Dodela Nagrade „Nebojša Popović“ za 2018. godinu i filmski maraton

11.01.2019., 20:00

Petak, 11 januar 2019.
Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6

U 20:00 URUČENJE NAGRADE „NEBOJŠA POPOVIĆ“
za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture
MILANU VLAJČIĆU
i
od 12 do 23 sata FILMSKI MARATON
za koji je filmove odabrao ovogodišnji Žiri Nagrade

Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica/ Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana „Pogled u svet“/ Festival autorskog filma, Fond B92/ Festival „Slobodna zona“, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“ i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio, osnovali su godišnju NAGRADU „NEBOJŠA POPOVIĆ“ ZA DOPRINOS PROMOCIJI I KRITIČKOM PROMIŠLJANJU FILMSKE UMETNOSTI I KULTURE.

Dobitnik nagrade za 2018. godinu je
MILAN VLAJČIĆ

za višedecenijsko kritičko razmatranje aktuelne filmske problematike i širenje svesti o značaju filmske umetnosti u širokom kulturnom i civilizacijskom kontekstu.

MILAN VLAJČIĆ, filmski i književni kritičar, novinar i publicista, bio je i ostao uzor mnogim filmskim kritičarima tokom poslednjih decenija; on je živi primer da su za dobru filmsku kritiku podjednako potrebni i znanje i ljubav prema „pokretnim slikama“. Takvim sveobuhvatnim pristupom prema filmskoj umetnosti Vlajčić je uvek bio pouzdani oslonac ne samo filmskim poslenicima i kritičarima filma, već je postao omiljen i među svojim mnogobrojnim čitaocima Politike, u kojoj je pisao skoro dvadeset godina, a zatim u poslednjih petnaest godina privilegiju da čitaju Vlajčićeve kritike i kulturne komentare imaju čitaoci Blica. Za sve njih, kao i za televizijske gledaoce, kad je učestvovao u mnogim debatama ili davao intervjue u raznim medijima, Vlajčić je uvek predstavljao, i dalje predstavlja, onoga kome se veruje, bilo da je kritički razmatrao aktuelnu filmsku problematiku ili širio svest o značaju filmske umetnosti u širokom kulturnom i civilizacijskom kontekstu.

NEBOJŠA POPOVIĆ (1958–2015) je bio jedan od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesije. Njegove kritike su bile lucidne i eruditske, britke i moderno prezentovane, tako da istovremeno komuniciraju i sa najširim televizijskim auditorijumom i sa intelektualnom elitom. Njegovi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima u emisiji „Drugi vek“ na RTS-u postavili su visok standard kao sveobuhvatne i dubinske, žive, lične interakcije koje su stvarale slojevite portrete sagovornika i često bacale novu svetlost na njihovo stvaralaštvo. Kao urednik filmskog programa Dvorane Kulturnog centra Beograda profilisao je koncept kvalitetnog umetničkog filma na kojem su ukus formirale generacije gledalaca. Nebojša Popović je svojim celokupnim delovanjem promovisao ljubav prema filmu, kao i njegovo duboko intelektualno promišljanje.

*             *             *
FILMSKI MARATON
povodom dodele Nagrade „Nebojša Popović”
11. januar 2019, od 12 do 23 sata
Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6

Selektori: Jugoslav Pantelić, Mara Prohaska Marković i Stefan Ivančić
članovi Žirija za dodelu Nagrade „Nebojša Popović“ za 2018. godinu

12.00 VALDHAJMOV VALCER (Austrija) 2018, 93′

Režija: Rut Bekerman

Biografska drama koja se bavi bivšim generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Kurtom Jozefom Valdhajmom i kontraverzijama koje su pojavile u javnosti oko njegove uloge i učešća u nacističkom režimu tokom Drugog svetskog rata.

Dobitnik Glasshute nagrade za dokumentarni film na Berlinalu 2018.

14.00 SEZONA LOVA, Argentina, Francuska, SAD, Nemačka, Katar, 2017, 105′

Režija: Natalija Garahiola

Ugledni vodič za lov u Patagoniji suočava se iznenada sa odgovornošću vaspitavanja svog biološkog sina koga su nedavno izbacili iz škole. U divljini šume, otac kroti svog raspuštenog sina i uči ga da poštuje prirodu i ljudske odnose.

Film je dobitnik nagrade publike na festivalu u Veneciji 2017. godine.

16.00 LETO 1993, Španija, 2017, 97′

Režija: Karla Sajmon

Posle majčine smrti, šestogodišnju Fridu šalju u porodicu njenog ujaka da sa njima živi na selu. Ali Fridi je teško da zaboravi majku i da se prilagodi novom životu.

Na Berlinalu 2017 godine film je proglašen najboljim debitantskim ostvarenjem.

18.00 TRANZIT, Nemačka, Francuska, 2018 , 101′

Režija:  Kristijan Pecold

Glavni lik beži iz Francuske pred nacističkom invazijom i dok u Marseju pokušava da dobije vizu za Ameriku, sreće mladu ženu koja je supruga čoveka čiji je identitet on preuzeo. Radnju filma reditelj je vremenski premestio u sadašnje vreme velike migracije izbeglica kroz Evropu.

Film je bio u zvaničnoj konkurenciji Berlinala 2018.

20.00 URUČENJE NAGRADE „NEBOJŠA POPOVIĆ“ za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture MILANU VLAJČIĆU

21.00 SKRIVENA LJUBAV, Italija, Francuska, Brazil, SAD, 2017, 132′

Režija: Luka Guadanjano

Radnja filma se odvija u Italiji osmadesetih godina. Između sedamnaestogodišnjeg italijanskog mladića i starijeg čoveka koji dolazi da radi kao asistent mladićevog oca, dešava se ljubavna romansa.

Oskar za najbolje adaptirani scenario 2018, BAFTA za scenario 2018.

Cena ulaznica: 100 dinara

Dobro došli u bioskop dobrog filma!

Loading...