Razgovor sa umetnikom Bojanom Fajfrićem

05.12.2018., 18:00

Galerija Podroom – razgovor sa umetnikom Bojanom Fajfrićem
Sreda, 5. decembar u 18 sati
Svebor Midžić razgovaraće sa Bojanom Fajfrićem o njgovim radovima koji se prikazuju na izložbi u galeriji Podroom, o filmu Uzrok smrti za koji je Fajfrić dobio nagradu Kulturnog centra Beograda na 56. Oktobarskom salonu i o drugim spontanim i apokaliptičnim temama koje prožimaju Fajfrićeve pokretne slike

Povod za razgovor je samostalna izložba Bojana Fajfrića u galeriji Podroom na kojoj se prikazuju tri video rada: Ušće, Teta ritam i Nezavršeni posao, koji svaki na svoj način govore o totalnom ličnom i političkom porazu.
…Političko je oteto i u neprijateljevim je rukama. Tu je dospelo našim nedostatkom budnosti koji započinje kao komična nesmotrenost ali koja se kažnjava smrću u dalekoj tuđini. Jedino što nam ostaje na kraju, pre takvog kraja, jeste produkcija slika, umetnost kojom svedočimo o onome što nam se desilo, pa makar to činili i samrtnim grčevima. (izvod iz teksta Svebora Midžića Teorija slike Bojana Fajfrića).
Izložba traje do 6. decembra.

Bojan Fajfrić je rođen 1976. godine u Beogradu, SFRJ. Svoj umetnički razvoj otpočeo je 1995. godine kada ja napustio Jugoslaviju kako bi studirao likovnu umetnost u Holandiji. Diplomirao je na Kraljevskoj akademiji u Hagu i bio je u rezidencijalnom programu Rajks akademije u Amsterdamu. Izlagao je u Baltičkom centru za savremenu umetnost, Gejtshed; Centru za savremenu umetnost Palais de Tokyo, Pariz; De Apel, Amsterdam; Kunstlerhaus KM, Grac; NGBK, Berlin; MSU, Beograd itd. Njegovi radovi su prikazivani na sledećim festivalima: Međunarodni filmski festival u Roterdamu; Međunarodni festival kratkog metra u Oberhauzenu; Međunarodni filmski festival u Beču; Doc Lajpcig; Tempo festival dokumentarnog filma – Moderna Muset, Stokholm; Centar Pompidu – Rencontrée International Pariz/ Berlin/Madrid; Impakt Festival, Utreht; Studgarter Filmvinter; Pravo Ljudski, Film Festival, Sarajevo itd.
Bojan Fajfrić živi i radi u Amsterdamu.

Svebor Midžić (1974) je pisac i teoretičar..

Nagrada Kulturnog centra Beograda na Oktobarskom salonu, koja je prvi put dodeljena 2007. godine, podrazumeva održavanje samostalne izložbe u jednom od galerijskih prostora Kulturnog centra Beograda. Žiri Nagrade koja je na 56. Oktobarskom salonu dodeljena Bojanu Fajfriću za rad Uzrok smrti (56. Oktobarski salon, 23.09 – 06.11.2016., Ljubavni zanos, kustos: Dejvid Eliot), radio je u sastavu Gordana Dobrić, kustoskinja Likovne galerije KCB-a, Zorana Đaković Minniti, koordinatorka međunarodne saradnje i programa galerije Podroom i Nela Tonković, direktorka Savremene galerije Subotica (2010-2018).

Loading...