Predstavljanje drugog izdanja knjige Zlate Vuksanović Macura

04.12.2018., 18:00

Utorak, 4. DECEMBAR

18.00   Predstavljanje drugog izdanja knjige Zlate Vuksanović Macura

Galerija Artget

Život na ivici

Stanovanje sirotinje u Beogradu 1919-1941.

Izdavač: Orion Art, Beograd 2018

Učestvuju: prof dr Sreten Vujović, prof  dr Nenad Makuljević, prof Branislav Mitrović i autorka

Prvo izdanje knjige Život na ivici odavno je rasprodato i ovenčano brojnim priznanjima. Tema koju obrađuje zanimljiva je  za naučnu i stručnu zajednicu, a svakako bi mogla biti i značajna literatura za sve donosioce odluka koje se tiču razvoja grada, stambene krize koja i danas najviše ugrožava upravo siromašno stanovništvo. Knjiga je namenjena i svim  zaljubljenicima u Beograd i njegove male i velike priče… Zanimljivo je i pomenuti da su inspiracuju za svoj rad u ovoj knjizi našli i autori gledane serije „Senke nad Balkanom“, čiji se veliki deo radnje odvija upravo u za tu priliku rekonstruisanoj sirotinjskoj Jatagan mali.
………………
Monografija Život na ivici predstavlja kompleksnu, multidisciplinarnu, komparativnu i sistemsku studiju izuzetno aktuelne, ali do sada u velikoj meri zapostavljene istraživačke oblasti. Proučavajući fenomen stanovanja nižih društvenih slojeva, autorka je sabrala svu do sada poznatu građu o stanovanju sirotinje i dopunila je rezultatima obimnog arhivskog, teorijskog i terenskog istraživanja zasnovnog na proučavanju i tumačenju originalnih izvora.

S jedne strane, kao svojevrsan uvid u specifična pitanja sopstvenog nasleđa, predstavlja veliki doprinos proučavanju istorije (anonimne) arhitekture srpske prestonice. S druge, odiše savremenošću, aktuelnošću i autentičnošću. Ona, u stvari, ukazuje kreatorima aktuelne urbane politike na iskustva negdašnjeg Beograda, pokazujući da iz njegove retrospektive, iz iskustva prošlosti, može mnogo da se uradi i za njegovu današnju perspektivu, za gradogradnju – dostojnu čoveka, a posebno onog koga najčešće zaboravlja ubrzana i nepravedna istorija. Zato aktuelna urbana politika tranzicionog društva može naći u ovom delu važne podsticaje da se prevladaju i stambena kriza i izrazite stambene nejednakosti, a naročito formiranje novih „stambenih klasa”.
(Iz prikaza knjige Život na ivici, Ratko Božović, Arhitektura i urbanizam, Beograd, 2012)
………………….

Dr Zlata Vuksanović-Macura je diplomirala, magistrirala i doktorirala na Arhitektonskom fakultetu u Beograd. Njen profesionalni rad je usmeren ka oblasti socijalnog stanovanja, kao i istoriji stanovanja i razvoja grada. Poznavalac je aktuelnih pristupa socijalnom stanovanju u svetu, posebno onih koje zagovaraju Ujedinjene nacije, kao i problematike socijalnog stanovanja u Evropi, i izazova koji stoje pred ovom problematikom u našoj zemlji. Učestvovala je u izradi nekoliko nacionalnih strateških dokumenata u oblasti socijalnog stanovanja, stanovanja Roma i socijalne inkluzije i objavila više radova u domaćim i stranim naučnim i stručnim zbornicima i časopisima. Član je većeg broja međunarodnih i domaćih radnih tela vezanih za socijalno stanovanje. Radi kao naučni saradnik u Geografskom institutu „Jovan Cvijić“, SANU.

 

Loading...