прашчевић, Олга Милисављевић, Петар Мицић, Сандро Кулачин, Софија Ивановић, Тања Дробњак, Викторија Јовановић
Кустос: Иван Манојловић, историчар уметности
Ментор: доц. мр Драган Павловић
Изложба је настала као резултат сарадње са департманом Дигиталне уметности Факултета за медије и комуникације, Београд.

Ова изложба, настала као резултат рада са студентима департмана за Дигиталне уметности Факултета за медије и комуникације, бави се самим границама фотографског медија. Где су те границе фотографије као медија данас постављене? Како се мења наше поимање медија који је из физичког облика прешао у скуп података, који се дели, брише, афирмише? Како посматрамо медиј који је постао најјаче оружје либералног капитализма? Данас фотографију доживаљавамо као најдемократичнију дисциплину људског стваралаштва, доступну свима у сваком тренутку, али смо свесни и да је то оружје пропаганде, рекламне индустрије и ширења „лажних“ вести. Фотографију више не посматрамо, данас кроз њу гледамо. Данашња продукција нам доказује да се фотографија више не може тумачити појмовима као што су оригинал и копија и приморава нас да тражимо нове погледе на фотографију и њене теме управо од оних који су рођени након дигиталне револуције. Седамнаест младих уметника ће изложити радове који се баве нестанком граница између јавног и приватног, између ријалитија и стварности, између селфија и видео надзора, носталгије и ревизије историје.
*****

ЛИКОВНА ГАЛЕРИЈА
Кнез Михаилова 6

12.30 – Кроз изложбу ЈЕЛЕНЕ ТРПКОВИЋ, Пред Вама стоје само мушкарци воде уметница и кустоскиња Светлана Петровић

Јелена Трпковић
ПРЕД ВАМА СТОЈЕ САМО МУШКАРЦИ

На првом  вођењу кроз изложбу Пред Вама стоје само мушкарци уметница Јелена Трпковић и кустоскиња разговараће   о новим радовима представљеним и „мишљеним“ за простор Ликовне галерије, обједињеним у два тематска циклуса под називом Пред Вама стоје мушкарци и Носталгија, о  профилисаној  фигурацији као важном аспекту у њеном раду, о употреби савремних технологија као средства које уметност прихвата  у конструкцији и  стварању нових призора. На примерима представвљеним на поставци уметница ће говорити о колажном односно монтажном поступку врло блиском монтажи филмске слике у коме сваки преузет предложак или детаљ има комуникацију у колажном кадру са заводљивошћу која премошћује иронијску дистанцу и позива нас на уживање у несигурности значења.

*****
Галерија Подроом
Трг републике 5/-I
13.00 – Кроз изложбу Бојана Фајфрића води Свебор Миџић, аутор текста Теорија слике Бојана Фајфрића

Бојан Фајфрић
НЕЗАВРШЕНИ ПОСАО
Награда Културног центра Београда на 56. Октобарском салону

Tри видео рада уметника Бојана Фајфрића изложена у галерији Подроом чине једну,  спонтану, апокалиптичну целину. Два рада — Тета ритам и Незавршени посао — су кратки играни филмови и чине хронолошки почетак и крај, док трећи, Ушће, који чини документарни материјал преузет из архива, представља спојницу, прелаз између њих. Први рад, Тета ритам, прати један дан, од буђења до поновног сна, уметниковог оца, који је у периоду Осме седнице ЦК СКС био запослен у Градском комитету као Заменик шефа службе, што је криптични назив за социјалистички средњи менаџмент, чији је посао између осталог био припрема штампаних материјала за састанке и оно што данас зовемо односима са јавношћу. Други рад је документаристички луповани видео Ушће, који се састоји од премонтираног архивског материјала националне телевизије о великом митингу Слободана Милошевића у Бeограду. Трећи рад, Незавршени посао, нас у потпуности враћа у поље фикције бацајући нас у хладну будућност — нашу савременост, који прати последњи дан у животу остарелог уметника.

 

Галерије Културног центра Београда су отворене сваког дана од 12:00 до 20:00, сем недељом и државним празницима.

Loading...