WONGAR/ 13-19.12. / 21.00

13.12.2018-19.12.2018, 21:00

WONGAR je minimalistički portret srpskog imigranta u Australiji, Sretena Božića (B. Wongar), pisca i antropologa, prvog autora koji je objavio priče o maltretiranju Aboridžana koje je sprovodila vlada preko iskopavanja uranijuma i nuklearnih testiranja koja su vršena u predelima pretežno naseljenim domorodačkim stanovništvom. !977 godine njegova kolekcija priča „The Track to Balgu“ objavljena je u francuskom književnom magazinu Les Temps Modernes, uz veliku podrđku Simon de Bovoar i Žan Pol Sartra, ali u Australiji nije mogla biti objavljena sve do 1991 godine kada je konačno našao izdavača. Vongar je imao ženu Aboridžanku i dvoje dece kojima nikada nije bilo dozvoljeno da žive s njim u Melburrnu i koji su nestali u ciklonu 1974 godine, koji je uništio područje severne Australije.

Ovaj dokumentarac bavi se piščevom povezanošću sa prirodom, oličenom kroz divlje pse Australije o kojima se Vongar brine i neguje ih, iskazujući na jedan spontan i autentičan način filozofiju svih drevnih civilizacija koje svako živo biće na Zemlji tretiraju kao ravno čoveku, poštujući život u tom biću, ne podređujući ga životu čoveka. U tom smislu je Vongarova borba za život tih divljih pasa odlična filmska metafora piščeve borbe za pravo na život domorodaca Australije. Rediteljka alternira snimke Vongarovog svakidašnje životne borbe da završi novi roman, pomogne svojim psima da prežive i žive, sa fascinantnim snimcima aboridžanske pozorišne predstave.

Film je pobednik ovogodišnjeg Martovskog festivala dokumentarnog i igranog filma u Beogradu. Novembra 2018 godine učestvaovao je na prestižnom festivalu IDFA u zvaničnoj konkureniciji.

U nedelju 16. decembra sa publikom će posle projekcije filma razgovarati rediteljka Andrijana Stojković i direktor fotografije Žoao Ribejro.

Srbija, 2018, 60

Dokumentarni film

Reditelj i scenarista: Andrijana Stojković

Producent filma Miša Mogorović. Ko-producenti: Jelena Stanković i Andrijana Stojković. Montažer filma Džem Ostufekči. Dizajner zvuka: Aleksandar Protić.

Loading...