WONGAR/ 13-19.12. / 21.00

13.12.2018-19.12.2018, 21:00

WONGAR је минималистички портрет српског имигранта у Аустралији, Сретена Божића (B. Wongar), писца и антрополога, првог аутора који је објавио приче о малтретирању Абориџана које је спроводила влада преко ископавања уранијума и нуклеарних тестирања која су вршена у пределима претежно насељеним домородачким становништвом. !977 године његова колекција прича „The Track to Balgu“ објављена је у француском књижевном магазину Les Temps Modernes, уз велику подрђку Симон де Бовоар и Жан Пол Сартра, али у Аустралији није могла бити објављена све до 1991 године када је коначно нашао издавача. Вонгар је имао жену Абориџанку и двоје деце којима никада није било дозвољено да живе с њим у Мелбуррну и који су нестали у циклону 1974 године, који је уништио подручје северне Аустралије.

Овај документарац бави се пишчевом повезаношћу са природом, оличеном кроз дивље псе Аустралије о којима се Вонгар брине и негује их, исказујући на један спонтан и аутентичан начин филозофију свих древних цивилизација које свако живо биће на Земљи третирају као равно човеку, поштујући живот у том бићу, не подређујући га животу човека. У том смислу је Вонгарова борба за живот тих дивљих паса одлична филмска метафора пишчеве борбе за право на живот домородаца Аустралије. Редитељка алтернира снимке Вонгаровог свакидашње животне борбе да заврши нови роман, помогне својим псима да преживе и живе, са фасцинантним снимцима абориџанске позоришне представе.

Филм је победник овогодишњег Мартовског фестивала документарног и играног филма у Београду. Новембра 2018 године учестваовао је на престижном фестивалу IDFA у званичној конкуреницији.

У недељу 16. децембра са публиком ће после пројекције филма разговарати редитељка Андријана Стојковић и директор фотографије Жоао Рибејро.

Србија, 2018, 60

Документарни филм

Редитељ и сценариста: Андријана Стојковић

Продуцент филма Миша Могоровић. Ко-продуценти: Јелена Станковић и Андријана Стојковић. Монтажер филма Џем Остуфекчи. Дизајнер звука: Александар Протић.

Loading...