Разговор са уметником Бојаном Фајфрићем

05.12.2018., 18:00

Галерија Подроом – разговор са уметником Бојаном Фајфрићем
Среда, 5. децембар у 18 сати
Свебор Миџић разговараће са Бојаном Фајфрићем о њговим радовима који се приказују на изложби у галерији Подроом, о филму Узрок смрти за који је Фајфрић добио награду Културног центра Београда на 56. Октобарском салону и о другим спонтаним и апокалиптичним темама које прожимају Фајфрићеве покретне слике

Повод за разговор је самостална изложба Бојана Фајфрића у галерији Подроом на којој се приказују три видео рада: Ушће, Тета ритам и Незавршени посао, који сваки на свој начин говоре о тоталном личном и политичком поразу.
…Политичко је отето и у непријатељевим је рукама. Ту је доспело нашим недостатком будности који започиње као комична несмотреност али која се кажњава смрћу у далекој туђини. Једино што нам остаје на крају, пре таквог краја, јесте продукција слика, уметност којом сведочимо о ономе што нам се десило, па макар то чинили и самртним грчевима. (извод из текста Свебора Миџића Теорија слике Бојана Фајфрића).
Изложба траје до 6. децембра.

Бојан Фајфрић је рођен 1976. године у Београду, СФРЈ. Свој уметнички развој отпочео је 1995. године када ја напустио Југославију како би студирао ликовну уметност у Холандији. Дипломирао је на Краљевској академији у Хагу и био је у резиденцијалном програму Рајкс академије у Амстердаму. Излагао је у Балтичком центру за савремену уметност, Gejtshed; Центру за савремену уметност Palais de Tokyo, Париз; Де Апел, Амстердам; Kunstlerhaus KM, Грац; НГБК, Берлин; МСУ, Београд итд. Његови радови су приказивани на следећим фестивалима: Међународни филмски фестивал у Ротердаму; Међународни фестивал кратког метра у Оберхаузену; Међународни филмски фестивал у Бечу; Доц Лајпциг; Темпо фестивал документарног филма – Модерна Мусет, Стокхолм; Centar Pompidu – Rencontrée International Pariz/ Берлин/Мадрид; Импакт Фестивал, Утрехт; Studgarter Filmvinter; Право Људски, Филм Фестивал, Сарајево итд.
Бојан Фајфриц́ живи и ради у Амстердаму.

Свебор Миџић (1974) је писац и теоретичар..

Награда Културног центра Београда на Октобарском салону, која је први пут додељена 2007. године, подразумева одржавање самосталне изложбе у једном од галеријских простора Културног центра Београда. Жири Награде која је на 56. Октобарском салону додељена Бојану Фајфрићу за рад Узрок смрти (56. Октобарски салон, 23.09 – 06.11.2016., Љубавни занос, кустос: Дејвид Елиот), радио је у саставу Гордана Добрић, кустоскиња Ликовне галерије КЦБ-а, Зорана Ђаковић Миннити, координаторка међународне сарадње и програма галерије Подроом и Нела Тонковић, директорка Савремене галерије Суботица (2010-2018).

Loading...